Večer sokolských světel
 

 

video TV Chrastava

 

Ve čtvrtek 14. října 2021 jsme se opět po roční pauze, kdy se s ohledem na epidemiologickou situaci sešlo jen několik cvičitelek, připojili k celorepublikové vzpomínkové akci „Památný den sokolstva aneb Večer Sokolských světel“. V pátek 8. října se cvičitelky a cvičenky staršího žactva účastnily celožupní vzpomínkové akce v Turnově, a tak připomenutí tragické události roku 1941, kdy byli v noci ze 7. na 8. října gestapem zatčeni, téměř naráz, všichni sokolští činovníci z ústředí, žup i větších jednot a byli mučeni, vězněni a deportováni do koncentračních táborů,jsme měli v Chrastavě s mírným zpožděním.

V letošním roce jsme,stejně jako předloni, díky spolupráci s Českým rybářským svazem, místní organizací Chrastava, lodičky se zapálenými světýlky za zemřelé sokolské duše pouštěli na rybníku na Střeleckém vrchu. Na vodu vyplulo asi 20 plavidel různých tvarů a velikostí.

Pro účastníky byla letos připravena stezka odvahy, po jejímž absolvování čekaly na statečné sokolíky drobné odměny. Všem zúčastněným dětem a rodičům děkujeme za krásná plavidla i čas, který s námi věnovali vzpomínce na neznámé hrdiny.

Chrastava 17. 11. 2021
Za cvičitelky dětských složek M. Houdová