Sokol – výstup na Jedlovou v Lužických horách
 

 

 

 

 V sobotu 5. 9. 2020 se zúčastnil oddíl mladšího žactva II. turistické akce pořádané T. J. Sokol Duchcov „Se Sokolem na kopečky 2019 – 2024 – hvězdicový výstup na Jedlovou v Lužických horách“, akce přeložené z jarního termínu.

V počtu 9 dětí a 6 dospělých jsme se po cestě vlakem vypravili přes Jiřetín pod Jedlovou na Křížovou horu, kde jsme měli štěstí a mohli si prohlédnout otevřený kostel na vrcholu křížové cesty. Dál jsme pokračovali lesem na zříceninu hradu Tolštejn, z níž jsme se rozhlédli po kraji a podívali se i na rozhlednu Jedlová, cíl naší cesty. Z Tolštejna jsme vyrazili k rozhledně na vrchu Jedlová (774 m. n. m.). Na vrcholu, kde byl sraz turistů, bylo překvapivě klidno, a tak jsme mohli v klidu posedět, vystoupat na rozhlednu a nerušeně se rozhlédnout po Lužických horách z jejich druhého nejvyššího vrcholu. Všichni účastníci obdrželi pamětní list a odznak akce a vydali jsme se zpět k vlaku. Bohužel počasí nám na zpáteční cestě nebylo nakloněno a tak jsme třikrát mohutně zmokli.

I přes nepřízeň počasí na zpáteční cestě jsme byli moc rádi, že jsme si společně užili příjemný výlet na tři kopce v celkové délce 12-ti kilometrů. Nás cvičitelky navíc těšilo i zjištění, že většina účastníků byla v těchto místech poprvé. Byla to tedy nejen sportovní, ale i poznávací akce.

Děkujeme rodičům, kteří s ohledem na časný odjezd s dětmi brzy vstávali a byli shovívaví po vrácení mokrých ratolestí. Bohužel počasí ještě ovlivnit neumíme. Pro příště se děti určitě poučily, že pokud je napsáno: „pláštěnka s sebou“, platí to, i pokud se vstává se slunkem!

Dalším společným zážitkům ZDAR!

Za T. J. Sokol Chrastava 12. 9. 2020
cvičitelky Miloslava Houdová a Zdeňka Močárková