Vzpomínková akce 10 + 1 rok po povodni

 

  

video z akce    fotografie   vystoupení Dalibora Jandy   vystoupení tria Inflagranti

 

Psal se 7. srpen 2010, byla to sobota, byl to den, na který Chrastavané nikdy nezapomenou, přišla blesková povodeň, která přinesla zkázu a zmar, ale také lidskou sounáležitost, kdy se lidé z blízkého či z dalekého okolí a dokonce ze zahraničí snažili Chrastavě ze všech sil pomoci. Pomáhali a zachraňovali příslušníci složek záchranného integrovaného systému, pomáhal stát, pomáhal kraj, pomáhali obyčejní lidé. Záchrana lidských životů byla pochopitelně první na řadě, poté záchrana a obnova majetku. Poslední opravy byly dokončeny tři roky poté.

Psal se 7. srpen 2021, byla to opět sobota (první sobota 7. srpna od roku 2010), uplynulo 10 + 1 rok ode dne, který změnil Chrastavu a Chrastavany, byl to den, kdy jsme se rozhodli 11 let starou událost si připomenout.

V první řadě jsem si dovolil pozvat zástupce těch, kteří u toho osobně před 11 lety byli. Tehdejšího nejvyššího představitele státu prezidenta republiky Václava Klause (přijel tehdy ze své vlastní iniciativy v neděli 8. srpna dopoledne a přes varování vlastních lidí ohledně zprávy, že se protrhla přehrada Mlýnice, přijel přímo k Jeřici, k místu kde při povodni doslova zmizel secesní most), tehdejšího nejvyššího představitele Libereckého kraje Stanislava Eichlera, tehdejšího nejvyššího představitele hasičů v Libereckém kraji brigádního generála Romana Hlinovského. Pozvali jsme tehdejší zpravodaje libereckých redakcí České televize a Českého rozhlasu Milana Brunclíka a Ivanu Bernáthovou, kteří reportovali přímo z místa celý 7. srpen a další dny a především díky nim se o nás dozvěděla celá země i zahraničí. Pozvali jsme tehdejší nejvyšší představitele dalších obdobně postižených obcí starosty Hrádku nad Nisou Martina Půtu, Bílého Kostela nad Nisou Jiřího Formánka, Chotyně Jany Mlejnecké a Heřmanic Vladimíra Stříbrného.

Pozvání přijali i současní představitelé složek integrovaného záchranného systému jak hasičů, tak armády, senátor Jiří Vosecký, hejtman Martin Půta, starostové Hejnic Jaroslav Demčák (v roce 2010 místostarosta) a Nové Vsi Renata Hajnová. Před radnicí byly vystaveny hasičské vozy, přítomna byla řada hasičů z okolních obcí.

Speciálním hostem byl architekt Martin Rajniš, autor transbordéru (druhého minimálně v Evropě) na Lužické Nise v Andělské Hoře v Kolonce. Videohovorem pozdravil všechny účastníky i jediný Chrastavan pracující v České televizi Daniel Růžička.

A velmi rádi jsme v Chrastavě uvítali zástupce našeho partnerského města Eichstätt v Bavorsku, které zastupoval nový pan primátor Josef Grienberger a Ingo Schön, který se na budování přátelství mezi našimi městy a jeho občany podílí od samého počátku, který nastal po naší sametové revoluci, a který před 11 lety organizoval v Eichtättu sbírku na pomoc Chrastavě, kde občané dali dohromady v přepočtu více než 1 milion korun na rekonstrukci secesního mostu.

A samozřejmě jsme velmi rádi na slavnostní vzpomínkové akci uvítali vlastní občany i občany ze sousedních obcí, kteří tu událost před 11 lety zažili na vlastní kůži.

Vzpomínkový akt byl velmi důstojný, elektrické smyčcové trio Inflagranti ho zahájilo symfonickou básní Bedřicha Smetany Vltava a zakončilo státní hymnou.

Po přestávce pak nadšení diváci uvítali populárního zpěváka Dalibora Jandu a jeho kapelu Prototyp, jejichž koncert ukončil slavnostní den.

 

Chrastava 09.08.2021                                                     Michael Canov, starosta města Chrastava
 
 

Odkazy:

07.08.2010       zpravodajství televize ČT24 ze 7.8.2010

08.08.2010       zpravodajství televize ČT24 z 8.8.2010

Od 07.08.2010 Povodňová stránka Chrastavy  

08.08.2010       Rozhovor prezidenta, premiéra, ministra vnitra, hejtmana a starosty u řeky Jeřice (audio)