Cesty VIA CZECHIA

 


Stezky VIA CZECHIA představují nejdelší turistické a poutní trasy přes Českou republiku. Jsou vhodné pro pěší turistiku, cykloturistiku, ale i pro zimní turistiku na lyžích. Na trase od nejjižnějšího po nejsevernější bod ČR je zakomponováno i několik úseků pro vodáky. Severní a Jižní stezka tvoří ucelenou trasu kolem celé naší země. Celková délka všech tras činí 5280 km a sledují převážně státní hranici.


Součástí úspěšného putování je na dlouhých cestách ubytování. Stezky jsou vytvářeny s důrazem na možnost se na vandru dobře vyspat. U každé etapy je možné se ubytovat a odpočinout si „pod střechou“. Zhruba polovina etap umožňuje oficiální stanování. Putování by nemělo být jen čistě sportovním výkonem. Nejedná se o soutěž nebo prostou turistiku. Jde o to, podpořit celoroční pohybovou aktivitu od dětí až po seniory a napomoci rozvoji turistického ruchu v méně navštěvovaných oblastech. Významnými body na stezkách Via Czechia jsou křesťanská poutní místa, která se mohou stát samostatnými cíli putování. Po absolvování tras Via Czechia lze získat certifikát.


Trasy najdete na online mapách, ale do budoucna budou zobrazeny i v papírových mapách. Jsou vyznačeny v mapy.cz, cykloatlas.cz a v hlavních turistických aplikacích. Momentálně je na webu www.viaczechia.cz k dispozici 125 map. Aktuální informace a novinky lze sledovat na www.facebook.com/viaczechia nebo na twitter.com/viaczechia. K projektu vyšly dvě knihy a turistický vandrovník.


Jedna z tras vede přes Ještědský hřbet z Jítravy k nám do Chrastavy (jedna z nejkratších trasa 22 km). Většina poutníků se zastaví v infocentru, kde si koupí mapy, zeptají se na další cestu, na ubytování, někteří si dají razítka do svých vandrovníků nebo jen požádají o vodu a jdou dále. Ostatní po přespání pokračují do Jizerských hor, přes které pokračují až do Harrachova (51 km). Naše infocentrum je přihlášeno do názvu „Přátelské místo“ a tento projekt podporuje.

 

Informace

Dálkové trasy pro turisty


Jitka Marxová – referentka infocentra Chrastava
26. 7. 2021