Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

volný pohyb psů

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Hana Vachová



Založen: 10.4.2012
Příspěvky: 21

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 3:58 pm    Předmět: volný pohyb psů Citovat

Dobrý den, omlouvám se, nevím přesně komu dotaz adresovat, ale snad mi na něj někdo odpoví. Zajímalo by mě, zda existuje nějaká vyhláška pro Chrastavu, která upravuje volný pohyb psů na komunikacích, tzn.povinnost majitele mít svého psa na procházce připnutého na vodítku.Jestli je danná vyhláška pouze pro určitou část, pak-li ano, zda do této části spadá také Ještědská ul. a ul. na ni navazující, nebo je vyhláška míněna na celou Chrastavu, Andělskou Horu atd...Také by mě zajímalo, jestliže vyhláška existuje, zda jsou v ní nějak specifikovány možnosti sankce v případě, že je nerespektována....prostě , jak se bránit , když majitel psa ( a je zvláštní, že jsou to z 90% majitelé těch největších plemen) nechá volně pobíhat a ani si ho nezavolá, přestože je několikrát různými lidmi upozorňován....Děkuji moc za odpověď
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 7:37 pm    Předmět: To: Hana Vachová Citovat

Dobrý den,
Obecně závazná vyhláška č. 3/2007,
kterou se stanovují pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství v obci
http://www.chrastava.cz/muinfo/vyhl/vy0703.htm

Přiznám se, že si nejsem v tuto chvíli jist, ale ulici Ještědskou v seznamu nenacházím. Každopádně se prosím spojte s naší městskou policií.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zástupce velitele MP



Založen: 15.9.2008
Příspěvky: 68
Bydliště: Chrastava

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 8:27 pm    Předmět: Citovat

Dobrý den,
porušení Obecně závazné vyhlášky č.3/2007, jejíž odkaz Vám sem již vložil pan starosta lze postihovat dle přestupkového zákona č. 200/1990 Sb. o přestupcích ve znění pozdějších předpisů. Osoba venčící psa v rozporu s touto vyhláškou se dopouští přestupkového jednání dle § 46 odst. 2, zák. č. 200/1990 Sb. o přestupcích, na místě lze tento přestupek řešit v blokovém řízení do 1000,- Kč. Pokud osoba podezřelá ze spáchání přestupku nesouhlasí s přestupkem, je přestupek oznámen příslušnému správní orgánu, kde může být uložena pokuta až do výše 30 000,- Kč.
Touto cestou bych Vás chtěl požádat, aby jste nás kontaktovala na mobilním telefonním čísle 603 941 561, nebo tel. 485 143 533, abychom mohli Váš konkrétní případ řešit.

S pozdravem str. Marcel Másílko
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hana Vachová



Založen: 10.4.2012
Příspěvky: 21

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 9:38 pm    Předmět: Citovat

Nejdřív chci poděkovat za rychlou odpověď.Onu vyhlášku jsem na stránkách města také našla, ale nebyla jsem si jista, zda je platná v původním znění, protože v tom je právě problém. K žádnému porušení nedochází, protože je vyhláška platná pouze ve vyjmenovaných lokalitách či ulicích. A Ještědská tam opravdu není. Myslím, že nezbývá, než požádat zastupitelstvo, zda by na některém z příštích zasedání nezvážilo o doplnění,rozšíření či změnu platnosti vyhlášky. Pro zjednodušení prostě, jakmile chovatel se psem opustí svou zahradu,dům, byt, musí mít psa kdekoliv na veřejnosti na vodítku pokaždé, kdykoliv někoho cizího potká. Někomu je toto pravidlo jasné i bez vyhlášky. Někdo bohužel hřeší na to, že vyhláška se danného místa netýká.Nejde mi v žádném případě o "buzeraci" majitelů psů. Vím, že se musí někde proběhnout, sama pejska vlastním, ale mělo by to být na místě, kde nikoho neobtěžuje či neohrožuje další lidi a psy.Píšu to zatím obecně, protože by to tak mělo i platit, ale skrývá se zatím velice konkrétní stále se opakující případ, který zatím nechci blíže specifikovat, přestože majitelka byla námi několikrát upozorněna a došlo i na napadení pejska a následné ne zrovna levné léčbě. Myslíte si, vážený pane starosto, že by šlo zařadit do programu jednání zastupitelstva doplnění vyhlášky, či její příp.změna?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 11:14 pm    Předmět: To: Hana Vachová Citovat

Dobrý den,
nevím, nechci v tuto chvíli nic slibovat - příslušný paragraf 246/1992 Sb. říká: "Obec může obecně závaznou vyhláškou upravit pravidla pro pohyb psů na veřejném prostranství a vymezit prostory pro volné pobíhání psů."

Tzn., že musí existovat i prostory pro volné pobíhání. Nechám si nejříve poradit od našich úředníků. Pokud se prostor otevře, lze očekávat v ZM velkou diskusi a každopádně globální otevření celé problematiky, nelze řešit jedinou ulici.

Na druhou stranu, pokud Vás pes ohrožuje, volejte policii. Nikde ani tam, kde je povoleno volné pobíhání, nemůže majitel přivodit ohrožení občanů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Hana Vachová



Založen: 10.4.2012
Příspěvky: 21

PříspěvekZaslal: ne únor 10, 2013 11:28 pm    Předmět: Citovat

Chápu a děkuji Vám. Za odpověď i následné kroky.Přeji dobrou noc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Miroslav Chvála



Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 51

PříspěvekZaslal: út únor 12, 2013 10:41 am    Předmět: Citovat

Dobrý den,

v roce 2007, kdy se vyhláška č. 3/2007 připravovala, bylo několik odlišných názorů na rozsah území, které by mělo být do přílohy č.1 začleněno. Krom názorů, aby byla stanovena povinnost mít psy na vodítku na všech veřejných prostranstvích, byly i návrhy stanovit tuto povinnost jen na centrum Chrastavy a některé nejvíce frekventované lokality se soustředěnou bytovou zástavbou. Kompromis, který je v platné vyhlášce, byl přijat s tím, že se v praktickém životě ukáže, do jaké míry se navržená podoba vyhlášky osvědčí a pokud by bylo nutné vymezení v budoucnu upravit, lze tak bez velkých komplikací učinit.
Na základě Vašeho podnětu mi byl panem starostou uložen úkol připravit nový návrh vyhlášky na nejbližší jednání zastupitelstva. V nejbližších dnech tedy budeme danou problematiku znovu posuzovat s ohledem na doposud získané zkušenosti, ale i s ohledem např. na rozšíření bytové zástavby v posledních šesti letech.

Ing. Miroslav Chvála, tajemník MěÚ
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
petr



Založen: 26.8.2007
Příspěvky: 150

PříspěvekZaslal: út únor 12, 2013 2:06 pm    Předmět: Citovat

mám pocit, že ve vyhlášce musí být jedno nebo druhé přesně uvedeno , tj. buďto bude ve vyhlášce uvedeno, že na území města se nesmí pohybovat psi bez přímého vlivu majitele ( pozor to je dost fádní a zavádějící) s vyjjímkou ... (uvedeno několik parcel, kde se volně pohybovat mohou)

Nebo druhá verze, kde bude uvedeno, že ve vyjmenovaných lokalitách je volný pohyb zakázán a na ostatních místech nikoliv.

Obě varianty jsu defacto shodné, avšak pokud se má řešit celé město je úvodní varianta jednodušší pro její přehlednost a přípravu.

Ve vyhlášce tak bude uvedeno, že v celém katastru města je zakázán volný pohyb psů s vyjímkou 3,4,5,6 lokalit (přesně označených parcelním číslem) kde je toto povoleno

dovoluji si ještě upozornit na úskalí možného rozhodnutí o povinném užívání náhubků u psů. Toto ustanovení s oblibou nadřízený orgán ruší neboť by se mohlo jednat o týrání psů. to jen naokraj Pěkný den
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Hana Vachová



Založen: 10.4.2012
Příspěvky: 21

PříspěvekZaslal: út únor 12, 2013 5:44 pm    Předmět: Citovat

Dobrý den,
nejdříve chci poděkovat panu starostovi, u něj se neřeční, ale koná. Vážím si toho. Potom bych chtěla podotknout, že chápu znění vyhlášky z r. 2007, ale od té doby se situace změnila. Více rodin si pořizuje psa, nikoliv jako hlídače u boudy, ale jako společníka. Sama vidím mnohem vyšší frekvenci procházejících se"pejskařů".A s tím spojené i přibývající možné konflikty.Proto se přimlouvám za jasnou formulaci ve vyhlášce.Mám na myslí pohyb psů pouze na vodítku na všech veřejných místech s vyjímkou lokalit č......atd.Formulace "......bez přímého vlivu majetle na psa" je trochu těžkopádná a nevím,zda má jednoznačné vysvětlení.....a po mých zkušenostech vím, že co nemá jednoznačné vysvětlení, bývá s tím většinou problém. Doufám, že nás "pejskaře"jasně daná pravidla spíš sjednotí než rozdělí. Přeji hezký zbytek dne
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com