Chrastava poskytla azyl dvěma rodinám z Ukrajiny

       video TV Chrastava

Chrastava jako jedno z prvních měst reagovala na výzvu Libereckého kraje a přijala dvě rodiny prchající před válkou na Ukrajině. V pátek 25. února mimořádně zasedla Rada města a rozhodla o poskytnutí humanitární pomoci. V prvním kroku vyčlenila jeden obecní byt 2 + 1, který v minulých dnech prošel rekonstrukcí a nebyl zatím obsazen, neboť je určen pro zubaře, lékaře, případně učitele, kteří by v budoucnu přišli do Chrastavy za prací.

Během soboty dopoledne se díky velkému úsilí pracovníků města podařilo byt vybavit základním nábytkem, lůžkovinami a nádobím. Nakoupily se základní potraviny a hygienické pomůcky. Ještě nebylo zcela hotovo, když před domem v Turpišově ulici zastavila dodávka libereckého podnikatele Ivana Kyši, který od ukrajinské hranice přivezl dvě mladé rodiny s celkem čtyřmi dětmi. Dvě z nich jsou batolata, dvě předškolního věku. Po hodinách čekání v mrazu na hranici a několikahodinové cestě do Chrastavy mohli konečně všichni alespoň na chvíli vydechnout. V jejich očích byla znát únava, vyčerpání, velký smutek i obavy z toho, co bude dál.
Manželka pana Kyši je původem Ukrajinka. Dvě rodiny, které do Chrastavy přijely, jsou z vesnice v Zakarpatské oblasti, odkud Anna pochází. Za útočiště, které jim město poskytlo, jsou nesmírně vděčni. Rodiny přijely pouze s několika taškami osobních věcí a základního vybavení pro děti. Všechno ostatní nechali doma. Včetně rodičů a sourozenců. Tyto rodiny měly štěstí, že otcové byli v době všeobecné mobilizace na Ukrajině za prací na Slovensku. Na hranicích se tak mohli se svými manželkami a dětmi setkat a doprovodit je do nového dočasného domova. Budou jim tady velkou oporou, neboť, jak jsme se dozvěděli od pana Kyši, jejich ženy nikdy neopustily svou rodnou vesnici, nikdy nebyly dál, než 40 km od místa, kde žijí. Neznají západní svět, pro nás Evropany se zdá být až nepochopitelné, že po cestě například poprvé viděly dálkový autobus a nikdy nenakupovaly v supermarketu.
Za sebou mají strastiplnou cestu, na jejímž konci je čekalo plnohodnotné zázemí. Teprve teď, v klidu a bezpečí, si začnou naplno uvědomovat svou situaci. Čeká je období, kdy musí vyřídit vše potřebné na úřadech, přihlásit se tady k pobytu, zajistit lékařskou péči pro sebe a své děti, sehnat práci, aby nebyli zcela bez prostředků a mnoho dalšího. To vše v nejistotě, jak dlouho budou muset zůstat, kdy a jestli vůbec se budou moci vrátit do svého domova, a co na místě najdou. K tomu všemu mají obavy o své blízké, kteří s nimi nemohli, nebo v případě rodičů ani nechtěli, odcestovat do bezpečí.


Město Chrastava těmto rodinám poskytne veškerou možnou pomoc finanční, materiální i lidskou, a bude hledat způsob, jak případně pomoci dalším.

Věra Baumgartnerová

Poděkování pracovníkům města, kteří se podíleli na organizování pomoci:
Kateřina Brejlová, Věra Baumgartnerová, Josef Vondra, Pavel Doupovec, Pavel Vykoukal, Juraj Demeter, Marcel Másílko, Pavel Just, Petr Bezvoda, Pavel Urban

Hana Urbanová, vedoucí odboru pro občanské záležitosti