10 + 1 rok po poté

 

 

V sobotu 7. srpna 2010 proběhla Chrastavou ničivá povodeň. V sobotu 7. srpna 2021 na tyto okamžiky zavzpomínáme ve vzpomínkovém programu, který oficiálně začíná na náměstí před radnicí v 16 hodin symfonickou básní Vltava, ale již hodinu předtím budou na plátno promítány záběry z povodní.

Zveme na tuto akci vás všechny. Věřím, že se zúčastníte, vždyť řada z vás, všichni kteří jste v té době v Chrastavě žili, tyto okamžiky prožila na vlastní kůži. Někteří bohužel i doslova, přišli o dům, měli další škody.

Zveme na tuto akci samozřejmě i hosty, kteří mají k tehdejším povodním co říci. Hasiče, vojáky a mnohé další.

Tehdy v neděli 8. srpna 2021 dopoledne přijel do Chrastavy (přímo v čase, kdy panovala panika z údajného protržení Mlýnické přehrady) i tehdejší prezident republiky Václav Klaus. Setkal jsem se s ním, s tehdejším premiérem Petrem Nečasem, tehdejším ministrem vnitra Radkem Johnem a tehdejším hejtmanem Stanislavem Eichlerem přímo u břehu Jeřice u neexistujícího secesního mostu, kde intenzivně řešili co dál. A výsledek to v následující pomoci na znovuzrození Chrastavy mělo veliký. Všechny jsem proto pozval i letos. Pan prezident Václav Klaus a pan hejtman Stanislav Eichler účast již potvrdili.

Účast potvrdili též redaktor České televize Milan Brunclík, který tehdy 7. srpna i s přenosovým vozem se satelitním spojením doslova na celý den až noc uvízl v Chrastavě a jeho prostřednictvím se diváci v celé České republice seznamovali s tím, jaká hrůza se v Chrastavě děje a jeho rozhlasová kolegyně Ivana Bernáthová, která obdobně reportovala pro Český rozhlas.

Chrastava 18.06.2021 Michael Canov, starosta


Odkazy:
Od 07.08.2010 Povodňová stránka Chrastavy  
08.08.2010 Rozhovor prezidenta, premiéra, ministra vnitra, hejtmana a starosty u řeky Jeřice  (audio)