K energiím – opatření rady města

video TV Chrastava

Česká republika, zdaleka nejen Česká republika, zažila energetický šok. Ceny na burze vylétly zcela nepředvídatelně do neskutečných (resp. bohužel skutečných) výšin. Například u plynu v jeden okamžik na desetinásobek původní hodnoty.

Co by se dalo dělat na mezinárodním poli, lze diskutovat, přímo se nabízí otevření plynovodu Nord stream 2 ze strany Spolkové republiky Německa, to ale bohužel ovlivnit nedokáži.

V Chrastavě zajišťuje vytápění mnoha subjektů (sídliště Střelecký Vrch, Andělohorská, DPS, školní jídelna, základní škola, sportovní hala TJ Spartak atd.) firma VE spol. s.r.o. Pochopitelně jsme o dané situaci s představiteli firmy jednali. Za dané situace firmě nezbývá (a činí tak) než se stát téměř burzovními analytiky a nakupovat další a další plyn v okamžicích relativně příznivé ceny plynu ve snaze, aby nárůst cen byl co nejméně katastrofální.

Za dané situace nejen město Chrastava, ale i družstva OSBD a MBD stanovily dle vlastních predikcí (bez záruky správnosti) výši záloh jednotlivým uživatelům na rok 2022 s velmi nepříjemným navýšením.

Za dané situace se rozhodlo město Chrastava prostřednictvím rady města na její schůzi dne 31. ledna 2022, že nebude požadovat po firmě VE spol. s.r.o. nájem za rok 2022, který činí každoročně 1 milion Kč, což bude představovat (dle jednání s firmou VE spol. s.r.o. a jejich propočtů) snížení celkových nákladů promítajících se do ceny tepla ve výši 8,1 procenta.

Záleží na družstvech OSBD a MBD, zda a jak výše popsané rozhodnutí rady města promítnou do záloh jednotlivým uživatelům. V zásadě mají tři možnosti. Buďto při zachování svých predikcí sníží zálohu o odhadované snížení celoročních nákladů o 8,1 % (pokud tak učiní „jen“ na 10 měsíců, bude to činit snížení záloh o 9,7 % (8,1 x 12/10) anebo letošní výši záloh nezmění, ale o to se při chybné predikci při konečném vyúčtování za rok 2022 sníží nedoplatek (skutečnost bude horší) či zvýší přeplatek (skutečnost bude lepší). Třetí možností je kombinace výše uvedených dvou postupů.

Pro úplnost informací dodávám, že Senát PČR, jehož jsem členem, z důvodu skokového navýšení cen energií pro rok 2022 schválil (včetně mého hlasu) navýšení příspěvků na bydlení a rozšířil počet příjemců této sociální dávky.

Chrastava dne 01.02.2022                                                         Michael Canov