Boj o Andělskou Horu

video Tv Chrastava -  o rozhodnutí KÚLK  video TV Chrastava - rekonstrukce  fotogalerie

V roce 2015 byla zřízena na návsi v Andělské Hoře autobusová zastávka a zavedeny autobusové spoje, které na tuto zastávku zajíždějí. Byl tak napraven dosavadní takřka neuvěřitelný stav, kdy do Andělské Hory autobusy vůbec nezajížděly (zast. AH, u mostu, v AH není). Linku jezdí od počátku ČSAD Liberec a.s., jejímž majoritním vlastníkem se stal před rokem Liberecký kraj. Linka byla zavedena přesto, že dopravní poměry na železničním přejezdu po naklonění železnice při zavedení vyšší maximální rychlosti (od roku 2009) nejsou ideální.

ČSAD Liberec a.s. je proslulá svými problémy s vozovým parkem. Předloni v zimě se jim dokonce park zastaralých autobusů totálně rozpadl tak, že během prosince a ledna své linky neodjelo minimálně 215 spojů.

Dle všech indicií právě to, že ČSAD Liberec a.s. odchází i malé busy a bylo by třeba koupit nové, stálo za oficiální žádostí s průvodním dopisem ČSAD Liberec a.s. ze dne 24. září 2019 na zrušení zastávky Andělská Hora, náves, s účinností od 1. listopadu 2019. Žádost byla podána na příslušný správní orgán, tzn. na Krajský úřad Libereckého kraje, odbor dopravy. Žádost mě osobně zcela šokovala, neboť jsme v té době jednali s představiteli ČSAD Liberec a.s. o zřízení nabíjecí stanice na elektrobus, který by dle vyjádření samotných představitelů ČSAD Liberec a.s. žádné problémy s přejezdem neměl.

Město Chrastava podalo proti žádosti na zrušení zastávky odpor. Město Chrastava si je současně pochopitelně vědomo, že situace na přejezdu ideální není, a tak oznámilo vstřícný krok a sice provizorní rekonstrukci přejezdu, která pak byla skutečně realizována 31. října 2019.

Krajský úřad Libereckého kraje, odbor dopravy, vydal dne 8. listopadu 2019 rozhodnutí, kterým byla žádost ČSAD Liberec, a.s. na zrušení zastávky ZAMÍTNUTA.

Město Chrastava chce pochopitelně problém s přejezdem vyřešit definitivně. Plánovalo, že tak učiní při plánované dlouhodobé výluce trati, při rekonstrukci na trati Chrastava – Hrádek n. N. Tento termín se však posunul až do roku 2023. Proto město chtělo jednat s Libereckým krajem o jeho pomoci, pokud by měla být finální rekonstrukce dříve (úhrada nákladů na výluku a další). V současné době však prověřujeme možnost, zda by nakonec nemohlo dojít k finální rekonstrukci komunikace bez výluky. Ta by spočívala ve snížení dosavadní zvedající se vozovky za přejezdem na vodorovno, a poté by následovalo výškové dorovnávání komunikace až po vjezd na náves. V případě, že prověření dopadne kladně, byla by realizace již v příštím roce.

Chrastava 08.11.2019 Michael Canov, starosta

Úřední dokumenty:
08.11.2019 Rozhodnutí KÚ LK
01.10.2019
Odpor Města Chrastava; 15.10.2019 doplnění; 01.11.2019 druhé doplnění
24.09.2019
Žádost+ průvodní dopis ČSAD Liberec na změnu licence ( tzn. zrušení zast. AH, náves)

Články související:
01.09.2015 Andělská Hora přepisuje historii (Tv Chrastava, video TV RTM Plus, ČT)
28.08.2014 Vznikne v Andělské Hoře autobusová zastávka? (Tv Chrastava)