Památný den Sokolstva – župa Ještědská

 

                 


Také T. J. Sokol Chrastava byl účasten na akcích konaných v minulém týdnu u příležitosti Památného dne Sokolstva pořádaných Sokolskou župou Ještědskou.

V pondělí 4. října 2021 se ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci konala vernisáž k výstavě „Pod křídly Sokola“, která je otevřena veřejnosti až do 29. října 2021. Výstava mimo jiné připomíná i mnohaletou práci v letošním roce zesnulé Jariny Žitné, která se navždy zapsala do životů mnoha z nás.

Ve středu 6. října 2021 se v Krajské vědecké knihovně konala poutavá přednáška bratra Miroslava Brožka na téma „Historie Sokola na Liberecku.“

Nejhojnější účast Sokolů z Chrastavy byla v pátek 8. října 2021 odpoledne na akci pořádané naší nejpočetnější jednotou v Turnově (zázemí jim můžeme jen tiše závidět). Po nástupu vlajkonošů a proslovu činovníků Sokola, hejtmana Libereckého kraje a starosty města Turnova jsme se průvodem přesunuli k sokolovně, kde byly po pietním obřadu u sochy zakladatele Sokola Miroslava Tyrše a pomníku padlých sokolů z Turnova a okolí připraveny ve dvou sálech cvičební ukázky. Starší žákyně si vyzkoušely pod vedením tamních cvičitelů gymnastiku na hrazdě a kruzích. S odhodlaností se zapojily i do nácviku obratů letmo na velké trampolíně. My ženy jsme se zapojily do lekce základů Capoeiry (brazilského bojového umění obsahující prvky akrobacie a tance) a důkladně zregenerovaly během kompenzačního cvičení.

Akce se nesly v příjemném přátelském duchu, v což doufáme i při námi pořádané akci „Sokolská světla“, na kterou jste zváni ve čtvrtek 14. října 2021.

Chrastava 9. 10. 2021
Miloslava Houdová, starostka T. J. Sokol Chrastava