Vyjádření a omluva ve věci České pošty

 

 

 

Paralelně jako senátor přímo v Senátu a jako starosta (zavázán k tomuto zastupitelstvem města) jsem podal stížnost na Českou poštu. Tato stížnost se týkala její činnosti v tom smyslu, že klienti v Chrastavě, čekající v době zavírací hodiny na obsloužení z důvodů koronavirových opatření venku, již nebyli obslouženi a současně proto, že se před nedávnem zkrátila otevírací doba pošt na stovkách poboček v celé České republice, což zhoršuje podmínky klientů.
Ministr vnitra Jan Hamáček mi odpověděl jako senátorovi, když vysvětloval důvody zkrácení provozní doby poboček.
Ředitel kanceláře 1. náměstka ministra vnitra Pavel Vařeka mi odpověděl jako starostovi a byl mnohem konkrétnější. Pan ředitel obhajoval zkrácení provozní doby na poště v Chrastavě tím, že bylo současně se zkrácením otevírací doby nastaveno trvalé otevření všech tří disponibilních překážek. Současně pan ředitel konstatoval, že v neděli 13. prosince byl u 6 ze 7 doručovatelů pozitivní test na covid a v důsledku toho se tehdy dostala na poště atmosféra do negativní hladiny.
Především se však vyjádřil pan ředitel k tomu, že čekajícím klientům nebyl se zavírací hodinou umožněn vstup na poštu a to doslova takto: „Vzhledem k náročnosti vánočního provozu, obav z covid nákazy a únavy došlo k lidskému selhání pracovníků přepážky, kdy v jeden den nebyli do haly vpuštěni všichni čekající zákazníci. O této skutečnosti jste byl informován vedoucí oblastní pošty Liberec 1, jež vyjádřila politování nad vzniklou nepříjemností a avizovala omluvu občanům Chrastavy.“

Obdobný dopis s totožným vyjádřením v dané věci jsem následně obdržel jako starosta od ředitele divize státní poštovní služby a další jako senátor.

V následujících dnech ještě proběhne osobní jednání s generálním ředitelem v mé pražské senátorské kanceláři za účasti kolegyně paní senátorky Heleny Pešatové z Frýdku-Místku, která se snaží řešit obdobné problémy s nedostatečnou otevírací dobou poštou v městech a obcích v jejím senátním obvodu.

Chrastava dne 13.01.2021

Michael Canov

Odkazy:
04.01.2021 vyjádření ministra vnitra senátorovi
12.01.2021 vyjádření ředitele kanceláře prvního náměstka ministra vnitra starostovi
13.01.2021 vyjádření ředitele České pošty starostovi
13.01.2021 vyjádření ředitele České pošty senátorovi
17.12.2020 článek Boj o Českou poštu (včetně dalších odkazů a videí)

Historické články o chrastavské poště:
02.03.2011 Pošta zpátky ve svém a v novém (Tv Chrastava)
16.09.2010 Povodňová pošta (Český rozhlas)