Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Demagogie ČSSD

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Politika
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Mape



Založen: 25.7.2007
Příspěvky: 147
Bydliště: Chrastava

PříspěvekZaslal: st duben 08, 2009 9:01 pm    Předmět: Demagogie ČSSD Citovat

Dobrý den,

před časem jsem se po shlédnutí TV novin rozhodl napsat panu Paroubkovi s prosbou o vysvětlení některých programových bodů jeho politické strany. Přes skeptické názory mého okolí nakonec dorazila odpověď.

Vzhledem k politické situaci v naší zemi a k tomu, že se nám blíží předčasné volby, rozhodl jsem se se s vámi o tuto komunikaci podělit.

Názor si udělejte sami.

Dopis pro pana Paroubka:
citace:
Vážený pane předsedo,

Předem bych rád uvedl, že patřím k tradičním voličům pravicových stran a to již od dob kdy jsem získal volební právo. Přesto se průběžně, a před volbami zvlášť, snažím poctivě věnovat čas pročítání volebních programů a přemýšlení kdo to s naší vlastí jak myslí. Proto jsem již několikrát četl i volební program ČSSD a pokaždé ve mně vyvolal spíše spoustu otázek, než že bych v něm nalezl odpovědi.
Proto, a také s ohledem na výsledky voleb do krajských zastupitelstev a senátu, jsem se nakonec rozhodl Vám napsat a zeptat se osobně.

Nejdříve něco málo o mně a mojí rodině, abyste se dokázal orientovat:

Je mi 34 let mám manželku na mateřské dovolené a dvě děti ve věku 10 a 2 roky. Bydlím cca 10km severně od Liberce v družstevním panelákovém bytě velikosti 3+1. Vlastníme pozemek na kterém bychom si rádi nechali postavit rodinný domek a kde v současné době stojí menší chatka. Poslední co stojí za zmínku je 4 roky starý automobil.
Denně dojíždím do Prahy za zaměstnáním, protože v okolí mého bydliště není společnost, která by mě zaměstnala podle mých představ a v mém oboru.

A teď konečně k otázkám:

1. Ve volebním programu ČSSD je napsáno ?Progresivní daň je spravedlivá a lépe motivuje?. Mohl byste to prosím vysvětlit? Osobně zde žádnou spravedlivost nevidím. Přeloženo do běžné řeči to podle mne znamená ?Vyděláš si víc ? zaplať ještě víc?. Ale podle mne právě proto byly ?vynalezeny? procenta, která se mění právě podle toho jak velký je základ z kterého se počítají. Proč tedy chcete opět zavádět daňové skupiny? A jak chcete ošetřit případ kdy jako zaměstnanec dostanu přidáno, tím pádem se posunu do vyšší daňové skupiny a reálně domů přinesu méně peněz ?
2. Všude se píše a mluví o tom jak zrušíte 30ti korunový poplatek v nemocnicích. Kdesi jsem se dočetl, že jen v Jihočeském kraji to bude kraj stát cca 80.000.000,-. Bohužel už nikde nebylo kde je pan hejtman v rozpočtu najde. To samé platí pro Středočeský kraj, kde se dokonce mluví o autobusech pro děti zdarma. Kde na to kraje vezmou peníze? Respektive kde omezí svoje náklady?
3. Ještě zpět k nemocnicím. Ve volebním programu se píše, že budete ?usilovat o neziskový charakter krajských nemocnic?. Nemyslíte si však, že existuje možnost kdy právě akciové společnosti jsou schopny nabídnout kvalitnější a efektivnější služby než státní zařízení ? Osobně bych mnohem raději viděl akciovou společnost s 50% (zase ta procenta) účastí státu než státní nemocnici ze které všichni schopní doktoři odešli provozovat privátní praxi.
4. Jedním z dalších bodů je ?Podpora rodin s dětmi?. Bohužel v tomto směru již zkušenosti s vládou ČSSD máme a mohu Vám zodpovědně sdělit, že naše děti nikdy žádnou podporu od státu nedostali (kromě porodného, které je vypláceno plošně). Abych byl spravedlivý nedostali ji ani za vlády ODS. Přesto se Vás zeptám. Jak si mám konkrétně já a moje rodina představit tuto podporu. Nebo snad jsou moje děti méně než děti cikánských rodin bydlících v našem ?krásném? městském ghetu ? Kde tady vidíte onu proklamovanou SPRAVEDLNOST ?
5. ?Bytová politika? je další téma které mně zajímá. Co konkrétně si mám představit pod heslem ?Dostupnost přiměřeného bydlení pro všechny generace ?? ? Chcete obnovit regulaci nájmů? Případně přidělovat byty? Pokud ano jaký bude klíč ? Dostane byt ten kdo bude mít víc dětí a pokud možno žádný příjem ? Nebo ten kdo, z mého pohledu zodpovědně, nejdříve zabezpečí v rámci možností sebe a budoucí rodinu ?

Otázek bych měl ještě spoustu, ale toto byly hlavní body, které mně zajímají. Závěrem dovolte poslední, ale pro mě zdaleka nejdůležitější otázku:

Jak mám vysvětlit manželce a dětem, že po nástupu ČSSD k moci (teoreticky po parlamentních volbách) budu chodit do práce stejně jako doposud, pracovat budu stejně jako doposud, uvidím je o víkendu a možná večer jak spí ? a přesto na konci měsíce přinesu méně peněz, protože jsem prostě ve vysoké daňové skupině. Kde je tady SPRAVEDLNOST a MOTIVACE, slova kterými se váš program jen hemží ?

Předem děkuji za Vaše odpovědi a prosím jejich konkrétnost. Obecné řeči jsem již přečetl

S pozdravem

Petr Mácha


Odpověď od pana Paroubka:
citace:
Vážený pane Petře Mácho,

děkuji za dopis, který svědčí o tom, že přemýšlíte nad programy politických stran a hledáte, co se za jejich hesly skrývá. Je potíž, že volební program, aby měl schopnost zaujmout, musí být velmi stručný a heslovitý. Předpokládá se, že lidé, kteří jej čtou, mají základní povědomí o pojmech, které se ve volebním programu vyskytují a zároveň také že si lidé sami vyhledají, co mohou od programu čekat.
Pokusím se stručně odpovědět na Vaše otázky, i když mnohem spíše než mé zjednodušující odpovědi by byl lepší nějaký důkladnější semestrální kurs libovolné vysoké školy ekonomického zaměření.

Ad 1
Pro výklad principu přijměte můj velmi zjednodušený model, neboť na přesné vysvětlení je zapotřebí skutečně důkladná a komplexní znalost široké problematiky teorie daňových soustav.
Daňové skupiny diferencují jen jednu složku daně, kterou platíte, tedy daň z příjmu, která je přímou daní. U nás je však využíván komplikovaný daňový systém založený na přímých a nepřímých daních. To je proto, aby byla daň spravedlivěji rozložena. Tento systém není ničím neobvyklým, je využíván prakticky ve všech ekonomicky vyspělých zemích. Jiné daňové systémy se používají spíše v tranzitních ekonomikách.
Progresivní daň je spravedlivější, což je zřejmé na srovnání 2 hypotetických zaměstnanců ve stejném podniku a ve stejném bydlišti. Srovnáme osobu A se základem pro výpočet daně z příjmu např. 20.000,- Kč a osobu B se základem pro výpočet daně z příjmu např. 100.000,- Kč. Osoba A zaplatí 15% daň z příjmu 3.000,- Kč a osoba B 15.000,- Kč. Obě osoby však zaplatí i nepřímé daně. Při pětinásobném platu nesníte 5 obědů a pět večeří, nenajezdíte do práce a z práce 5x více kilometrů a nebydlíte v pěti bytech. Osoba B si však jistě bude kupovat dražší potraviny a dražší spotřební zboží, odhadněme tedy, že osoba B šetří 20.000,- měsíčně a osoba A 1.000,- Kč měsíčně. Zbylá daňová zátěž je u nás zhruba 45%. Obě osoby tak zaplatí na dalších daních poměrnou část z toho, co utratí. Pro A to je 0,45*(20.000-3.000-1.000)=7.200,- Kč a pro B 0,45*(100.000-15.000-20.000)=29.250,- Kč. Pokud toto zahrneme do celkových odvedených daní, vyjde nám, že A zaplatí na dani 51% a B 44,25%.
Tato čísla však budou ve skutečném světě různá, neboť záleží na tom, co si kdo kupuje a jaký má životní styl. Je však zřejmé, že vždy vychází výrazný nepoměr v placení daní v systémech s rovnou daní pro osoby s vyššími příjmy. Čím větší je příjem, tím méně daní se odvede a to i při velmi konzumním způsobu života. Proto tvrdíme, že progresivní daň je spravedlivější. Ostatně sám voláte po poměrově shodném placení daní, po spravedlnosti procent.
ČSSD vítá osobní iniciativu a snahu o dosažení co nejvyšších výdělků našich občanů, odmítá vysoké daně (spočítejte, o kolik za vlád ČSSD klesly daně), avšak chce, aby daň byla skutečně spravedlivá pro všechny a ne jen pro někoho.

Ad 2
Média mají zvláštní schopnost. Pokud si přečtete větu napsanou v renomovaném deníku, podlehnete chuti nepátrat po jejím skutečném smyslu, a z tvrzení novináře se stává postulát. Vítám proto Váš přístup, kdy se nespokojujete s tím, co se kdesi dočtete, ale hledáte odpovědi na předkládané otázky.
Ono je to vskutku prosté, neboť 30,- Kč poplatek zůstával nemocnicím. Pokud budou nemocnice poplatek vracet, pak vrátí, co vyberou, a kraj, protože neměl příjem, nebude mít ani výdaj. A doprava? Krajské výdaje na dopravu dosahují ohromných částek. Doprava dětí zdarma v autobusech je pak pouhým zlomkem toho, co se na dopravu z rozpočtu kraje vydává dnes. Zkuste zjistit, o jaké částky jde ve Vašem kraji. Spočítejte, kolika autobusů školních linek by se úprava týkala a jak vysoké jízdné na těchto linkách žáci platí. Myslím, že budete sám překvapen.

Ad 3
I tento problém považujeme za naprosto jasný a jsem překvapen, že jste sám jeho podstatu neodhalil. Do zdravotnictví směřuje 1 balík peněz. Pokud bude kvalitní management, za 1 balík peněz poskytne péči. V případě akciové společnosti však bude nutné generovat také zisk. Za 1 balík peněz, ze kterého ukrojíte zisk, té péče bude měně, ať počítáte, jak počítáte. Pokud však dokážete, že za méně peněz poskytnete více péče, jistě nebudete mít nouzi o nabídky na místo ředitele jakéhokoli špitálu. A pokud svou teorii rozepíšete do detailů, stanete se velmi slavným a jistě pak již nikdo nebude namítat nic proti tomu, aby se ze zdravotní daně, kterou odvádíte, platily luxusní sídla akcionářů, kaviár a šampaňské, které, bohužel, mnoha nemocným nepomohou?

Ad 4
Sám jste na podporu rodin s dětmi narazil v případě autobusu pro děti zdarma anebo v případech poplatků v nemocnicích, lékárnách a u lékařů. Zkuste si spočítat, jaká úspora je to pro bezdětné a kolik ušetří rodina se dvěma nebo 4 dětmi?

Ad 5
Je několik modelů podpory dostupného bydlení. Proč však sám nezkusíte na krajské úrovni zodpovědně bydlení řešit a některý z možných modelů sám nedoporučíte k využívání? Zkusil jste své názory někde veřejně prezentovat tak, aby byly diskutovány? Vstupte do reálné, skutečné politiky a řešte tyto otázky nejprve prostřednictvím svých zastupitelů, a později zkuste sám práci zastupitele na libovolné úrovni. Nastudujte důkladně legislativu, pravidla, kterými se řídí ekonomika, možnosti rozpočtu a to vše uvádějte do stavu harmonie tak, aby ti, kdo chtějí v rámci možností zabezpečit nejdřív sebe a pak rodinu, mohli býti zodpovědni dle Vašich představ.

Na závěr:
Peněz přinesete méně. Anebo také více ? bude záležet na tom, jaký je Váš současný příjem, zda se Vám vyplatí znovuzavedení společného zdanění manželů atd. Jednodušší jedinci, kterým je sociální soudržnost prázdným pojmem, skutečně vnímají daň jako určitou formou trestu za svou dokonalost, pracovitost a výlučnost. Věřím, že chápete, že v případě svého vlastního vysokého příjmu těch ostatních daní platíte méně a proto Vám zůstane více. Opakuji, chce to hlubší studium a pochopení více souvislostí?

Vážený pane Mácho,

voláte po odpovědích. Jsem politik a ne učitel, mé odpovědi ani nemohou suplovat učebnice sociologie a ekonomie. Jsme v demokratické společnosti a ta má mnoho výhod. Jednou z nich je, že pokud je někdo nespokojen a umí vysvětlit svým spoluobčanům proč je nespokojen a nabídne řešení, které je smysluplné, nestane se, že by nebyl vyslyšen. Studujte a nabídněte řešení, která ostatní nevidí, konejte sám něco opravdu konkrétního, něco, co nejsou jen obecné řeči.
Budu rád, když se v politice budou pohybovat lidé s jasnými názory, lidé, kteří dokáží srozumitelně a přesně vysvětlit své mínění a svým osobním příkladem budou pozitivně motivovat ostatní.

S pozdravem

Jiří Paroubek


Co nakonec ? ... Snad jen jedině, že to co je pro jednoho "sexy mozek" může být pro jiného chorobná mysl Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
petr



Založen: 26.8.2007
Příspěvky: 150

PříspěvekZaslal: ne květen 03, 2009 12:03 pm    Předmět: Citovat

nevím jak demagogie, ale střetly se zde dva naprosto rozdílné světy (pravicový a levicový) a je na každém z nás jak si to přebere a co si vybere.
Snad jen na závěr - Váš dovětek "o sexy mozku" celou vaši snahu otočil do roviny hlupáka,který není schopen respektovat názor jiného,ale pouze hledá záminku jak dotyčného zesměšnit. Ať si o panu Paroubkovi mohu myslet co chci - tady prostě vyhrál, a je zřejmé, že poslední smeč jste si dal sám
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Mape



Založen: 25.7.2007
Příspěvky: 147
Bydliště: Chrastava

PříspěvekZaslal: út červen 02, 2009 10:08 pm    Předmět: Citovat

petr napsal:
Snad jen na závěr - Váš dovětek "o sexy mozku" celou vaši snahu otočil do roviny hlupáka,který není schopen respektovat názor jiného,ale pouze hledá záminku jak dotyčného zesměšnit. Ať si o panu Paroubkovi mohu myslet co chci - tady prostě vyhrál, a je zřejmé, že poslední smeč jste si dal sám


Jen pro upřesnění názor ostatních respektovat dokáži ... vadí mi když očividně lžou a prohlašují to za svůj program ... tomu říkám chorá mysl (btw. "sexy mozek" není můj výmysl, nýbrž oficiální vyjádření manželky pana Paroubka).

Pokud máte problém respektovat můj názor, dávejte pozor kam Vy sám smečujete ...
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Ferocactus



Založen: 29.5.2009
Příspěvky: 126

PříspěvekZaslal: st červen 03, 2009 1:53 pm    Předmět: Re: Demagogie ČSSD Citovat

Dobrý den,

před časem jsem se po shlédnutí TV novin rozhodl napsat panu Paroubkovi s prosbou o vysvětlení některých programových bodů jeho politické strany. Přes skeptické názory mého okolí nakonec dorazila odpověď.

Vzhledem k politické situaci v naší zemi a k tomu, že se nám blíží předčasné volby, rozhodl jsem se se s vámi o tuto komunikaci podělit.

Názor si udělejte sami.

Ano udělám.
Demagogie tj způsob klamání lživými sliby, lstí a záměrným překrucováním skutečnosti; užívání tohoto způsobu v politice pro získání mas klamem; nepoctivé úsilí o získání přízně nebo výhod...
NEZNÁM POLITIKA KTERÝ ŘÍKÁ PRAVDU.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ferocactus



Založen: 29.5.2009
Příspěvky: 126

PříspěvekZaslal: st červen 03, 2009 2:18 pm    Předmět: Názor jsem si udělal sám - Běžný průměr Citovat

Moje baba by mě hnala, kdybych denně dojížděl do Prahy. Tolik promarněnýho času, projetých peněz...
Z toho by mě bolely záda, ale i (_!_).
Jo, jo... měl jsem se více učit, teď už to s podělanou prumkou moc nevytrhnu. Makám na jednu směnu v bance, špatně neplatí, ale ta daň ze mzdy je opravdu vysoká. S dětmi se vídáme ráno, odpoledne i večer a snad se o mně ve škole špatně nevyjadřují.
Člověče Mácho, kupte své paní velikou kytku, zaslouží si to.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Ferocactus



Založen: 29.5.2009
Příspěvky: 126

PříspěvekZaslal: st červen 03, 2009 2:45 pm    Předmět: Sebekritická politická strana ta tu ještě není. Citovat

Věk 34 let, ženatý se závazky, 4 roky pojízdné vozidlo...
Dále citace:
" Jen pro upřesnění názor ostatních respektovat dokáži ..."
Občan Mácha, věk, čas a hlavu na to má, jestli "dobře vyhodnotí" svůj zájem o politické dění, slibuji, pokud založí vlastní politickou stranu, budu tam a přemluvím i svoji ženu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Politika Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com