Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

CHRASTAVSKÝ KULTURÁK

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
newman



Založen: 2.8.2007
Příspěvky: 81
Bydliště: Dolní Chrastava

PříspěvekZaslal: pá únor 12, 2010 6:53 am    Předmět: CHRASTAVSKÝ KULTURÁK Citovat

Nechci nijak šťourat, ale v Ústí nad Labem se podařilo vyřešit téměř tu samou situaci kterou řeší Chrastava s místním kulturákem. Upozorňuji, že nyní již zbourané sektorové centrum také nebylo v počátku řešení majetkem města. Je to téměř ten samý (skoro modelový případ), kdy se po revoluci kradlo, překupovalo, spekulativně se navyšovala cena nemovitostí, vše se zastavovalo u bank a pak se nechal majetek chátrat.

Více na http://www.usti-nl.cz/cz/seznamy-zprav/aktualni-informace/sektorove-centrum-zmizelo.html[/b]
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
newman



Založen: 2.8.2007
Příspěvky: 81
Bydliště: Dolní Chrastava

PříspěvekZaslal: pá únor 12, 2010 6:54 am    Předmět: oprava Citovat

Oprava odkazu :
http://www.usti-nl.cz/cz/seznamy-zprav/aktualni-informace/sektorove-centrum-zmizelo.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Lenka Míšková



Založen: 6.10.2009
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: pá únor 12, 2010 9:48 am    Předmět: Kulturní dům Citovat

Dobrý den,
Ústí nad Labem má proti Chrastavě v tomto případě všechny výhody na své straně.
V prvé řadě sektorové centrum v Ústí nad Labem přešlo v roce 2008 zpět do majetku města.
Proto mohlo být zhrnuto do brownfields (tj. zanedbané, v současnosti nevyužívané či málo využívané areály, objekty a plochy průmyslového charakteru nebo areály a objekty zemědělského charakteru, které ztratily svoji funkci a využití, jsou opuštěné či nevyužité, nebo málo využité), které jsou předmětem podpory Regionálního operačního programu a na jejichž regeneraci a revitalizaci je možno získat dotaci. Přestože se město Chrastava snažilo již dříve o komunikaci s vlastníkem nemovitosti ( spol. NELSON MB s.r.o.), ta nebyla úspěšná a v současné době je na majitele vyhlášena exekuce. Z tohoto důvodu město bohužel nemůže za současných podmínek na tento objekt žádat o dotaci z evropských či jiných dotačních titulů.
_________________
S přáním hezkého dne

Lenka Čermáková, referent ORM
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: pá únor 12, 2010 2:13 pm    Předmět: To:newman a další diskutující Citovat

Dobrý den,
vážený pane nicku newmane děkuji Vám za podnětný dotaz (klidně tady tzv. šťourejte, od toho fórum je). Pokusím se zde odpovědět jak Vám tak i dalším váženým čtenářům fóra.

Případ "kulturáku" je případem, který chci spolu se svými spolupracovníky vyřešit, neboť nemůže (ve stavu v jakém je) strašit večně. Je to však běh na dlouhou trať.

Již v minulosti se nám podařilo zařadit u Libereckého kraje "kulturák" mezi tzv. brownfields. Protože však - jak píše paní kolegyně ve výše uvedeném příspěvku - je na majitele vyhlášena exekuce a veškerá práva jsou v moci exekutora - nemohl být dosud "kulturák" jako brownfields reálně uplatněn. Nyní se však zdá, že se pohly ledy - exekutorský úřad v Karlových Varech vyhlásil dražební jednání na pozemek okolo "kulturáku" viz. http://www.chrastava.com/zm/st/2010/01/drazebni-vyhl.pdf , zastupitelstvo města schválilo jednomyslně můj návrh, aby se město o odkup za základní cenu ucházelo viz. předposlední bod na posledním ZM http://www.chrastava.cz/muinfo/zastup/zapisy/zzm100201.pdf . Lze předpokládat, že pokud nebude jiný kupec, nebude ani žádný uchazeč v momentě až nastane den D a bude se v dražbě nabízet "kulturák" samotný.

V tom případě se bude muset město dle nabízených podmínek rozhodnout, zda "kulturák" za základní cenu odkoupí či nikoli (a bude čekat na snížení ceny při další dražbě). Chci dát navíc zjistit odhad ceny demolice, neboť si popravdě řečeno nedovedu v tuto chvíli představit finanční náročnost rekonstrukce (zřejmě by byla mnohem finančně náročnější) a zároveň pověřím naše lidi, aby zjistili současné všechny možnosti získání dotace na brownfields a jejich reálnost včetně časového rozpětí, pro případ, že "kulturák" získáme opravdu do vlastnictví a to jak na demolici tak na rekonstrukci.

P.S.: Variantu, že se najde zájemce na odkup předmětného pozemku a následně samotného "kulturáku" považuji za velmi nepravděpodobnou. Kdyby k tomu však přesto došlo, považuji za nejlepší možnost, nebránit případnému zájemci v jeho aktivitách. Lze přepokládat, že vzhledem k náročnosti investicí by s "kulturákem"či jeho nástupcem (v případě demolice) nezacházel "kováckým" způsobem
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Petr Zeman



Založen: 23.2.2008
Příspěvky: 131

PříspěvekZaslal: pá únor 12, 2010 4:07 pm    Předmět: Citovat

A neexistuje cesta jak např přes Unii získat nějaké granty dotace, prostě prachy a dát ho dohromady? Vždyť ten kulturák tu chybí. I městský ples musí být ve školní jídelně. A menší koncertní sál se tu musí uživit, viz třeba Dělňák v Hrádku. Zas tak malý město nejsme.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: pá únor 12, 2010 4:45 pm    Předmět: To: Petr Zeman Citovat

Dobrý den pane Zemane,
vidím to jako dvě oddělené záležitosti\.
1. "Kulturák" - dvě varianty - rekonstrukce nebo demolice a nová stavba - každopádně v tuto chvíli ještě vzdálené řešení - ale ať tak či tak, tam kulturní sídlo nebude či přinejmenším si to nedovedu v tuto chvíli provozně představit. Jen pro porovnání - zastupitelstvo 1990 až 1994 to zřejmě z těchto důvodů odmítlo, ač převzalo "kulturák" těsně před kolaudací. A řada obdobných kulturních domů ve městech podobných našemu pro svou naddimenzovanost po revoluci padlo.

2. Kultura ve městě - přes to, že v principu chápu i uznávám kritiku, že by to mohlo být lepší, tak si dovolím podotknout, že určité pokroky směrem k lepšímu jsou:
a) Plesy ve školní jídelně (proti dřívějšímu stavu nikde) Je pravda, že s plesem ve školní jídelně jsme asi unikát - ale myslím si, že účelu to vyhovuje. Bohužel mám pocit, že za x-let bez plesu si organizace zcela odvykly dělat plesy vlastní - a žádná neprojevila zájem uspořádat ples vlastní - takže zatím je pouze 1x za rok ples Města
b) Od března bude v provozu rekonstruovaná budova CVA (bývalá spořitelna a školní jídelna) - sál bude umožňovat koncerty menšího rozsahu (pozn.: nyní se dělali malé pořady koncertního typu v zasedací místnosti viz. např.: http://www.chrastava.com/video/violy.wmv )

Další stav: Koncerty většího rozsahu při zachování komorního charakteru pořádáme v kostele (pozn.: do budoucna jsem dostal podnět umožnit dělat koncerty pro mladé dle jejich gusta v prostorách průmyslové zóny v Elitexu, chci se tímto podnětem zabývat)
Stále držíme a chceme i do budoucna držet kino - tam se kromě kina konají i divadelní představení. A tuto budovu vidím osobně jako místo, kde by byla možnost v budoucnu rozšířit nabídku při jeho přestavění v multifunkční centrum. Již jsme se i v minulosti touto myšlenkou zabývali. Zřejmě přichází čas myšlenky začít přetavovat v realitu. Nechci v tuto chvíli na tomto místě slibovat, že bude hotovo do tehdy a tehdy - ale budu se touto ideou dále zabývat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Petr Zeman



Založen: 23.2.2008
Příspěvky: 131

PříspěvekZaslal: pá únor 12, 2010 7:51 pm    Předmět: Citovat

Dobrý den
Myslím, že většina kulturáků na malých městech dojela nejvíc na svou privatizaci a na ty kdož je zprivatizovali. Ale to nic nemění na tom, že provozovat kulturní centrum na malém městě není legrace.
Dnes cestou na nákup jsem se tam stavil a uznávám, že je to opravdu zbytečně veliké na Chrastavu, ale rozhodně si nemyslím, že by to nešlo. Stačí si pouze uvědomit vše za čím se jezdí do Libu a umístit to tam................(Sauna, hudební škola, kavárna, pořádná cukrárna, malý bazén pro školy na povinné kurzy + něco málo pro veřejnost(spíše dětskou), školící centrum pro firmy + menší ubytovací kapacita, Hospoda klubového typu, Dětské centrum atd.....
A ke koncerním akcím : Gott, Bílá ani Kabát do Chrastavy nikdy nepřijedou, na to tu není a nebude nikdy kapacita, ale myslím, že středně veliký sál by se mohlo dařit plnit pravidelně. Za sebe mohu říct, že mnoho kapel ze slavností jsem nezapomněl, Byl jsem i na jejich pozdějších koncertech jinde a v případě jedné mám i obě jejich CD. A na kapely této ligy by se musel tento sál zaměřit. Je fajn, že tady hrály nějaké violy, ale to je pouze pro jednu skupinu lidí. Kde je Rock, jazz, blues, taneční hudba, folk atd....... Za tímto se dnes jezdí do Libu i dál, což je asi přirozené, ale při dobře postavené dramaturgii není nemožné dosáhnout toho, že se bude jezdit i opačným směrem.Ostatně my jsme před cca 15 lety jezdili běžně do Kováku na diskotéky z Liberce (dnes tomu nelze uvěřit , ale je to pravda)
Tímto rozhodně netvrdím, že by toto mělo provozovat město, bože chraň, toho jem odpůrcem, ale v případě rekonstrukce věřím v životaschopnost obchodně kulturního centra, kde se jednotlivé části pronajmou za slušný, ale rozumný peníz.
Akorát škoda, že kulturák není tam co Kovák a Kovák tam co kulturák.
Je mi jasně, že toto je asi při současném stavu v Chrastavě utopie, a přiznávám, že mne k napsání tohoto příspěvku vedla hlavně noční můra v podobě dalšího obchoďáku. Podle mě Penny bohatě stačí. Obchody kde to nestálo za nic padly a ty osttní jsou zde stále.
A všem kdo si toto nemyslí poradím jedno : rozhlídněte se u Globusu a odpovězte sami sobě, chcete to v Chrastavě ?
Toť názor.......
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Luděk Vostrý



Založen: 10.7.2008
Příspěvky: 100

PříspěvekZaslal: so únor 20, 2010 7:07 pm    Předmět: Kulturák zbourat a z Kováku udělat kulturák ;-) Citovat

Laughing
Jenom tak přemýšlím: Byl by v Chrastavě zájem o ochotnické divadlo ? Zájemci, hlašte se !
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com