Historický domek v Turpišově se dočká rekonstrukce

fotogalerie

V posledním dubnovém týdnu pracovníci odborné firmy rozebrali dřevěné obložení domečku v sousedství školy v Turpišově ulici. Po léta sloužil jako klubovna turistického oddílu Perseus. Do jeho údržby se však v minulosti příliš neinvestovalo. Probíhaly zde pouze běžné práce, žádná větší oprava nebyla potřeba. V posledních letech se ovšem stav domečku začal zhoršovat. Ve zvláště špatném stavu je střecha, kterou do domku zatéká a obvodové roubení. Radnice proto plánuje jeho rekonstrukci.


Oddíl Perseus už nějakou dobu působí v náhradních prostorách. Domeček teď mají v rukou odborníci, kteří posoudí jeho stav a navrhnou způsob jeho opravy. Odstranění dřevěného obložení odkrylo původní podobu domku a také odhalilo několik kritických míst. Celkový stav ovšem není tak špatný, jak se na první pohled může zdát.


Přestože dům nemá památkovou ochranu, jedná se o cenný objekt z hlediska historie Chrastavy. Je totiž posledním zástupcem staré zástavby v centru města, kterou postupně nahradily novější stavby. Domek pochází pravděpodobně z druhé poloviny 19. století. O posouzení stavu se postarají odborníci z firmy, která v Chrastavě opravovala i cenný Führichův dům. Současně navrhnou rozsah nezbytných oprav. Se stavbami tohoto typu mají bohaté zkušenosti, domeček v Turpišově je tak v dobrých rukou. Na jeho opravu se město pokusí získat dotace z přeshraničního programu. Ve spolupráci s polskou stranou už se připravuje zajímavý projekt, který řeší nejen financování, ale i budoucí využití domku. S největší pravděpodobností bude opět sloužit dětem.


Chrastava 4. květen 2022
Věra Baumgartnerová
Informační a mediální referent