Návštěva hejtmana Martina Půty v Chrastavě

    fotogalerie   video TV Chrastava

V pátek 11. března zavítal do Chrastavy hejtman Libereckého kraje Martin Půta, kde v doprovodu starosty města Michaela Canova a místostarostky Zity Václavíkové absolvoval svůj 75. Den s hejtmanem.

Po přivítání na radnici se všichni společně vydali do areálu společnosti Wassa, kterým je provedli generální ředitel společnosti Petr Zedek, zakladatel společnosti Petr Mynář a ředitel provozu Lukáš Polák. Pánové seznámili hejtmana i vedení města se současným provozem a nastínili vize a plány do budoucna. Další kroky vedly do Andělohorské ulice do areálu bývalé textilní továrny Feigl a Widrich, kterou v roce 2018 koupili Petr Šťastný a Jiří Svoboda z firmy Vzduchotechnik s.r.o. Hejtmanovi a jeho doprovodu ukázali citlivě zrekonstruovanou část, ve které v současnosti funguje kotelna na biomasu. S provozem blíže seznámil správce areálu Martin Pokorný, který zároveň prozradil, že rekonstrukce v roce 2021 získala zvláštní ocenění poroty za záchranu architektonického dědictví v soutěži Stavba roku Libereckého kraje. Porota ocenila citlivý přístup k obnově historického areálu včetně využití kotelny pro nový ekologický provoz. V e stejném duchu plánují majitelé areálu pokračovat i v dalších etapách proměny celého komplexu.

Dalším bodem programu byla návštěva hřbitova. Bývalá správkyně Dana Hrubešová spolu s Jakubem Dvořákem z Odboru rozvoje, dotací a správy majetku MěÚ Chrastava představili nedávné investice do rozvoje hřbitova. Hejtman ocenil nejen tyto akce, ale i péči, která je hřbitovu věnována. Poslední zastávkou dopoledního programu byla střelnice Sportovního střeleckého klubu, kde si všichni mohli vyzkoušet střelbu z několika druhů zbraní a seznámili se s plány na vylepšení střelnice a směřování klubu. Průvodcem byl tentokrát Josef Rajnoha.

Po obědě se starosty okolních obcí, při kterém se probírala nejrůznější témata, jak krajská, tak místní, následovala prohlídka náhonu. Touto novou turistickou atrakcí Chrastavy hejtmana provedla Jitka Marxová z infocentra. Před návštěvou kostela sv. Vavřince se hejtman Půta zastavil u pomníku prusko-rakouské války, poté už následovala samotná prohlídka kostela, o jehož historii povyprávěli farář Radek Vašinek a Věra Smolová z chrastavské Charity. Následovala prohlídka Domova pokojného stáří, kde se ke skupině připojil ředitel Charity Liberec František Sehoř, aby hejtmana seznámil s projektem na proměnu a rozšíření Domova.

75. Den s hejtmanem byl zakončen tradiční besedou s občany. Konala se v prostorách Komunitního centra Bétel, kde se u kávy a zákusku diskutovalo nad mnoha zajímavými tématy. Věříme, že se Martinu Půtovi v Chrastavě líbilo a těšíme se na příští návštěvu.

Chrastava dne 14. března 2022

Věra Baumgartnerová