Večer sokolských světel

 

 

video TV Chrastava


Proběhl v Chrastavě letos až ve čtvrtek 10. října 2019, což bylo způsobeno účastí cvičitelek na velké župní oslavě konané 8. října 2019 před libereckou radnicí. Památný den sokolstva – 8. říjen byl letos poprvé slaven jako Významný den České republiky.

Ve čtvrtek 10. 10. 2019 jsme se sešli v 17:30 hodin u tělocvičny ZŠ na náměstí, odkud jsme lampiónovým průvodem prošli okolo školní jídelny do ulice Revoluční, dále po „Kamence“ na sídliště Střelecký Vrch až k prostřednímu rybníku, na kterém nám letos umožnil Český rybářský svaz Chrastava pouštět naše plavidla z přírodních materiálů se zapálenými svíčkami.

„Památný den sokolstva aneb Večer Sokolských světel“ je vzpomínkovou akcí na všechny Sokoly padlé i zemřelé. Především na téměř 5.000 Sokolů, kteří byli gestapem zatčeni v noci ze 7. na 8. října 1941. Jednalo se o sokolské činovníky z ústředí, žup i větších jednot, kteří byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů, 2. světovou válku jich přežilo jen 46.

V letošním roce byla asi i díky příjemnému počasí rekordní účast a na vodu vyplulo za téměř bezvětří velké množství krásných plavidel různých tvarů a velikostí a svíčky nad hladinou krásně plály. Byl to hezký pohled nejen pro nás zúčastněné, ale i pro náhodné kolemjdoucí.

Všem zúčastněným děkujeme za příjemný čas, který jsme společně strávili. Dětem, rodičům i prarodičům děkujeme za krásná plavidla a budeme se těšit na další společné akce.

„SOKOLU NAZDAR!“.
Za organizační tým cvičitelek T. J. Sokol Chrastava
M. Houdová