Výstava fotografií a žehliček

 

 

video TV Chrastava    fotogalerie


Podzimní výstava fotografií a žehliček byla zahájena vernisáží v pondělí 6. září 2021 v 16:00 hodin v infocentru. I když je už září jednalo se letos o první vernisáž, jelikož dvě první výstavy tohoto roku musely být z covidových důvodů zrušeny. Další byla posunuta, ale ještě nemohla být vernisáží uvedena.


Na tuto výstavu se spojila chrastavská fotografka Jana Zahurancová s Blankou Švejdovou a pojmenovaly ji „Chrastavské detaily“ a „Starožitné žehličky“. Paní Zahurancová je zkušená vystavovatelka, neboť se jedná o její již šestou výstavu. Tentokrát se představuje na černobílých fotkách, které vypovídají o historické architektuře našeho města. Často člověk spěchá, jde se skloněnou hlavou a detailů na domech si nevšimne. Výstavu fotografií podpořila firma FUJIPRINT Karel Kubát. Paní Švejdová vystavuje poprvé a zapůjčila do městské galerie ze své sbírky osmdesát žehliček a dvaačtyřicet podložek pod žehličky. Starožitné žehličky nás vtáhnou do dob našich babiček a maminek. Paní Švejdová je sbírá téměř dvacet pět let. Na výstavě uvidíte žehličky dětské, cestovní, plynovou, na pevný líh, s vložkami do kamen, nahřívací, litinové, skládací a z dob nedávných elektrické a napařovací. Raritou je malá mosazná žehlička na dřevěné uhlí. Expozice je doplněna podložkami, na které se žehličky odkládaly. Jsou v drátěném, kovaném, litém, tepaném, hliníkovém, mosazném a plechovém provedení. Na výstavě se krátce představuje i Společnost přátel historie města Chrastavy.


Spojení černobílých snímků a historické žehličky byl skvělý nápad. Na vskutku unikátní výstavu v městské galerii jste srdečně zváni do 12. listopadu 2021.
Jitka Marxová – 7. 9. 2021