VELKÁ LETNÍ CHRASTAVSKÁ VÝSTAVA
 

 

video TV Chrastava fotogalerie

 

Po delší nucené odmlce můžete opět volně navštívit Městskou galerii v Chrastavě. Na léto je připravena výstava „Panenky a kočárky našich maminek a babiček“. Svou soukromou sbírku nám představuje paní Ondřejka Pelantová, rozená Rožcová.
Tato zajímavá výstava byla zahájena vernisáží 1. července 2020. Paní Pelantová nás seznámila s historií a výrobou panenek. Dozvěděli jsme jak, a kde získává své sběratelské kousky, jak je složité panenky udržovat a skladovat.
Co byla dříve jen hračka pro holčičky, je dnes žádoucí starožitnost. Každá panenka má své ojedinělé kouzlo. Na chrastavské výstavě můžete vidět přes 160 panenek, kočárky pro panenky i miminka, postýlky, kolébku, oblečení, zavinovačky, hračky, rachtátka. Nejstarším exponátem je malá panenka v černém kloboučku z roku 1910. Při prohlídce se vrátíme do dětství a neubráníme se nostalgickým vzpomínkám.
V červenci a srpnu je galerie otevřena po celý týden: pondělí – pátek 9:00 – 16:00 hod. a o víkendu sobota – neděle 10:00 – 14:00 hod. Vstupné je pro děti 5,- Kč a pro dospělé 10,- Kč. Na výstavu jste srdečně zváni a lze ji navštívit do 31. srpna 2020.


Jitka Marxová – referentka infocentra

Chrastava 2. 7. 2020