DEN ZA OBNOVU LESA

V sobotu 19. 10. 2019 jsme se s dětmi vydali na akci pořádanou Lesy ČR a připojili jsme se k výzvě „Sázíme lesy nové generace“.
Shromaždiště bylo na Výpřeži pod Ještědem. Jelikož jsme turistický oddíl, tak jsme se na místo nenechali vyvézt autobusem, ale protáhli jsme si nohy cestou z vlakové zastávky Novina po modré turistické značce až na Výpřež. Naštěstí to nebyla taková dálka, takže nám zbylo dostatek sil i na sázení stromečků.
Trochu nás zaskočilo množství lidí, které se tu sešlo. Vzhledem k naplněnosti stanovišť, kde se sázely stromky, jsme nejdříve načerpali nové informace na doplňkových stanovištích. Zaměstnanci lesů měli připravené ukázky těžby dřeva, vysvětlili nám, jak se počítá množství natěženého dřeva nebo, jak bojují proti kůrovci a proč bychom se neměli dotýkat sítí, do kterých jsou v dnešní době dost často zabalené hromady natěženého dřeva.
Když už jsme všechno věděli, přišel čas na sázení. Příjemným překvapením bylo, že se nesázel pouze jeden druh stromu. Na pasece, kde jsme sázeli my, to byla lípa, javor a modřín. Každý si zasadil na určené místo, které bylo označené oranžovým křížkem, stromeček podle předchozí instruktáže zaměstnance Lesů. Úkol byl splněn a mohli jsme jít domů.
Cestou z Výpřeže do Machnína, odkud jsme jeli vlakem, jsme se ještě podívali na Dánské kameny a nasbírali požehnané množství hub.
Více informací o akci naleznete na  www.sazimelesynovegenerace.cz
Za turistický oddíl Perseus
Petra Kopecká