Liberecký kraj stále přijímá žádosti na nové kotle

Ještě do konce srpna je možné požádat o dotace na výměnu starého kotle za nový. Od 1. září 2024 bude dle zákona o ochraně ovzduší z roku 2021 povoleno využívat kotle na pevná paliva pouze 3. a vyšší emisní třídy. Z toho vyplývá, že provoz zastaralých kotlů bude zakázán, a pokud takový vlastníte, musíte ho vyměnit za nový, ekologický zdroj vytápění. Na jeho pořízení můžete využít dotaci z programu Nová zelená úsporám. Získat můžete až 95 procent nákladů. Čtvrté kolo kotlíkových dotací je určené pro domácnosti s nízkými příjmy nebo seniory. V programu je pro Liberecký kraj stále k dispozici zhruba 50 milionů korun.

Podmínky pro žadatele o kotlíkovou dotaci

- žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti (rodinného nebo bytového domu, bytové jednotky nebo trvale obývaného rekreačního objektu), kde prokazatelně bydlí

- průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nebyl vyšší než 170 900 Kč, tj. 14 242 Kč na osobu a měsíc. Příjmy členů domácnosti – osob bydlících společně se žadatelem – jsou průměrovány (u nezletilých dětí a studentů denního studia do 26 let se uvažují příjmy ve výši 0 Kč)

- domácnosti složené výhradně z důchodců pobírajících starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebudou muset dokládat příjmy, jsou automaticky způsobilí pro dotaci

O kotlíkové dotace v Libereckém kraji je možné žádat do 31. srpna 2022.

Podrobné informace ohledně vyhlášení programu Kotlíkové dotace v Libereckém kraji IV, potřebné formuláře a návod, jak o dotace žádat, jsou k dispozici na webových stránkách:

 https://dotace.kraj-lbc.cz/kotlikove-dotace/kotlikove-dotace-pripravuje-se-d454828.htm.



Dotazy zodpoví rovněž na tzv. kotlíkové telefonní lince 485 226 579, nebo na e-mailové adrese kotliky@kraj-lbc.cz




Chrastava 26. červenec 2022


Věra Baumgartnerová
mediální a informační referent