Zahájení přeshraničního projektu „Přiblížení a propagace kulturně-přírodního dědictví Świerzawy a Chrastavy“    

 

 

 

Projekt „Přiblížení a propagace kulturně-přírodního dědictví Świerzawy a Chrastavy“, registrační číslo projektu: CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_012/0003038, je novým společným přeshraničním projektem, ve kterém se s polským městem Świerzawa zaměříme na rozvoj, přiblížení a propagaci objektů kulturního a přírodního dědictví. Žádost o dotaci z Programu Interreg V-A Česká republika – Polsko 2014–2020 byla úspěšná a podařilo se nám tak získat podporu ve výši 85 % z celkových uznatelných výdajů projektu, které činí téměř 71.000,- EUR.

Město Chrastava v rámci aktivit projektu rozvine potenciál městského parku u městské tržnice, který je přirozenou spojnicí s historickým centrem města. V prvé řadě se projekt zabývá obnovou parkové zeleně. Čtyři vzrostlé stromy jírovce maďalu prošly odborným posouzením, které zjistilo nutnost provést redukční řez dvou jedinců a zdravotní řez dalšího jedince. Poslední strom jírovce maďalu byl pro svůj špatný zdravotní stav vyhodnocen jako nebezpečný a v následujících dnech proběhne jeho pokácení. Projekt počítá také s výsadbou nové zeleně - keřů, okrasných travin a vysazením 1 stromu polským partnerem (dub letní) a jeho opatření kovářskou ochranou. Tento strom bude vysazen na znamení výborné přeshraniční spolupráce a úspěšného partnerství obou měst.
Projekt se dále zabývá nutnou opravou zpevněných ploch, nahrazení stávající betonové dlažby žulovými kostkami a zhotovení perkové pěšiny se zasakovacími průlehy pro podporu zadržování vody v krajině. V rámci zvýšení bezpečnosti a s ohledem na úsporu elektrické energie dojde k výměně stožáru a lampy veřejného osvětlení. Na závěr projektu bude zpracována a instalována výuková tabule přibližující přírodní přednosti parku v česko-polské jazykové mutaci. Celkové náklady české části projektu činí téměř 38.000,- EUR.

Město Świerzawa, náš partner v daném projektu, v rámci aktivit rozvine potenciál kulturní památky - románského kostela sv. Jana a Kateřiny ve Świerzawě, plnícího roli muzea středověkých nástěnných maleb a to cestou digitální vizualizace v podobě "virtuální reality" (čili trojrozměrného obrazu imitujícího realitu) 15 nejcennějších prvků kostela - zejména barokního oltáře, jež se dnes nachází v poznaňském kostele a špatně viditelných středověkých fresek a polychromií prostřednictvím vytvoření aplikace s polsko-českým obsahem / tj. virtuální prohlídky s 15 vytvořenými vizualizacemi "VR" a zároveň nakoupí brýle pro virtuální realitu pro přehrávání/čtení aplikace. Dále bude kostel vybaven dřevěnými expozičními stojany na turistické propagační materiály obou partnerských měst a jejich okolí. Celkové náklady polské části projektu činí 33.000,- EUR.

Věříme, že projekt „Přiblížení a propagace kulturně-přírodního dědictví Świerzawy a Chrastavy“ přispěje ke zvýšení atraktivity městských oblastí a bude v mnoha směrech inspirativní.
Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu Nisa.

Chrastava dne 06.04.2022
Ing. Lenka Čermáková, ORM MěÚ Chrastava