Kotlíkové dotace na výměnu kotlů

Pozvánka na seminář

Kotlíkové dotace jsou určené na finanční podporu výměny nevyhovujících zdrojů tepla. Od 1. září 2022 bude dle zákona o ochraně ovzduší z roku 2021 povoleno využívat kotle pouze 3. a vyšší emisní třídy. Z toho vyplývá, že provoz zastaralých kotlů bude zakázán, a pokud takový vlastníte, musíte ho vyměnit za nový, ekologický zdroj vytápění.
Majitelé nemovitostí mohou už teď pro pořízení nového, ekologičtějšího kotle využít dotaci z programu Nová zelená úsporám. Pro nízkopříjmové domácnosti je pak přímo určený program Kotlíkové dotace, ze kterého můžete získat až 95 % nákladů na výměnu starého kotle. Dotace pro domácnosti s nižšími příjmy budou poskytovat krajské úřady, dotace pro ostatní domácnosti bude poskytovat Státní fond životního prostředí z programu Nová zelená úsporám.

Podmínky pro žadatele o kotlíkovou dotaci

- žadatel musí být vlastníkem nebo spoluvlastníkem nemovitosti (rodinného nebo bytového domu, bytové jednotky nebo trvale obývaného rekreačního objektu), kde prokazatelně bydlí;

- průměrný čistý příjem na člena domácnosti v roce 2020 nebyl vyšší než 170 900 Kč, tj. 14 242 Kč na osobu a měsíc. Příjmy členů domácnosti – osob bydlících společně se žadatelem – jsou průměrovány (u nezletilých dětí a studentů denního studia do 26 let se uvažují příjmy ve výši 0 Kč);

- domácnosti složené výhradně z důchodců pobírajících starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebudou muset dokládat příjmy, jsou automaticky způsobilí pro dotaci.

O kotlíkové dotace v Libereckém kraji bude možné žádat v období od 1. července 2022 do 31. srpna 2022.

Krajský úřad pořádá pro zájemce o kotlíkové dotace seminář. Cílem je představit potenciálním žadatelům vyhlášený program, ukázat vyplnění a odeslání samotné žádosti, a současně informovat o celém procesu administrace až po závěrečné vyúčtování.

Seminář pro žadatele o kotlíkové dotace se bude konat 6. června 2022 od 15 hodin na Krajském úřadu v Liberci.

Podrobné informace ohledně vyhlášení programu Kotlíkové dotace v Libereckém kraji IV, jsou k dispozici na webových stránkách: https://dotace.kraj-lbc.cz/kotlikove-dotace/kotlikove-dotace-pripravuje-se-d454828.htm.

 

Chrastava 20. května 2022

Věra Baumgartnerová

mediální a informační referent