Také T. J. Sokol má „přistřižená křídla“

 

                 

  

Po Novém roce jsme zahájili svou činnost netuše, jak nepředvídatelný rok nás čeká. Mezi Novým rokem a jarními prázdninami jsme se napříč všemi věkovými kategoriemi pravidelně scházeli v tělocvičně ZŠ, několik členů se zúčastnilo v půli února Zimního srazu žactva v Turnově (sportovní aktivity na zimním a v plaveckém stadióně) a čtyři zástupci naší jednoty v pátek před jarními prázdninami absolvovali komentovanou prohlídku Národního divadla a shlédli divadelní představení Plukovník Švec (sokol v československých legiích) na Nové scéně ND.


Všichni jsme se těšili na jarní prázdniny a nikoho z nás nenapadlo, že se nám „prázdniny“, nejen ty cvičební, protáhnou na několik měsíců. V červnu si tak během rozvolňování protiepidemických opatření zacvičila jen část dospělých členů. Cvičenci z dětských složek se shledali jen v sobotu 27. 6. 2020, kdy vyrazily z Chrastavy vlakem a zúčastnily se sportovního dopoledne na hřišti v Chotyni v rámci akce pořádané T.J. Sokol Chotyně ve spolupráci se Župou Ještědskou. Chrastavské cvičitelky mladších dětí organizovaly disciplíny pro předškolní a mladší školní děti a cvičitelky starších žákyň se svými svěřenkyněmi reprezentovaly naši jednotu ve volejbale.


Vzhledem k nemožnosti činnosti během jarních měsíců jsme zahájili činnost v novém školním roce dříve než předešlé roky. V sobotu 5. 9. 2020 jsme vyjeli vlakem na dobrodružnou výpravu – připojili jsme se k hvězdicovému pochodu „Se Sokolem na kopečky – 4. výstup na Jedlovou horu v Lužických horách“. Absolvovali jsme přesun v době výluky na trati mezi Varnsdorfem a Horním Podlužím, vystoupali jsme na Křížovou horu, nenechali jsme si ujít výhled ze zříceniny Tolštejn, rozhlédli jsme se z kamenné rozhledny na Jedlové a zažili jsme podzimní průtrž mračen. Následující sobota 12. 9. 2020 byla ve znamení dvou akcí. Své zástupce jsme měli v Hrádku n. N. na „Rodinném čtyřboji“ při oslavách mikroregionu a členy naší jednoty jste mohli potkat, pokud jste vyrazili na přeložený pochod „Krajem Karoliny Světlé“, který pořádá T. J. Sokol Český Dub. V sobotu 19. 9. 2020 byly čtyři členky ze složky staršího žactva s cvičitelkou účastny sportovní akce pořádané ČOS v Praze u Tyršova domu završené plavbou parníkem po Vltavě (parník byl pronajat výhradně pro účastníky sokolské akce).


Od září došlo i k několika změnám v rámci organizace, u složky žen II. (kondiční a zdravotní cvičení) došlo k výměně ve vedení oddílu a oddíl mladšího žactva byl s ohledem na množství cvičenců rozdělen dle věku na dva. Bohužel jsme si cvičení moc neužili a bez rozloučení došlo k odloučení – v tuto chvíli nikdo z nás neví na jak dlouho.


Letošní rok byl plný nejistoty a nečekaných zvratů v životech nás všech. Dovolte mi, abych touto cestou poděkovala všem cvičitelkám a cvičitelům, neboť věnovali mnoho energie do příprav akcí, které nakonec nemohly být realizovány (soutěže a program předškoláků na chrastavských slavnostech, červnová atletická olympiáda, zářiový „Sokol spolu v pohybu“, …), do organizace jednotlivých hodin, které byly mnohem náročnější s ohledem na protiepidemiologická opatření a zajištění bezpečnosti našich cvičenek a cvičenců, a všechno zvládali s dobrou náladou a optimismem. Poděkování jim patří za dobrovolné a nezištné rozdávání radosti z pohybu každý rok a letos obzvlášť. Děkuji také všem cvičencům i rodičům „našich“ dětí za přízeň i spolupráci při dodržování nastavených pravidel.


V předvánočním čase za celou naši tělocvičnou jednotu přeji především pevné zdraví nejen vám, ale i členům vašich rodin, optimismus a hodně pohybu na čerstvém vzduchu. Do Nového roku si společně přejme, ať naše děti či vnoučata mohou zase pravidelně chodit do škol, ať se můžeme společně scházet v tělocvičnách i mimo ně a ať to, co nás v současné době oslabuje do budoucna samo zeslábne.

Za T.J. Sokol Chrastava
Miloslava Houdová, starostka

Chrastava, 18. 12. 2020