Parčík u tržnice prochází obnovou

fotogalerie

V prostoru u městské tržnice pokračuje obnova parčíku. V těchto dnech se dokončují práce na opravě cest. Původní zámkovou dlažbu nahradily odolnější žulové kostky. Hotové jsou také terénní úpravy, díky kterým vznikly zasakovací plochy. Ty budou za deštivých dní zachytávat vodu, která se tak nebude držet na cestách, jako tomu bylo dosud. Tyto práce mají kompletně skončit ještě během prázdnin. V další etapě na obnovu cest naváží úpravy zeleně, nová výsadba a doplnění mobiliáře, jako jsou lavičky nebo odpadkové koše. Nově se tady také objeví lampy veřejného osvětlení.
Ještě před zahájením prací odborníci posoudili stav vzrostlých stromů jírovce maďalu podél cest. U tří stromů bylo nutné provést redukční a zdravotní řezy, čtvrtý strom byl pro svůj špatný zdravotní stav vyhodnocen jako nebezpečný a musel se pokácet. Projekt počítá s jeho nahrazením. Náklady projektu jsou zhruba jeden milion korun, přičemž asi 750 tisíc korun pokryje dotace z přeshraničního česko-polského projektu. Polský partner město Świerzawa bude v rámci projektu digitalizovat staré fresky ve svém románském kostele.

Projekt „Přiblížení a propagace kulturně-přírodního dědictví Świerzawy a Chrastavy“, registrační číslo projektu: CZ.11.2.45/0.0/0.0/16_012/0003038 je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu Nisa.

Chrastava 26. červenec 2022

Věra Baumgartnerová
mediální a informační referent