Jaro v Českém středohoří

 

   


16. května turisté Chrastavy naplánovali autobusový výlet do Opárenského údolí v Českém středohoří s výstupem na horu Lovoš. Lovoš o výšce 570 m tvoří dva kužele (velký a malý Lovoš). Vrchol a svahy jsou chráněny jako národní přírodní rezervace. Opárenským údolím se klikatí Milešovský potok o délce 5 km. Tudy nevede žádná silnice, a tak je celá oblast vyhledávaným cílem turistů i cyklistů z Lovosic a blízkého okolí. Vrchol a svahy jsou chráněny jako národní přírodní rezervace.
Předpověď počasí nebyla příliš příznivá, obávali jsme se, že z vrcholu neuvidíme do Českého středohoří. Ale měli jsme štěstí. Cesta údolím byla krásná, jarní zeleň omytá deštěm minulých dní voněla a my jsme obdivovali výhledy tak, jak to Lovoš umožňuje. Milešovka, Kletečná, Košťálov se nám ukazovaly s občasným zahalováním do mraků a lehké mlhy. Ani se nám nechtělo sestupovat dolů. Ale ani tady nás údolí nezklamalo, meandry potoka se pyšnily čistou vodou a cesta podél něj nás dovedla do Černodolského mlýna, kde je restaurace s celoročním provozem. Posilněni jsme se ještě vydali na zříceninu hradu Opárno a někteří dále do Opárenského mlýna. Domů jsme jeli obohaceni o další pěkné zážitky.
Škoda, že v autobuse zbylo několik volných míst. Asi proto, že byl všední den. Další bude v sobotu, tak zveme všechny, kteří mají chuť se k nám přidat.

Klub českých turistů Chrastava
Zd. Novotná