Co se děje pod Hasičským muzeem?   

 

 

fotogalerie

 

V prostoru pod Hasičským muzeem v těchto dnech můžeme vidět čilý pracovní ruch. Protože město v blízké budoucnosti přijde z důvodu výstavby prodejny Lidl o prostor na louce za hasičárnou, kterou využívají hasiči pro svá cvičení, a pořádají se tu kulturní akce, bylo potřeba zajistit místo jiné. Volba padla právě na prostor pod hasičským muzeem, který po léta sloužil zahrádkářům. S nájemci zahrádek radnice ukončila smlouvy a nabídla jim možnost pronájmu v jiné lokalitě.
V zimních měsících se pod muzeem kácely stromy, teď tam probíhají terénní práce. Celý povrch se srovná a naveze se další zemina, díky které se plocha zvýší na úroveň cesty vedoucí z Pobřežní ulice zadem kolem muzea směrem k DPS. Podobným způsobem se upraví i prostor za cestou. Na závěr se celá plocha zatravní. Výsledkem bude nový multifunkční prostor, kam se přesune dění z louky za hasičárnou. Terénními úpravami ale práce neskončí. Radnice plánuje výhledově také přístavbu hasičského muzea. Díky ní se rozšíří prostory pro expozici hasičské techniky. Zároveň vznikne sociální zázemí, jako jsou toalety, šatny pro účinkující apod., které bude možné využívat při kulturních akcích. V současnosti běží přípravné práce před zpracováním projektové dokumentace. Po jejím zpracování se budou hledat možnosti získání dotace na tento projekt, což bude podmínkou jeho realizace. Kdy se začne s přístavbou muzea, tedy zatím není jasné. Vše bude záležet na financích.
Terénní úpravy prostoru mají skončit do léta. Než se nová louka začne využívat, bude potřeba nějaký čas, aby se dobře uchytila tráva. První akce se tak na ní uspořádají pravděpodobně až v příštím roce.

Chrastava 5. duben 2022
Věra Baumgartnerová
Informační a mediální referent