Stavba vodovodu v Horním Vítkově se přiblížila

 video TV Chrastava

Zatímco v Dolním Vítkově jsou obyvatelé napojení na městský vodovod, obyvatelé Horního Vítkova jsou odkázání na vodu z vlastních studní. Té je však stále méně, protože studny především v důsledku klimatických změn postupně vysychají. Obyvatelé Horního Vítkova proto léta volají po prodloužení vodovodu i do jejich lokality.
Město už má připravenou projektovou dokumentaci a stavební povolení. Vodovod samotný je ovšem až koncový prvek celého systému zásobování vodou. Do oblasti, kde voda chybí, je nejprve potřeba odněkud ji přivést. To má zajistit mimo jiné přivaděč v Machníně, který plánuje vybudovat Severočeská vodárenská společnost. Stavba přivaděče je součástí celé řady dalších projektů na posílení vodárenské soustavy v oblasti. Kromě přivaděče se plánuje také zvýšení kapacity vodojemu na sv. Jánu nad Chrastavou, propojení velkých vodovodních řadů v Machníně a stavba dalšího přivaděče z Pekařky do Hrádku nad Nisou. S realizací těchto velkých staveb počítá SVS v letech 2025 až 2026. Teprve potom mohou být uvedeny do provozu nově vybudované vodovody.
Chrastavě se podařilo vyjednat, že se stavbou vodovodu v Horním Vítkově může začít v předstihu tak, aby byl v okamžiku dokončení celé soustavy připravený. Pokud všechno půjde dobře, mohl by být hotový v roce 2024. Náklady na stavbu částečně pokryjí dotace, zbytek musí město hradit z vlastních zdrojů. Podstatnou část vlastního podílu získá město z balíku peněz, který poslalo Polsko v rámci dohody mezi Českou republikou a Polskem o řešení vlivů těžební činnosti v hnědouhelném dole Turów. Otázkou zůstává, kdo uhradí náklady na připojení jednotlivých odběratelů. To ještě bude předmětem diskuze. Město se bude snažit hledat prostředky tak, aby jednotlivé domácnosti měly s připojením co nejmenší, případně vůbec žádné náklady.

Chrastava 3. květen 2022
Věra Baumgartnerová
Informační a mediální referent