Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Budova radnice bude svítit modře

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Martina Cellerová



Založen: 11.5.2017
Příspěvky: 1090

PříspěvekZaslal: po únor 14, 2022 11:35 am    Předmět: Budova radnice bude svítit modře Citovat

Město Chrastava se 15. února připojí k Mezinárodnímu dni Angelmanova syndromu. Od setmění až do půlnoci bude radnice na náměstí 1. máje svítit modře.


Co je Angelmanův syndrom.


Angelmanův syndrom je vzácná genetická vada na patnáctém chromozomu. Vyznačuje se opožděným psychomotorickým vývojem, poruchami rovnováhy, těžkou mentální retardací, nebo poruchami spánku. Lidé s tímto syndromem se nikdy nenaučí mluvit. Typické je pro ně mávání rukama, strnulá chůze a velmi obvyklý je častý smích, kvůli kterému se nemoc označuje jako syndrom šťastného dítěte. V Čechách s tímto postižením žije kolem stovky lidí. Celkově se výskyt tohoto onemocnění pohybuje kolem 1 ku 16 000, častěji bývají postižené dívky. Děti, které se narodily s tímto syndromem, bývají velice společenské, zvídavé a celkově šťastné. Zbožňují vodu, koupání a předměty, které se lesknou nebo vydávají různé zvuky. Během svého života však dosáhnou maximálně úrovně tříletého dítěte a nejsou schopné vést samostatný život bez pomoci druhých.


Právě na podporu rodin, které se s tímto náročným osudem potýkají, vznikla mezinárodní iniciativa Den Angelmanova syndronu. Hlavním cílem je celosvětově zvýšit informovanost o tomto onemocnění. Každoročně připadá na 15. únor, jako uznání postižení 15. chromozomu. V tento den se stovky významných budov a památek po celém světě rozsvítí modře. Iniciativu podporují například Burj Khalifa, Niagárské vodopády, slavný Golden Gate Bridge v San Franciscu nebo londýnský Big Ben. V Praze je to Tančící dům nebo kostel sv. Ludmily na Náměstí Míru. Letos se k nim poprvé přidá i chrastavská radnice.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com