Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Zvýšená daň z nemovistosti

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Diskuze - daň z nemovitostí
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Bývalýchrastavák



Založen: 9.7.2017
Příspěvky: 16

PříspěvekZaslal: st duben 17, 2019 11:27 am    Předmět: Zvýšená daň z nemovistosti Citovat

Zastupitelstvo města schválením návrhu na zvýšení místního koeficientu na hodnotu 3 zařadilo Chrastavu k pouhým 71 obcím ČR s tímto koeficientem. Informace je zveřejněna například zde: https://www.estav.cz/cz/7216.navyseni-dane-u-nemovitosti-letos-vyuzilo-610-obci. I z meziročního srovnání je zřejmé, že změna místního koeficientu není příliš frekventovaným nástrojem územních samospráv.
Více než polovina z těchto obcí jsou obce nalézající se v okruhu kolem Prahy (Jesenice, Mukařov, Cerhenice, Dolní Břežany, Úvaly, Lety, Psáry a další), patří sem i Mladá Boleslav, Hradec Králové, Nošovice, Janské Lázně, Špindlerův Mlýn. I z toho letmého výčtu obcí je patrné, že místní koeficient řeší i atraktivitu obce a její přínos pro obyvatele a podnikatele.
Ptám se tedy, jaká je atraktivita Chrastavy. Na to jsem si odpověděl naposledy toto pondělí, brzy ráno, před nádražím Českých drah. Hlučely provozy v areálu bývalého Elitexu (a to velmi silně), pod okny obytného domu v Andělohorské ulici je osvětlené parkoviště kamionů, odkud kamion právě odjížděl, v prostoru příjezdové komunikace k nádraží a na parkovišti pod nádražím byly zaparkovány další kamiony. Nemám pocit, že by v tomto prostoru byla veřejná toaleta. V Nádražní ulici se staví architektonická zrůda zastiňující své okolí a s dopadem na zvýšení hluku, prachu, nárůstu dopravy. Další stavba haly vyrůstá na Barandově a jaké překvapení, když je téměř postavena. Nemá stavební povolení. V důvodové zprávě se hovoří o snaze být moderním městem, to ale Chrastava z mého pohledu rozhodně není.
Jako obyvatel města a plátce daně z nemovitých věcí se zamýšlím i nad účelností některých investičních výdajů (podle důvodové zprávy ve prospěch obyvatel města). Potřebujeme venkovní kluziště v našich klimatických podmínkách, ve kterých jsou zimy již několik let natolik mírné, že využitelnost venkovní ledové plochy zřejmě nebude vysoká? Nejedná se o drobné, podle změny rozpočtu města se jedná o 2,2 mil. Kč, v registru smluv je zveřejněna smlouva na 1,7 mil. Kč. Nebude to jen další z mála využívaných prostor jako je třeba skatepark? Je patrné, že se zvýšením místního koecientu daně z nemovitých věcí nesouhlasím. A to ani ne proto, že dojde k nominálnímu zvýšení daně, ale proto, že za vynaložení svých peněz chci také něco získat. A užitek, který mi ztrátu vlastních peněz vynahradil, zde necítím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Chrastavak18



Založen: 24.4.2019
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: st duben 24, 2019 8:44 am    Předmět: Zvýšená daň z nemovitosti Citovat

Jak vidno pan starosta se ani po týdnu neuráčel k odpovědi na komentář z 17.4.2019 asi čeká, že se na vše zapomene a nikdo to dále řešit nebude. Jak vidno asi nová taktika známá z politických kruhů.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Diskuze - daň z nemovitostí Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com