Zimní údržba komunikací v Chrastavě

video TV Chrastava

Zimním obdobím se pro účely zimní údržby rozumí období od 1. listopadu do 31. března následujícího roku. Část komunikací ve městě udržuje Krajská správa silnic. O městské komunikace se stará město ve spolupráci s dodavatelskými firmami. Jedná se nejen o silnice, ale také chodníky, parkovací plochy, schodiště, přechody pro chodce apod. Celkem je to zhruba 40 kilometrů komunikací a 18 kilometrů chodníků.
Na údržbu město používá vlastní techniku, jako jsou multikáry, traktor s radlicí nebo nakladačem. Tento arsenál doplňují malotraktory pro úklid chodníků, sypače a nákladní vozidla dodavatelských firem. V místech, kam se technika nedostane, probíhá ruční úklid, který zajišťují pracovníci veřejně prospěšných prací. Takto se uklízí zhruba 4,5 kilometrů.
Zimní údržba stojí město každou zimu v průměru 1,5 až 2 miliony korun, zhruba třetinu z této sumy tvoří cena za posypový materiál. Na každé zimní období se nakupuje kolem 200 tun posypové soli a zhruba 150 tun inertního posypového materiálu.
V zimě je více než důležité myslet na zimní údržbu zvláště při parkování. Problémy jsou zejména na sídlišti (ale nejen tam), kdy zaparkovaná auta často zasahují do průjezdního profilu chodníku a ztěžují tak, nebo zcela zabraňují průjezdu techniky a efektivnímu odklízení sněhu. Navíc může dojít k poškození jak techniky, tak i samotných vozidel.
V případě problémů spojených se zimní údržbou, které např. při větším spadu sněhu mohou nastat, je možné volat na dispečink zimní údržby. Nutné je mít na paměti, že v souladu s Vyhláškou 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích, je úkolem zimní údržby místních komunikací zmírňování závad ve sjízdnosti a schůdnosti, nikoli jejich úplné odstranění. Pro stanovení priorit slouží Plán zimní údržby, který určuje pořadí a rozsah údržby jednotlivých komunikací a chodníků. Povinností chodců a řidičů je potom přizpůsobit chůzi a jízdu stavu komunikace, který je pro zimní období obvyklý.
Důležitá telefonní čísla:
Městský úřad Chrastava - dispečink zimní údržby: 727 939 527
Krajská správa silnic – dispečink zimní údržby: 724 631 451

Chrastava 24. ledna 2022
Věra Baumgartnerová
mediální a informační referent