Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

forum o kováku
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Chrastavák



Založen: 21.6.2007
Příspěvky: 225

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2007 1:10 pm    Předmět: forum o kováku Citovat

http://kovak.nazory.cz/
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: čt červen 21, 2007 9:14 pm    Předmět: Citovat

Kovák mě také štve. Neobdivuji pana Čunka, který též svůj problém přesunul na bedra obcí, které už měly problémy i bez této romské komunity. Soukromý majetek by měl být svatý, ale skutečně - nezajistíš řádné podmínky pro své nájemníky, nestaráš se o objekt, plať a nebo zákaz činnosti. Pak by jistě necpal problematické rodiny do 1 bytu atd.. Ale zde chybí opora v zákonu. Nicméně je pravda, že si s tímto problémem neví nikdo moc rady. Velká chyba podle mne je, že k udělení trvalého pobytu již není nutný souhlas majitele nemovitosti a že město nemá možnost odmítnout trvalý pobyt tomu, kdo nemá zajištěno řádné bydlení, zabránit tak sestěhovávání vzdálených příbuzných do jedné bytovky.
Jediný způsob je těmto lidem v maximální míře umožnit, aby se o sebe naučili postarat sami, př. zaměstnat je při udržování vlastních objektů s nějakým finančním příspěvkem a dávky tvrdě vázat na to, jak se starají o děti, o jejich školní docházku a pod. Nedomnívejme se, že jsou Romové hloupí, v zákonech se vyznají lépe než lecjaký gadžo. Jejich kořeny jsou v Indii a největší boom prožívá Indie v počítačové technice, Romové jsou nadaní pro práci s počítačem, ale musejí mít příležitost a motivaci.
Když někoho zaženete do kouta a nedáte mu šanci, jediné, čeho se dočkáte, je protiútok. Kdo nemá co ztratit, je nejnebezpečnější. Nemají-li práci, budou krást. Vždyť i někteří lidé majoritní společnosti mají problém práci sehnat, a to mají vzdělání. Tak není překvapením, že pologramotní Romové práci shánějí těžce i v případě, že dělat opravdu chtějí.
Zatím, kromě zmíněného tlaku na instituce jako OHES a pod.nevidím, jak by se město mohlo tohoto problému zbavit. Sad Blanka Vávrová
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: so červen 23, 2007 7:07 am    Předmět: Vyjádření starosty města Citovat

1. Město vynaložilo veškeré úsilí o zákonný zákrok příslušných orgánů na majitele Kováku, včetně opakovaných stížností proti vyjádření těchto orgánů
Výsledek (ve zkratce): a) dle hygieny všechno v pořádku (naše opakované stížnosti řešilo i ministerstvo zdravotnictví)
b) dle živnostenského úřadu - podnikatel v ubytovně neposkytuje žádné služby, tudíž nepotřebuje živnostenské oprávnění, tudíž není co kontrolovat
c) dle energetická inspekce - podnikatel se snaží mít v domě kotelnu, to že jí nemá nahrazuje přímotopy
Kdokoli je vítán u mně v kanceláři, kde mu předložím veškerou dokumentaci, která výše uvedené dokládá
2. Dávky (ve zkratce) Na bydlení poskytuje stát příspěvek na bydlení a doplatek na bydlení. Dávky ze státního rozpočtu se vyplácí prostřednictvím městského úřadu města (kde peníze vlastně jenom "protékají"), kde má žadatel trvalý pobyt. Pokud má žadatel trvalý pobyt mimo Chrastavu, rádo mu jiné město poskytne výjimku (aby ho nemělo ve svém městě) a dávku vyplatí v maximální výši (tzn. do výše nájmu včetně nákladů na elektřinu atd.). Proto je pro podnikatele dle těchto zákonů výhodné mít na ubytovně ty, kteří mají na tyto dávky nárok či na ně dostanou výjimku. Oni totiž paradoxně zaplatí prakticky jakkoli vysoký nájem (v Kováku činí za "pokojíček" cca 5 tis. Kč měsíčně) a přitom nevyžadují žádné investice do domu. Pokud by podnikatel ubytoval lidi bez nároku na tyto dávky, musel by nájemné zásadně snížit a investovat miliony až desetimilony do rekonstrukce domu.
Reálné řešení: zásadní zákonná změna výše uvedených dávek
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mape



Založen: 25.7.2007
Příspěvky: 147
Bydliště: Chrastava

PříspěvekZaslal: st červenec 25, 2007 10:15 pm    Předmět: Re: Vyjádření starosty města Citovat

Ahoj Michale,

jsem rád, že se město snaží "Problém Kovák" řešit a je mi jasné, že to není jednoduché. Protože se ale bojím, že samo se to nevyřeší ... naopak se dá očekávat jen zhoršení a následná eskalace celé situace, rád bych se zeptal jestli zástupci města zkoušeli kontaktovat poslance a senátory za náš kraj a požadovat po nich řešení celého problému po stránce úpravy legislativy. V případě, že ano ... rád bych znal výsledek tohoto jednání a případě, že ne by mě zajímalo proč ne, případně zda se s tím v dohledné době počítá.

A ještě jedna otázka (možná méně tradiční, ale ani naše situace není zcela tradiční). Uvažuje (uvažovalo) město o ještě větší medializaci celého problému ? Napadá mě hned několik pořadů na našich celostátních televizních kanalách (Občanské Judo, Na vlastní oči, Černé Ovce ...)

Předem děkuji za odpověď

Petr Mácha
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: čt červenec 26, 2007 9:51 am    Předmět: To Petr Mácha Citovat

Ahoj Petře,
v minulém volebním období ano (jeden z poslanců nebyl speciálně osloven, neboť věděl o Kováku vše, byl totiž přímo členem našeho zastupitelstva, takže záleželo čistě na něm, zda se problému chopí). Zda a co kdo z nich zákonodárnou inciativou udělal, netuším, každopádně výsledek se zdá nula. Po Tvé iniciaci to zkusím znovu - jinou formou - otevřený dopis na všechny poslanecké kluby + předseda vlády + média(až se stane, dám vědět).

Co se týče dosavadní medializace - o problému Kováku média vědí. Reportáže o něm vysílala či psala tato média - ČT, Nova , Prima, MF Dnes, Liberecký deník, týdeník Euro.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
petrtlach



Založen: 29.4.2007
Příspěvky: 128
Bydliště: Chrastava

PříspěvekZaslal: ne červenec 29, 2007 3:15 pm    Předmět: Re: To Petr Mácha Citovat

Very Happy Very Happy To ano, na internetu je i stránka "Cikánská ghetta" a je tam i "Kovák". Jediné řešení by bylo, aby to vyhořelo a bylo z technických důvodů zavřeno, ale to si musí zapálit sami, i když jim tam už hořela mikrovlná trouba a několikrát se jim pokoušeli lidi z okolí zápálit auta před domem.
On je tu problém, že to není města, dokud to nebude města, tak se s tím vůbec nic nedá dělat, ale to tu již bylo řečeno a v televizních novinách a hlavně v Libereckém dnu se o Kováku píše skoro pořád..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Oldřich Němec



Založen: 16.4.2007
Příspěvky: 28

PříspěvekZaslal: po červenec 30, 2007 7:00 am    Předmět: Citovat

Nechci zde vstupovat příliš do diskuse, protože "papír snese vše", jak se říká. Musím však na slova starosty města krátce reagovat.

Michale, píšeš mj.:
"...v minulém volebním období ano (jeden z poslanců nebyl speciálně osloven, neboť věděl o Kováku vše, byl totiž přímo členem našeho zastupitelstva, takže záleželo čistě na něm, zda se problému chopí). Zda a co kdo z nich zákonodárnou inciativou udělal, netuším, každopádně výsledek se zdá nula. ..."
Ani jsem netušil, že jste oslovili tehdejší zákonodárce. Problému jsem se chopil jako každý další zastupitel města. Pokud jsi cítil, že bych mohl pomoci z hlediska legislativy, mohl jsi mě kontaktovat (tehdy ještě naše vztahy nebyly tak narušené jako dnes). Ostatně dokázal jsi mě kontaktovat v jiných věcech, tak teď, prosím, nepiš tyto scestné věci.

Pokud bych měl jít do důsledků, jedním z bodů místní ODS do komunálních voleb 2006 (kterou jsi vedl jako lídr do voleb) byl i tento bod:
"19. Budeme důrazně usilovat o zrušení a zabránění existence ubytoven typu ?Kovák?, pokud by měly představovat riziko pro bezpečnost a rozvoj města."
To, prosím, pro pořádek. Rolling Eyes

Ale k věci samé. Také mi jako zastupiteli (a především občanovi) vadí ten neutěšený stav ve věci "Kovák". Naproti moderní market, a přes ulici s odpuštěním bordel a špína. Toto, myslím, žádná legislativa ani vyhláška města nevyřeší. Slušný člověk žádnou vyhlášku nepotřebuje (v tom represivním slova smyslu). Razz
Tím rozhodně neháži do jednoho pytle všechny obyvatele "Kováku", věřím, že je mezi nimi spousta slušných lidí, kteří se dostali různými způsoby do obtížné životní situace (v bydlení).
Pohled však na objekt z pozice návštěvníka města přijíždějícího do Chrastavy je otřesný (my místní jsme si již jaksi zvykli).

Co takhle udělat na toto téma večer se starostou?
Co takhle posekat to houští před objektem (třeba by si to někteří tamní bydlící uvědomili, že je nutné udržovat pořádek?
Co takhle ten prostor nějak osázet?
Tyto a možná mnohé další návrhy sice neřeší problém jako takový, mohl by však pomoci udržet trochu pořádek.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: po červenec 30, 2007 1:36 pm    Předmět: Oldřich Němec Citovat

Pokud jsi cítil, že bych mohl pomoci z hlediska legislativy, mohl jsi mě kontaktovat...
Pokud bych měl jít do důsledků, jedním z bodů místní ODS do komunálních voleb 2006 (kterou jsi vedl jako lídr do voleb) byl i tento bod: "19. Budeme důrazně usilovat o zrušení a zabránění existence ubytoven typu ?Kovák?...

Jako legislativec a zároveň zastupitel jste přece byl u jednání a viděl, co se děje. Nebylo snad třeba, aby Vás někdo zvlášť oslovoval. Znám jen Vaši iniciativu vyznamenat Karla Gotta, ale jinak nic moc, pro Chrastavu už vůbec nic. Naopak, pokud vím, Chrastava přišla o dotace na místní komunikace.
Co se týče usilování, ing.Canov se nepochybně snažil a snaží, co je v jeho silách, ale, možná i díky Vašim kontaktům s panem Hasilem z ODS,
dnes již není členem ODS. Přesto se domnívám, že o změnu zákonů spolu s ostatními starosty bude usilovat dál.
Ta úprava prostranství před Kovákem je dobrý nápad, co se týče posekání trávy, protože pak je nepořádek skutečně viditelnější, i když s obyvateli Kováku to nejspíš nehne. O výsadbě zeleně bych dost pochybovala, pravděpodobně nemá šanci přežít. Ledaže by se jednalo o růže z pohádky o "Šípkové Růžence". Laughing Blanka Vávrová
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: po červenec 30, 2007 9:39 pm    Předmět: Primitivní rasismus kontra možnost řešení Citovat

Vřele doporučuji článek z MF Dnes "Ať Romové nebrečí a něco dělají" od houslisty Vojtěcha Lavičky z Gipsy.cz ze dne 21.7.2007 na str.A 12. A zároveň se prosím informujte o organizaci Český západ v Dobré vodě u Toužimi.
To je totiž asi jediné řešení. Před panem Lavičkou i lidmi této organizace smekám a děkuji jim za příklad pro Romy a jiné problematické menšiny i většinovou společnost. Samopaly už dnes doufám nejsou na pořadu dne, jednoduchá řešení neexistují a hlásají je populisté nebo idioti. Evil or Very Mad Všem ostatním mnoho zdaru. Smile Blanka Vávrová
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Oldřich Němec



Založen: 16.4.2007
Příspěvky: 28

PříspěvekZaslal: út červenec 31, 2007 6:29 am    Předmět: odpověď paní Vávrové Citovat

Děkuji Vám za Vaše subjektivní hodnocení mé práce zákonodárce.

S panem poslancem Hasilem jsem měl běžný pracovní vztah, taj jako s mnoha jinými napříč politickým spektrem - to, že starosta není již členem ODS, není můj problém ani moje věc (možná problém udržení si pozice? - nevím...).
Je pravdou, že s panem poslancem Hasilem se zdravíme, na rozdíl od jiných. A znám ho jako slušného člověka.
To je jako kdybych já tvrdil, že "někdo" má kontakty s panem Krausem a já již díky tomu nejsem členem ČSSD. To je opravdu úsměvné...

Pokud píšete, že Chrastava přišla o dotace na místní komunikace, zřejmě máte konkrétně na mysli tzv. přeložku komunikace II/592 - Pobřežní ul. Považuji toto řešení od začátku za nešťastné a můj názor se nezměnil. Všude jinde řeší obce neutěšenou dopravní situaci obchvaty, u nás naopak tímto řešením pustíme kamióny natrvalo přes město. Naše děti nám jednou určitě poděkují.

P.S.: Mimochodem - Karla Gotta jsem na státní vyznamenání navrhl i letos. A nemusím být ani poslanec.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: út červenec 31, 2007 11:30 am    Předmět: Re Oldřich Němec Citovat

Každé hodnocení je vždy subjektivní. Pan Hasil je vzorem toho, co se OSD vyčítá, včetně urputné snahy začít vozit odpad z Německa do naší spalovny. Evil or Very Mad Prostě prachy jsou prachy. Co jsem slyšela, vaše vztahy jsou mírně nadstandartní, ale je to informace pouze z druhé ruky. Rozhodně jsou však lepší než s Vašimi bývalými spolustraníky.
Obchvat Chrastavy zní pěkně, ale kdyby v tomto terénu a za dané situace bylo možné lepší řešení, o jiném by se určitě neuvažovalo. Takhle nám tu zbývá rozbitá silnice s kritickým břehem, nic moc mostem na autobusové nádraží a kamionovou dopravou. Sad
Mimochodem, Vámi tak kritizovaný /sice kakaový král/ Kraus, zajistil prostředky pro dostavbu jídelny a nové DPS. A nebyly to peníze jediné. I o ně Chrastava málem přišla kvůli Vaší averzi vůči panu Krausovi a starostovi. A to v době, kdy jste byli s p.Krausem v jedné straně.
Pana Gotta klidně navrhujte. Má "mísa" to rozhodně není, na to jsou texty jeho písní příliš neosobní, ale vážím si ho pro jeho nespornou pracovitost, profesionalitu a vím, že svým posluchačům radost rozdává. Třeba se Vám to tentokrát prosadit podaří. Smile
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mape



Založen: 25.7.2007
Příspěvky: 147
Bydliště: Chrastava

PříspěvekZaslal: út červenec 31, 2007 11:43 am    Předmět: Citovat

To Oldřich Němec: Musel jsem si Váš příspěvek přečíst dvakrát abych se ujistil, že jsem se nepřehlédl. A aby město připojilo Kovák na kotelnu u tělocvičny byste nechtěl ? Nebo, že byste domluvil instalaci bankomatu v přízemí?
Kovák je plný lidí, kteří využívají (zneužívají) sociálního systému tak jak je v ČR nastaven. Tito lidé primárně pracovat nechtějí ... jde jim jen o to jak dostat ze státu co nejvíce peněz. A my jim za to máme vytvořit hezké životní prostředí ? Kdybyste přišel s návrhem vybudovat park na prostranství mezi domem s pečovatelskou službou a bývalým Svazarmem ... byl bych pro. Ale u Kováku ??? to jste asi nemyslel vážně.

Pokud jde o postoj města, myslím si že toho zkusilo udělat celkem dost. Jediné co mě mrzí, je to že se snaží v nestandardní situaci postupovat standardně. Já osobně bych volil některé méně standardní metody, například kontaktování některé z televizí, která by mohla natočit reportáž a zároveň přitom útočit na poslance. Ono je něco jiného psát dopis a něco jiého mluvit na kameru (ale to vy asi víte).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: út červenec 31, 2007 11:59 am    Předmět: Park u Kováku Citovat

A my jim za to máme vytvořit hezké životní prostředí ?
Pan Němec to nemyslel pro obyvatele Kováku, ale jako takový plot v Matiční, aby se zákazníkúm PLUSu nedělalo špatně. Jenže to moc neprošlo, byla z toho ostuda, dokonce mezinárodní. Takhle to vypadá lépe. Smile Takže byste mu vlastně měl být vděčný! Laughing Blanka Vávrová
PS.: Jinak prodavače v PLUSu s hmotnou odpovědností dost lituji. PLUS se sice ukazuje - jiné ceny u zboží a jiné v pokladně a další obvyklé obchodní triky, ale za to personál nemůže. Buďte k pokladním shovívaví, není to jejich vina, ale taktika firmy. Sledujte však účtenky a braňte se.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Mape



Založen: 25.7.2007
Příspěvky: 147
Bydliště: Chrastava

PříspěvekZaslal: út červenec 31, 2007 12:04 pm    Předmět: Re: Park u Kováku Citovat

Blanka Vávrová napsal:
A my jim za to máme vytvořit hezké životní prostředí ?
Pan Němec to nemyslel pro obyvatele Kováku, ale jako takový plot v Matiční, aby se zákazníkúm PLUSu nedělalo špatně.


A nešel by jako plot označit hluboký příkop? Přišel bych kopat Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Blanka Vávrová



Založen: 25.5.2007
Příspěvky: 531

PříspěvekZaslal: út červenec 31, 2007 12:19 pm    Předmět: Mape Citovat

A nešel by jako plot označit hluboký příkop? Přišel bych kopat Myslíte, že neumějí plavat? Laughing Laughing Laughing
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Další
Strana 1 z 11

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com