PODZIMNÍ DOVOLENÁ TURISTŮ

 

            

 

I letos se chrastavským turistům podařilo vycestovat na týdenní podzimní dovolenou. Tentokrát jsme si objednali hotel Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí v termínu od 12. – 19. září 2021. Po cestě jsme se zastavili v Milevsku, kde jsme si domluvili prohlídku kláštera. Milevský klášter pochází již z roku 1187. Bohužel ale Muzeum milevských maškar bylo již zavřeno. Po ubytování se většina z nás šla projít na Zvíkovský Otavský most, na který koukáme z hotelu. Z 50 m vysokého mostu je úžasný výhled do krajiny.
V pondělí se dělíme na dvě skupiny. Kratší trasa prochází Oslovem a Naučnou stezkou Partyzánskou. Přes Svatou Annu a krásné vyhlídky na Otavu se vracíme do hotelu. Byla to velmi krkolomná a náročná cesta. Odpoledne si mnozí šli zaplavat do bazénu, večer jsme poseděli při kytarách a hráli karty.
Úterní první zastávka byla v Putimi. Tady jsme se všichni vyfotili u bronzové sochy Švejka. Natáčely se zde záběry z četnické stanice do filmu Osudy dobrého vojáka Švejka. Za zmínku stojí, že zde mají gotický kostel sv. Vavřince s malou kostnicí. Další trasa vedla mezi rybníky a mokřady k soše Jana Žižky z Trocnova. Monumentální socha, připomínající jeho vítězství u Sudoměře roku 1420, byla vytvořena ze žulových kvádrů roku 1925 a je vysoká 16 m. Nachází se mezi rybníky Markovcem a Škaredým v blízkosti přírodní rezervace Řežabinec. Kousek od Žižkova bojiště jsme minuli čtyři dřevěné sochy husitských bojovníků, které byly vyřezány z jednoho dubu. Před školou v Mladějovicích jsme se vyfotili s dřevěným Špejblem a Hurvínkem. Josef Skupa totiž tuto školu navštěvoval. Pár z nás se ještě podívalo ke kostelu a na opravenou budovu tvrze.
Středeční ráno nás přivítalo do mlhy. Odjeli jsme „Na Ptáčkovnu“ a odtud stoupali „K Honzíčkovi“, zastavili se „Na Troubách“, sestoupili k chatě „Živec“ a pokračovali na rozhlednu „Jarník“, na kterou jsme si vyšlápli po 182 schodech. Při zpáteční cestě jsme prošli „Cestou bolestných kamenů“, minuli jsme dančí oboru, několik rybníků a vrátili se „Na Ptáčkovnu“, kde jsme počkali na skupinu, která šla delší trasu. Večer jsme si zase zazpívali při kytarách.
Čtvrteční den byl pro nás odpočinkový. Navštívili jsme Písek a jeho památky. Je to krásné historické město, které rozhodně stojí za návštěvu. Po prohlídce jsme spěchali zpátky, protože jsme měli zamluvenou plavbu po Otavě lodí Carina od hradu Zvíkov. Prošli jsme celým areálem hradu až k přístavišti, ale jen jsme vypluli, začalo silně pršet. Přesto se nám plavba líbila a hrad Zvíkov jsme si prohlédli zespodu od hladiny Otavy. Večer jsme opět zakončili u kytar.
V pátek před odjezdem jsme se společně vyfotili u hotelu v klubových tričkách a zajeli jsme na zámek Orlík. Po prohlídce jsme absolvovali naučnou stezku lesem nad Vltavou a v zámeckém anglickém parku se zastávkou u hrobky Schwarzenbergů, dokončenou v roce 1864. Při zpáteční cestě jsme zastavili u Žďákovského mostu, který jsme si prošli a obdivovali jsme jeho ocelovou obloukovou konstrukci.
Předposlední sobotní den jsme zajeli ke Stádleckému řetězovému mostu. Jedná se o národní technickou památku a poslední most tohoto druhu u nás. Ale z místa nás vyhnala obrovská průtrž mračen, že jsme byli nuceni zrušit pěší túru a do Bechyně dojet autobusem. Z prohlídky města si každý vybral podle sebe – zámek, klášter, kostel sv. Matěje s přístupnou věží, čtyři muzea, lázně nebo most zvaný Bechyňská duha. Po večeři jsme zhodnotili dovolenou a týdenní pobyt jsme zakončili opět u kytar.
V neděli před odjezdem jsme měli ještě naplánovanou prohlídku hradu Zvíkov, ale jelikož téměř polovina z nás nastydla, plán jsme zrušili a odjeli jsme rovnou domů. I když se nám ke konci zkazilo počasí, dovolená se nám vyvedla a v tomto malebném kraji se nám líbilo.
Jitka Marxová – KČT Chrastava