Valentýnské odpoledne u seniorů

Že Valentýn není jen svátek pro mladé, dokazují Valentýnská odpoledne, která si užili senioři v chrastavských domech s pečovatelskou službou Pohoda a Trojlístek. V pondělí 14. února, resp. v úterý 15. února, je v rámci pravidelných setkání aktivních seniorů z těchto domů, připravila lektorka volnočasových aktivit Jana Eichlerová.
Na příchozí čekal slavnostně prostřený stůl vyzdobený srdíčky, nechybělo Valentýnské menu (Krkonošské kyselo podávané v chlebu, losos na másle, zámecké brambory a zeleninová obloha), a ke kávě se podával dezert v podobě medových koláčků. Příjemné odpoledne se neslo v duchu vzpomínání na své lásky a vyprávění.
V domech s pečovatelskou službou není zvykem, aby se obyvatelé vzájemně navštěvovali ve svých bytech. Své soukromí respektují, setkání se sousedy jsou pro ně ale vítaným zpestřením. V době před pandemií se potkávali například na chodbách, kde jsou k dispozici pohodlná křesílka se stolečky. U odpolední kávičky se probraly nejrůznější novinky, televizní program, nabídky obchodů, vyměnily se recepty a podobně. Proticovidová opatření tato dostaveníčka přerušila a už se na ně nepodařilo navázat. Organizovaná setkání s programem proto senioři vítají.
Zájemci se scházejí pravidelně dvakrát týdně v příjemných klubovnách přímo v domech s pečovatelskou službou, kde žijí. Začínají hodinou zdravotního cvičení, poté je pauza na oběd, po které se všichni opět společně sejdou u kafíčka a něčeho dobrého k zakousnutí. Odpolední program bývá různý, někdy se jen tak vypráví, jindy se vyrábí nejrůznější dekorace, společně se peče nebo třeba zpívá a tančí. Při každém setkání účastníci vhodí do společné kasičky symbolických 10 korun. Za takto našetřené peníze si jednou za čas dopřejí slavnostnější tematické setkání, jako bylo právě to Valentýnské.


Věra Baumgartnerová