Projekt „Podpora památek a jejich okolí“ stavebně ukončen 

 

        

 

video TV Chrastava

 

Projekt „Podpora památek a jejich okolí“, registrační číslo projektu: CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_012/0002716, je společným přeshraničním projektem, ve kterém jsme se s polským městem Świerzawa zaměřili na obnovu turisticky atraktivních městských památek. Žádost o dotaci z Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014–2020 byla úspěšná a podařilo se nám tak získat podporu ve výši 85 % z celkových uznatelných výdajů projektu, které činí téměř 53.000,- EUR.

Město Chrastava v rámci projektu provedlo na památce Führichův dům udržovací práce, např. opravy dřevěných konstrukcí, podlah, základového zdiva, okenních šambrán, úpravy povrchů, nátěry. Zároveň bylo v přilehlém parku nainstalováno nové led diodové veřejné osvětlení v počtu 2 ks pro zvýšení bezpečnosti návštěvníků. Celkové náklady české části projektu činily téměř 28.000,- EUR.

Město Świerzawa, náš partner v daném projektu, upravil přístupové stezky ke své památce - pozdně románskému kostelu sv. Jana a Kateřiny (dnes muzeum nástěnných maleb z 13. století) a dovybavil okolí malou turistickou infrastrukturou (stoly, lavice) pro zvýšení komfortu návštěvníků. Celkové náklady polské části projektu činily 25.000,- EUR.

Projekt „Podpora památek a jejich okolí“ přispěl ke zvýšení atraktivity městských památek. Přejeme všem návštěvníkům příjemný zážitek.


Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu Nisa.

Chrastava dne 22.11.2021
Ing. Lenka Čermáková, ORM MěÚ Chrastava
Mgr. Jakub Dvořák, vedoucí ORM MěÚ Chrastava