Vernisáž výstavy ENKAUSTIKA

 

 

    fotogalerie

 

Druhá letošní vernisáž, která proběhla v pondělí 2. března, otevřela zajímavou výstavu pod názvem „Enkaustika“. Výstavu obrazů si pro nás připravila paní Miloslava Kroužková ze Stráže pod Ralskem.
Enkaustika je vlastně malování horkým voskem. Jedná se o malířskou techniku, která je starověkého antického původu. Hodně záleží na výběru voskových barev, které se nanesou na speciální žehličku a rozhrnou se na křídový karton. Obrázek se dotváří a po uschnutí se vyleští.
Miloslava Kroužková maluje své obrazy touto zajímavou technikou již tři roky a toto je její pátá výstava. Původem je fotografka a fotí do novin Libereckého kraje.
Samotnou vernisáž zahájila umělkyně Dana Adamová z Liberce, která se postarala o kulturní zážitek. Zahrála nám několik skladeb na keltskou harfu. Původně dělala balet, vystudovala práva, ale nakonec šla za hlasem svého srdce a to je hudba a tanec, jak nám sama řekla. Mezi hosty byl i senátor Jiří Vosecký, který Miloslavě Kroužkové předal květiny a popřál jí mnoho inspirativních nápadů. Do návštěvní knihy napsal, že se jedná o vynikající výstavu založenou na tvůrčích a životních zkušenostech umělkyně. Na vernisáži jsme měli možnost ochutnat i výborné kynuté koláče – frgály, které upekla sama autorka výstavy. Součástí vernisáže byla také ukázka, jak obrazy horkým voskem vznikají. Řada z nás si ráda tuto formu tvoření pod odborným dohledem pí Kroužkové vyzkoušela.
Na výstavě si můžete prohlédnout sedmdesát obrazů. Uvidíte květiny, krajinky, mandaly, ale i abstrakce, které evokují naši fantazii. Výstava je prodejní a lze ji navštívit do 29. dubna 2020, v dubnu i o sobotách. Srdečně Vás na tuto barevnou výstavu zveme.


Jitka Marxová – 4. 3. 2020