Policie – slučování oddělení

video TV Chrastava   Tv Nova

V minulých dnech jsem byl informován, že Policie České republiky v Libereckém kraji bude realizovat v nejbližší době (pravděpodobně od dubna) pilotní projekt, v rámci kterého bude slučovat obvodní oddělení. Mj. jedno obvodní oddělení má vzniknout z dosavadních dvou Chrastava – Hrádek nad Nisou.

Přes veškerá ujišťování, že v obou městech budou zachovány služebny a že vše z pohledu občana bude zabezpečeno jako dříve se mi to pochopitelně vůbec nelíbí (např. každé obvodní oddělení musí zajišťovat nepřetržitou hlídku, u dvou oddělení logicky nejméně celkově dvě, u jednoho jednu). Na druhou stranu vnímám argumenty, že PČR nemá lidi, že by jinak hrozilo úplné uzavření policejní služebny v Chrastavě.

Z výše uvedených důvodů jsem napsal dopis ministrovi vnitra, kde ho žádám, aby ministerstvo vnitra vypracovalo a prosadilo legislativní změnu, která by nedostatek pracovních sil u PČR mohla významným způsobem vyřešit a sice, aby na nižších pozicích otevřela své brány i absolventům středních škol s výučním listem (a obdobně i u obecní policie). Lpění na maturitě v situaci, kdy druhou alternativou je NIKDO, je nesmyslné. A pochybuji, že se někdo bude rozčilovat nad tím, že ten, kdo mu zachránil život, zdraví či majetek neměl maturitu. A aby se i po dobu, než se takovéto legislativní opatření bude realizovat, slučování oddělení odložilo ad acta.

 

Chrastava dne 28.01.2022                                         Michael Canov

27.01.2022 dopis ministrovi vnitra