Vernisáž zahájila novou unikátní výstavu v galerii

 

 

   fotogalerie


Ve čtvrtek 27. června 2019 proběhla v galerii městského muzea vernisáž nové dvouměsíční výstavy s názvem "SVĚT Z KORÁLKŮ". Autorem výstavy je sběratel a badatel Ivan Vydra z Chrastavy, který se zajímá o výrobu korálků, jejich historií a je sběratelem historických výrobků zdobených korálky (perličkami) z celého světa.
Vernisáže se zúčastnili vzácní hosté – např. paní Dr. Levin z Německa, autorka odborných článků o výrobě z korálků v Krušných horách, paní Mgr. Mieuwenhuijse-Taal z Holandska, restaurátorka historických korálkovaných výšivek, dále kurátorka sbírek Národního muzea z polského Krakowa a také designérka Mgr. Petrásková z Jablonce n/N.
Na poslední chvíli se pro nemoc omluvila kurátorka Jabloneckého skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou paní Mgr. Kateřina Hrušková, která autorovi pomáhala s přípravou výstavy. Do Chrastavy na vernisáž přijeli i vzácní hosté z Rumburka, Cvikova i Prahy, a dorazila i řada občanů Chrastavy a zastupitel Šimon Dvořák. Účast a zájem všech přítomných autora velmi potěšila.
Ivan Vydra v krátkosti seznámil přítomné o jeho lásce k drobným korálkům z Jizerských hor, o počátcích a důvodech založení jeho sbírky. Přiblížil také určité historické souvislosti, které spojují sklo a korálky s Chrastavou. Nakonec byla slavnostním přípitkem tato unikátní výstava zahájena.
A co na vás v muzeu čeká? Vystaveno je kolem stovky rozličných předmětů z 19. a 20. století, které byly ozdobeny zručnými ženami korálkovými výšivkami – váčky a kabelky, šminkovnice, jehelníček, krabička na sirky, peněženky a taštičky na hodinky, svaté obrázky a vyšívané obrazy, modlitební knížky atd. Unikátními exponáty jsou i pohřební věnec a kříž. Na několika panelech je v krátkosti zmíněna i historie výroby korálků v Jizerských horách, informace o vzorech i o stylech, které bývaly používány. Většina exponátů je evropských, ale je zde zastoupení korálkových aplikací i z jiných částí světa.


Výstava je přístupná po celý týden o prázdninách až do 27. srpna 2019. Nenechte si tuto ojedinělou výstavu ujít.


V chodbě mezi galerií a expozicí muzea pak vystavuje několik nových přírůstků z depozitáře Společnost přátel historie města Chrastavy.