Nová výstava v Městské galerii

video TV Chrastava

V městské galerii v prostorách infocentra byla ve středu 2. března zahájena výstava obrazů Jiřího Svobody s názvem Obrázky pro radost. Slavnostní vernisáže se účastnila i delegace z partnerského polského města Lwówek Śląski.
Pan Jiří Svoboda je původem z Chrastavy, kde se narodil a strávil dětství. Už od školních let kreslil neustále tužkou, propiskou nebo fixami. Přáním jeho učitelky, která v něm rozpoznala talent, bylo, aby chodil do liberecké Lidušky, kde by se mohl dále rozvíjet. Rodiče ale v té době neměli možnost pravidelně dojíždět do města a tak pan Svoboda dál kreslil pouze amatérsky.
Svůj sen malovat barvami na plátno si splnil až v 60 letech, kdy od svých dětí dostal darem odborný kurz malby. Tehdy pan Svoboda poznal, že malování na plátno ho skutečně naplňuje a začal se mu naplno věnovat. Nejraději maluje krajiny, a to z okolí Liberce, kde v současnosti žije. Rodina ho v jeho zálibě velmi podporuje a výstava, kterou máme nyní možnost vidět v Chrastavě, je důkazem toho, že svých snů bychom se nikdy neměli vzdávat.

Výstava Obrázky pro radost je prodejní a k vidění bude v Městské galerii do 25. dubna.

Věra Baumgartnerová, Informační a  mediální referentka 

Chrastava 03. 03.2022