Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

TAk to jsem rád, že máme novou ředitelku MŠ......
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Petr Zeman



Založen: 23.2.2008
Příspěvky: 131

PříspěvekZaslal: po červenec 09, 2012 9:39 pm    Předmět: TAk to jsem rád, že máme novou ředitelku MŠ...... Citovat

A teď se zeptám:
Co paní ředitelka a město coby zřizovatel udělá pro transparentnost v systému přidělování míst ve školkách v Chrastavě.
V době zápisu bylo naší holce cca 3 roky a paní byla znovu těhotná, takže negativní rozhodnutí jsme vcelku překousli a očekávali dokud.....

1. člověk : ten samý věk, paní chtěla pracovat a nebyla těhotná, tak nějak se to zařídilo, místo mají. Nic proti, potřebovali ho, ale..

2. člověk, zcela stejná situace jako my, školka se zařídila po známostech a ten dotyčný je ještě tak blbej, že se tím chlubí

3. člověk : Dítě mladší než my, paní pracuje načerno, takže potvrzení o zaměstnavateli nemůže existovat, a přesto školka přidělena, nechápu.....

A dnes poslední kapička, " dítě cca stejně staré jako my, paní těhotná a školku mají, jsou to známí, takže nerozvedu způsob, jakým mi vylíčili, že si to zařídili.

Nejmenuji, protože nejsem toho názoru, že když chcípla koza mě musí chcípnout i sousedovi, navíc se jedná v jednom případě i o blízké přátele, které nechci poškodit, ale tohle mě sejří. Kdyby dnes nebyla rada, tak jsem si to pořešil na radnici osobně, byl jsem tam.

Každopádně jsem již konzultoval "školkový dotazník", a mohu konstatovat, že otázky v něm obsažené mají zcela zřejmě diskriminační charakter.
Tyto otázky , si (pro srovnání) nedovolí položit žádný solidní zaměstnavatel.

Takže dnes si připadám, jako totální idiot, že jsem nelhal při zápisu (nebyl by to problém, akorát jsem lhát nechtěl), a že jsme si nezajistili pro paní potvrzení o zaměstnání, fyzicky by to pro nás byl menší problém než lhát a podvádět, prakticky by to bylo totéž , takže jsme ho nezajišťovali.

Na závěr dodám toto : Chápu ( i přes diskriminační charakter dotazníku), že musí existovat nějaká kriteria pro přidělování míst ve školce, ale tato pravidla musí platit pro všechny stejně, což asi neplatí.

Chápu, že mi školku tak nutně nepotřebujeme, takže jsme utřeli nos, ale proč školku za stejné i horší situace někdo má po známostech a ještě to vypráví, to mi uniká.

Takže paní ředitelce blahopřeji, a přeji si aby příští rok zápis proběhl poněkud transparentněji a slibuji Vám, že pokud dostanu do ruky stejný dotazník jako letos, tak udělám vše pro jeho medializaci.

Tímto též vyzývám všechny z Chrastavy k popsání svých zkušeností (vlastních, ne z doslechu, já také popisuji pouze případy, které osobně znám).
Vždy se mi v Chrastavě líbila určitá otevřenost, vše bylo na webu a na vývěsce, ale toto je pro mne docela šok.

A na závěr ještě jeden dotaz : Když je možné sehnat " Evropské peníze" na zcela zřejmý "eurotunel" na zámečku, to je tak těžké zajistit o 2 řády nižší peníze na rozšíření kapacity školek v Chrastavě ? Myslím, že by z toho byl lepší efekt, než z termálních lázní u dálnice, které se asi ani nikdy neotevřou.

S pozdravem a děkuji za odpověď
Petr Zeman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: po červenec 09, 2012 11:22 pm    Předmět: Citovat

Dobrý den

1. Příští školní rok bude v Chrastavě počet oddělení v MŠ rozšířeno o jedno oddělení. Dosud 7 + 1 spec., příští rok 8 + 1 spec. Další oddělení je v ZŠ a MŠ Vítkov

2. V případě, že někdo není spokojen s nepřijetím, má právo podat podnět k prošetření na Městě (u paní mst, příp. i u mně) a věc na městě osobně projednat. Dosud jsme prakticky vždy našli řešení. Pro školní rok 2012-2013 mě dosud nebyla známa žádná stížnost.

3. Pokud město Chrastavu někdo podvedl, Vy si na to zde na tomto veřejném foru veřejně stěžujete, ale zároveň podvodníka, o kterém to víte, odmítáte identifikovat a podvod dokázat...potom, nezlobte se, ale co potom chcete?

4. Ohledně Zámečku a budování Termálních lázní můžete v případě zájmu kontaktovat majitele Ing. Jana Imlaufa. Tel. 777766810, který taktéž sehnal dotace na tento projekt z EU (a v současnosti má, pokud vím, čerpání dotace na druhou etapu, pozastaveno).

5. S paní ředitelkou námitky ve Vašem příspěvku projednám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Petr Zeman



Založen: 23.2.2008
Příspěvky: 131

PříspěvekZaslal: út červenec 10, 2012 4:26 am    Předmět: Citovat

Děkuji za odpověď

1. To rozšíření je vážně potřeba, OK

2. Spokojen skutečně nejsem, ale chápu, že jsou Ti, kteří ji potřebují daleko více než my. Kdybych se nedozvídal o jistých postranních řešeních, tak nemám důvod si stěžovat.

3. JAk jsem již jednou v minulosti napsal, nechtějte po občanech aby práskali, to nemyslíte vážně. Nejmenuji, nechci dělat problémy těm co ji mají, tak proto. Na tom není nic k nepochopení.
Ale co chci je to aby byl systém průhledný a každý viděl kde je "čára" a ne že se budu doslýchat jak se to dá zařídit.
Prostě aby byla pravidla pro všechny stejná. A obranné mechanismy si vybudujte vy, o bonzování zde nikdo nestojí.

4. Pana Imlaufa se ptát nebudu, mě je ten pán upřímě jedno. Jenom mě dlouhodobě zaráží, na jaké kraviny jsou europrachy využívány soukromými subjekty a na veřejné projekty se jich potom nedostává. A já se tam fotit nebyl.

5. Za toto také děkuji, nicméně účelem tohoto příspěvku není si něco vydupávat, ale upozornit na možnosti nestandartních postupů a přání aby se tomu tak nadále nedělo. A na tom nechť paní ředitelka zapracuje.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: út červenec 10, 2012 6:40 am    Předmět: Citovat

Pane Zemane, takhle to fakt nejde. Takhle nevypadá seriózní argumentace. Napadáte jak o život a přitom odmítáte své napadání jakkoli prokázat.

Pokud nejmenujete a nechcete dělat problémy, tak o tom nepište a neargumentujte tím.

Systém je průhledný a je spravedlivý.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
jana1jana



Založen: 8.9.2009
Příspěvky: 21

PříspěvekZaslal: út červenec 10, 2012 7:19 am    Předmět: Citovat

Počet míst ve školkách je opravdu malý, ukazuje se jak krátkozraké bylo zrušit školku v Andělské Hoře Sad
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: út červenec 10, 2012 11:12 am    Předmět: Pro pana Zemana Citovat

Dobrý den,
pane Zemane, proběhlo mé jednání s paní ředitelkou Bc. Helenou Hochmanovou. Dle jejího vyjádření jste jí vůbec nenavštívil s tím, že by byl nějaký problém ani jste nedal odvolání (přijímání probíhá dle správního řádu). Paní ředitelka Vás zve na jednání, kde by Vám vše ohledně nepřijetí Vašeho dítěte vysvětlila.

Kritéria přijímání odkazuji na http://www.chrastava.com/starosta/skolka.pdf

Odkazovaný materiál se ze tří částí - první kritéria (schválené RM), druhá metodika přijímacího řízení (vypracováno ředitelkou školky v intencích kritéria), třetí zápis o provedeném zápisu.

V letošním školním roce bylo přijato rekordní množství dětí 65 (v jiných letech cca 50).

I pro jana1jana si dovoluji zaslat odkaz na letos nepřijaté děti (vymazány jejich nacionále jméno, příjmení, datum narození) http://www.chrastava.com/starosta/neprijati.pdf .
Zde je vidět, že nebylo kladně vyřízeno 22 žádostí (včetně žádosti pana Zemana). Z toho 2 proto, že nemají v Chrastavě trvalé bydliště, 9 x z toho nebylo splněno kritérium věku. Neexistuje ani jeden jediný případ, kdyby nebylo přijato dítě, které má oba rodiče (či jednoho v případě samoživitele) v zaměstnání. Proti rozhodnutí ředitelky školy nebylo podáno ani jedno jediné odvolání.

P.S.: Pane Zemane, lámal jsem si hlavu, co znamená ve Vašem prvním příspěvku následující:
Každopádně jsem již konzultoval "školkový dotazník", a mohu konstatovat, že otázky v něm obsažené mají zcela zřejmě diskriminační charakter.
Tyto otázky , si (pro srovnání) nedovolí položit žádný solidní zaměstnavatel.


Myslím, že jsem na to přišel (pokud se pletu, omlouvám se, ale myslím, že se nepletu).
Vy v citovaném odstavci považujete za diskriminační (pokud se nepletu), že přednost mají děti zaměstnaných rodičů (to ovšem není rozhodnutí paní ředitelky, ale usnesení rady města - viz kritéria). Ano, tyto otázky nepokládá potencionální zaměstnavatel, protože nesmí diskriminovat maminky kvůli dětem, ale právě proto, aby i maminky s dětmi mohly chodit do práce, tak děti zaměstnaných matek mají v Chrastavě přednost. V přípdě, že některá maminka co je doma získá zaměstnání v průběhu roku, tak se snažíme vyřešit i tyto mimořádné situace ve prospěch maminky a její rodiny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Míla Houdová



Založen: 1.5.2011
Příspěvky: 5
Bydliště: Dolní Chrastava

PříspěvekZaslal: út červenec 17, 2012 9:12 pm    Předmět: Citovat

Dobrý den.

Již dlouhodobě jsem rozhořčena názorem na místní školky. Mnoho lidí si stěžuje na problém dostat dítě do školky. Možná by chtělo zamyslet se a začít u sebe.

My máme děti s věkovým odstupem 2 a čtvrt roku. Hlídání jsme nikdy moc neměli a přesto jsme starší dítko hlásili do školky, když jí bylo 5 let (nikdy jsme to předtím nezkoušeli). Věřte, že jsme si celou dobu, kdy jsme byli společně doma bezvadně užili a děti mají k sobě velmi pěkný vztah. I když dcera nastupovala do školky až do předškoláků, určitě nebyla o nic pozadu za vrstevníky.

Dnes je divná doba. Většina rodičů argumentuje tím, že starší z dětí potřebuje vrstevníky, že když byli malý měli maminku taky jenom pro sebe, tak proč to mladšímu nedopřát a pod....... Vrstevníky jsme měli. Jako "přistěhovalci" za to velmi vděčíme místnímu dětskému centru, kde jsme našli nové přátelé. Velmi nám také pomohlo, že nás se staršími dětmi doma bylo více a mohli jsme tak trávit čas i společnými akcemi. Den je dlouhá doba a je dost času na to věnovat se každému z dětí samostatně, i když je to mnohokrát velmi vyčerpávající.

Kdyby se nad tím rodiče více zamysleli, tak by nemuseli být tahanice o místa ve školkách. I když učitelky ve školkách, se kterými jsem přišla do kontaktu jsou učitelky tělem i duší, mámu prostě nenahradí. Kdyby měli méně dětí ve třídách, určitě by se i jim lépe pracovalo.

Pane Zemane. Přeji Vám i Vaší paní, zrovna tak jako ostatním rodičům, kterým nebylo přijato starší dítě do školky, protože jsou nebo budou s mladším doma, abyste to s odstupem času viděli spíše jako výhodu než jako křivdu. Nebuďte z toho smutní a užijte si to! Děti jsou malé pouze chvíli a společně strávený čas přináší mnoho neopakovatelných zážitků.

M.Houdová
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petr Zeman



Založen: 23.2.2008
Příspěvky: 131

PříspěvekZaslal: st červenec 18, 2012 2:08 pm    Předmět: Takže ještě jednou..... Citovat

Děkuji všem za odpovědi, ať jsou jakékoliv i za několik emailů a jednu soukromou zprávu. Mám trochu zpoždění, protože se stěhuji, jsem bez netu a z noteboku se mi nejde přihlásit a fórum.

Na úvod chci znovu dodat, že nebylo mým cílem si školku vynutit, což mi je zde nepřímo podsouváno, ani nepovažuji čas strávený s dcerou za problém. Stále si myslím, že jsou lidé, kteří ji potřebují víc.

Mým cílem bylo upozornit na značnou nedůvěryhodnost systému, kdy rozhoduje jeden člověk a nikdo toto nekontroluje, což je fakt.
Narychlo spíchnutý seznam těch, kteří utřeli nos toto neobhájí, lepší by byl seznam těch, kteří ho neutřeli včetně ...... nazvěme to třeba "parametry" ..., podle nichž se rozhodovalo, ale přiznávám, že bych tomu již stejně nevěřil.

Co se týče diskriminačního dotazu, tak máte pravdu je to jeden z nich. Není to tak dávno, co ministerstvo bylo názoru, že jsou tímto diskriminovány romské matky s dětmi.
http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Romske-deti-budou-mit-prednost-ve-skolce-To-snad-ne-bouri-se-rodice-212510

Dokonce došlo i k odvolání nějaké ministerské úřednice, která si dovolila nesouhlasit a "otevřela si hubu". Bohužel to nemohu dohledat, ale tato kauza byla poměrně medializována, takže si asi každý vzpomene.
Dále by bylo dobré se podívat na zdůvodnění, které patří zrovna asi k nám, to je jak vyšité....

Znovu tedy opakuji, že mě zajímá, jak je možné, že se lze dostat do školky poněkud nestandartním způsobem. Opřel jsem se pouze o příklady, které znám osobně, v prvním případě toto samozřejmě schvaluji a klidně řeknu, že to schvaluji Vám, který jste jim pomohl, potřebovali to nutně. Zbytek je ovšem na pováženou.

Snažil jsem se nedělat z toho nějakou osobní válku a vyhnout se jakémukoliv osobnímu útoku na kohokoliv, to bych si řešil osobně. Myslím, že vztahy máme slušné a nechci je tímto nijak narušit. Ač mám k Vám (pane starosto) v poslední době spoustu výhrad, tak stále platí, že vaše působení považuji v Chrastavě spíše za přínos.

Každopádně čas kdy jsem nebyl schopen odpovědět do diskuse jsem využil k drobnému průzkumu a z něj vyplynul značně převládající názor, že školka pro dítě 3-5 let pokud je druhé se dá pouze po známostech, což o něčem vypovídá. A rozhodně to není důvěra lidí v systém.

Proto si myslím, že je asi na místě se zamyslet nad způsobem přidělování míst ve školkách a rozhodovací proces zprůhlednit. Prospěje to oběma stranám. A až zase za rok uslyším zamítavé rozhodnutí, nebudu o jeho férovosti třeba pochybovat.
Toť z mé strany vše co jsem chtěl říct a na rozdíl od Vás si myslím, že toto smysl má.

S pozdravem a úctou ke všem diskutujícím
Petr Zeman
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: pá červenec 20, 2012 8:07 am    Předmět: To: Petr Zeman Citovat

Ještě jednou dobrý den.
1. Znovu opakuji, že děti jsou přijímány v souladu s pravidly.
2. Systém v Chrastavě používaný je nejen důvěryhodný, ale také jediný možný ze zákona, neboť se jedná o správní řízení. To jest. v prvním stupni rozhoduje statutární zástupce školského zařízení tj. ředitelka školky. Ve stupni druhém - po odvolání - město Chrastava (odvolání nebylo pro příští školní rok podáno ani v jednom případě).
3. Vyprošuji si výrazivo jako "Narychlo spíchnutý seznam těch, kteří utřeli nos..." a to jak po stránce výrazové tak podstaty (seznam byl vypracováván během přijímacího řízení a celý zhotoven ihned po jeho skončení).
4. Na tom, aby pracující matky měli přednost, si trvám a klidně ho obhájím i u soudu, pokud by toto chtěl někdo napadnout (dozorující státní orgán tj. Ministerstvo vnitra však dosud nemělo proti nařízení rady města žádnou námitku) a jakékoli snahy toto přednostní právo pracujícím matkám uzurpovat, odsuzuji.
5. Znovu zdůrazňuji, že město Chrastava pro příští rok zvýšilo počet přijatých dětí (přibylo jedno oddělení).
6. Jak ředitelka školy tak město Chrastava (jak paní místostarostka, která má školství v gesci tak já osobně) jsme ochotni kohokoli přivítat a na dané téma si popovídat - inspirován Vašimi námitkami jsem se rozhodl na toto téma uspořádat Večer se starostou (asi v říjnu 2012).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: pá červenec 20, 2012 8:09 am    Předmět: Oprava překlepu Citovat

Matky měly.... Omlouvám se
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
petr



Založen: 26.8.2007
Příspěvky: 150

PříspěvekZaslal: pá červenec 20, 2012 4:55 pm    Předmět: Citovat

tak nějak mi to přijde, že se pane starosto neustále a schválně točíte v kruhu s cílem absolutně znepřehlednit podstatu věci na kterou pan Zeman upozornil.
Bylo řečeno zcela jasně, že ve dvou naprosto shodných případech bylo postupováno zcela rozdílně a proto byl vznesen dotaz, přoč tomu tak je a zda nejsou nastavená pravidla obcházena.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: so červenec 21, 2012 4:50 am    Předmět: To: Petr Citovat

Dobrý den,
pokud si dobře přečtete anonymní Petře text, tak zjistíte, že pan Petr Zeman odmítnul jakkoli odanonymizovat svou osobou uváděné příklady. A já žádné, jak uvádíte "ve dvou naprosto shodných případech bylo postupováno zcela rozdílně " neznám.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
svobodova.jira



Založen: 23.5.2011
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: po červenec 23, 2012 8:08 am    Předmět: Petr Zeman Citovat

Dobrý den.Naše zkušenost s přijetím dítěte do školky v Chrastavě je taky negativní.V době přijetí mojí vnučky do školky dcera splňovala všechna kritéria(věk,trv.pobyt,zaměstnání),ale po udání,že čeká dítě bylo rozhodnutí změněno s tím,že máme v září doložit potvrzení o zaměstnání dcery.Když doložíme potvrzení,vnučku vezmou a jiné asi zase vyškrtnou.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: po červenec 23, 2012 9:56 am    Předmět: To: svobodova.jira Citovat

Dobrý den,
záležitost jsem konzultoval po telefonu s paní ředitelkou.

A co je jako špatně? Pokud se jedná o popisovaný případ (Vaše dcera se jako vdaná dle něj jmenuje jinak než Vy) tak platí, že Vaše dcera bude rodit v září. V případě, že nastoupí ihned po porodu do zaměstnání jak tvrdí, bude její starší dítě přijato do školky. Žádné jiné dítě vyloučeno v tomto případě nebude, neboť zvednutím výjimky na max. zákonnou míru jsme vytvořili právě rezervu vzít děti několika náhle pracujícím maminkám i během roku.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
zanet.turcanu



Založen: 27.6.2011
Příspěvky: 11

PříspěvekZaslal: pá červenec 27, 2012 9:14 pm    Předmět: Re: TAk to jsem rád, že máme novou ředitelku MŠ...... Citovat

I já jsem jedna z těch komu dítě přijaly a pak najednou nepřijaly.Co k tomu dodat.Mrzí mě jen to jakým způsobem to bylo provedeno (no jo nepřejícná maminka nám to takhle zařídila).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3  Další
Strana 1 z 3

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com