Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Chrastavské listy

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Úřady a instituce
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Vojtěch Kopecký



Založen: 4.4.2015
Příspěvky: 16777215

PříspěvekZaslal: ne duben 05, 2015 6:56 pm    Předmět: Chrastavské listy Citovat

Chrastava, 4. dubna 2015

Vážený pane starosto,
dnes jsem si prohlížel nenovější Chrastavské listy a musím přiznat, že jsem byl skutečně zaskočen. Jsem si plně vědom toho, že měsíční zpravodaj menšího města se svou grafickou úrovní nemůže rovnat jiným zpravodajům, například z větších měst. Avšak zpracování dubnového vydání roku 2015 mě přivádí k první otázce, kterou na Vás mám:

?Skutečně Chrastavské listy v tomto zpracování slouží k propagaci města??

Má stížnost není namířena proti prvním stranám, které, až na Vaši fotografii u ?večera se starostou? pojatou zřejmě jako olejomalba (obávám se, že velmi nezdařile), by byly přijatelné. Jde mi spíše o střed vazby, kde začíná zpravodaj ŠKOLNÍK, na své třetí straně je však přerušen BULLETINEM, do jehož středu je vzápětí vsunuta příloha KRAJ, po ní následuje opět BULLETIN, kde si konečně můžeme dočíst rozečtený zajímavý příběh a na konci příběhu o historii chrastavského hřbitova konečně nalézáme dokončení krátkého článku žáků IV. A, které jsme nedočetli na druhé straně ŠKOLNÍKA. Toto zpracování mi částečně připomíná knihu Atlas mraků od Davida Mitchella, který však chtěl poukázat na provázanost jeho příběhů. Chce snad redakce našeho zpravodaje naznačovat, že má exkurze IV. A něco společného s chrastavským hřbitovem?

Nejspíš ne, mám dojem, že je to spíše způsobeno tím, že redakce považuje za důležitější to, aby byly tyto kapitoly tisknuty na jednom barevném formátu A3, místo aby dbala na to, aby byly řazeny za sebou, jak tomu je u všech ostatních zpravodajů, časopisů atd. K mé druhé otázce mě přivádí zamyšlení nad tím, jak se asi cítí žáci IV. A (omluvám se, že si je tak často vypůjčuji jako příklad), kteří, samozřejmě zdarma, napsali velice zdařilou reportáž o své exkurzi a v ?listech? jim ji rozpůlili lidé, kteří jsou placeni za grafickou úpravu. Nepochopte prosím špatně mou druhou otázku, ale:

?Je správné, aby se dobrovolníci z kroužků, organizací, nebo třeba občané, či firmy snažily napsat svou reportáž co nejlépe, aby udělali dobrý dojem, následně zaslali svůj text zaměstnancům města, kteří, dle mého názoru založeného na čtení posledních několika výtisků, nemají buď zájem, nebo vzdělání pro to, aby dělali svou práci tak, aby se za ní ostatní nemuseli stydět, když tito jej poté prodávají za 15 korun s reklamou na zadní straně??

Nechovám žádnou osobní zášť vůči lidem, majícím toto na starosti, jen jsem se dnes velmi vážně zamyslel, zda je pro náš Turistický oddíl Perseus v rámci vytváření dobrého jména vhodné zasílat články do Chrastavských listů, když například článek o Country bálu vyjde na straně 8 a poslední řádek (zcela proti zásadám typografie) skončí i s fotkami u nadpisu ?Travestie opět v Chrastavě?.

Touto cestou bych chtěl zároveň veřejnost upozornit na to, že náš oddíl, ani lidé na fotografiích zcela nahoře na straně 9 dle mých informací nemají nic společného se skupinou ?techtle mechtle? a ani tematicky se činnost našeho oddílu nikdy nepřibližovala čemukoli spojenému s Transvestitismem.
Na závěr bych chtěl doporučit člověku zodpovědnému za úpravu ?listů? pár pravidel:

1. Zpravodaj by měl být rozčleněn do logických rubrik tak, aby každý našel něco o svých zájmech.
2. Názvy rubrik jsou bezesporu nejdůležitějším členěním struktury zpravodaje, proto by bylo vhodné, aby byly řazeny na začátky stran a nebyly přerušovány jinými rubrikami.
3. Řádek NESMÍ v žádném případě končit na osamocené písmeno, ani na: a, i, v atp.
4. V jednom dokumentu by mělo být využito co nejméně různých druhů písma.
5. Příspěvky stejných institucí o stejném, či podobném tématu zařazujte prosím do jedné rubriky, aby je samotní pisatelé nemuseli hledat.
6. V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ se články nerozdělují tak, aby byl na jedné stránce pouze jeden řádek textu, pokud je to možné, nerozdělujte prosím články vůbec.
7. U organizací, které mají své vlastní propagační materiály atp., prosím upřednostňujte jejich materiály, které vám zaslali, místo těch, které se vám možná líbí, ale jsou, obávám se, často stažené z internetu a tedy nevhodné pro solidní zpravodaj. (viz. 2/2015 str. 7 Country bál).


S úctou
Vojtěch Kopecký
Člen T.O. Perseus, student
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: čt duben 09, 2015 4:34 am    Předmět: INformace k příspěvku Citovat

Dobrý den.

Informace pro ostatní čtenáře tohoto fóra.

Vojtěch Kopecký mě zaslal e-mailem totožný dopis a já jsem mu na něj kompletně e-mailem odpověděl. Byl v domnění, že se mu dlouhý příspěvek na foru nezobrazil Tak někdy dlouhé příspěvky "blbnou". Zato se zveřejnil nyní a to hned 4x. Dám pokyn webmasterovi, aby ty opakující se smazal.

Ze své odpovědi, kterou jsem Vojtěchovi e-mailem zaslal, jen stručně:
1) Školník, Bulletin SPHMCH a nově LK nejsou součástí Chrastavských listů, jen se do nich vkládají. Jejich obsah je na redakční radě CHL zcela nezávislý. V zájmu podpory školy a SPHMCH město Chrastava kompletně financuje tisk a další náklady jejich miničasopisů a vkládá je do svého zpravodaje. LK si vše financuje sám.
2) Omluvil jsem se za nešťastné prolnutí fotografií ze dvou zcela na sobě nezávislých akcí, které mohou čtenáři navodit pocit, že akce spolu souvisí.
3) Svolal jsem jednání kompletní redakční rady a celý dopis s nimi bod po bodu probral. Též jsem ho zaslal majiteli firmy Reco s.r.o., která ChL tiskne.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vojtěch Kopecký



Založen: 4.4.2015
Příspěvky: 16777215

PříspěvekZaslal: st květen 06, 2015 7:19 pm    Předmět: Chrastavské listy-05 Citovat

Dobrý den,
prohlížel jsem si nové Chrastavské listy a musím říct, že mě velice mile překvapily. Řazení do rubrik je velice přehledné a vůbec celkově jsem zaznamenal nečekaně pozitivní změnu.
Děkuji Vám za tolik aktivní přístup k dění ve městě i všem zúčastněným za snahu o zlepšení.

Vojtěch Kopecký
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Úřady a instituce Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com