Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Daň z nemovitost rok 2010
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Diskuze - daň z nemovitostí
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
murphyz



Založen: 15.7.2008
Příspěvky: 100

PříspěvekZaslal: čt říjen 01, 2009 11:05 am    Předmět: Daň z nemovitost rok 2010 Citovat

Návrh ministerstva financí na další zvýšení daně z nemovitosti se mi vůbec nelíbí. Protože tato daň je ve své podstatě nemravná!
Vždyť za to, že jsem si své bydlení obstaral, byl jsem již náležitě NĚKOLIKRÁT zdaněn. Tato daň by měla být sounáležitost s místem, kde bydlíme a proto by měla být MINIMÁLNÍ !!!
Doufám, že to na radnice zváží a vlastní koeficient sníží, aby se daň držela ve stejné výši jako v letošním roce.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: čt říjen 01, 2009 7:58 pm    Předmět: To:murphys Citovat

Dobrý den,

1. Z hlediska právního je v tuto chvíli na 100% stav takovýto: zákon v určité podobě prošel dolní komorou parlamentu, čeká ho schvalovací proces v Senátu a u prezidenta republiky. Výsledek u obou jmenovaných institucí může být a) schváleno beze změny, b) pozměněno (myslím si, že jen u Senátu), c) odmítnuto. Při variantě a) nabyde právní účinnosti vyhlášením ve sbírce zákonů, b) a c) vráceno do dolní komory parlamentu a tam by to musela schválit dolní komora absolutní většinou (bez ohledu na počet přítomných minimálně 101 hlasů). Z výše uvedeného plyne, že obecně platí (ve všech obcích v České republice) v tuto chvíli, že jakýkoli pohyb s místním koeficientem nahoru nebo dolů je dle současného platného znění zákona ze zákona vyloučen (zákonná uzavírka pro rok 2010 v zákonné úpravě platné v současné době je 31.červenec 2009).
2. Dovoluji si Vás informovat, že dle mého zjišťování, co vlastně prošlo dolní komorou, tak v novele zákona (dosud neplatné viz. bod 1) řada věcí je zdvojnásobená, řada ne (ne - zemědělská půda, zemědělské stavby, ostatní stavby a také 1. a vyšší patra rodinných domů). Např.u patrového rodinného domu v Chrastavě by to znamenalo navýšení základu u přízemí z 1 Kč na 2 Kč, ale setrvalý stav u 1. patra ve výši 1,05 Kč (0,75.1.4). Tzn. v případě nabytí účinnosti novely zákona a zachování dosud platného místního koeficientu (2) by to znamenalo zvýšení u takovéhoto domu o cca 50% oproti roku 2009 (tj.zvýšení o 150% proti roku 2008), v případě zrušení místního koeficientu snížení oproti roku 2009 o cca 25% (tj. zvýšení oproti roku 2008 o cca 50%).

Součástí novely by snad mělo být i zákonné posunutí termínu, do kdy se obec může místním koeficientem pro rok 2010 zabývat.

Pokud nakonec navrhovaná novela zákona nenabyde platnosti, bude při zachování místního koeficientu 2 platit, že daň v roce 2010 bude stejná jako v roce 2009 (navýšení oproti roku 2008 o 100%).

Pokud dojde k přijetí novely, ale v pozměněném znění, bude vše záležet na tomto pozměněném znění.

Slibuji, že situaci budu sledovat a po nabytí platnosti a účinnosti jakékoliv novely v tomto směru (tj. poté co vyjde ve sbírce zákonů) Vás budu informovat.
Naopak, pokud byste nabyl dojmu, že výše uvedené legislaivní procesy (Senát, prezident, vyhlášení ve sbírce) proběhly a já mlčím (tzn. že mě zřejmě unikly, což je nepravděpodobné, ale může se stát, informujte prosím Vy mě).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
murphyz



Založen: 15.7.2008
Příspěvky: 100

PříspěvekZaslal: pá říjen 02, 2009 1:19 pm    Předmět: Starosta Ing.Canov Citovat

Dobrý den starosto, velmi oceňuji, že se budete věnovat možné změně v dani z nemovitosti.
Ano počkáme, uvidíme....
Děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: ne říjen 11, 2009 11:35 am    Předmět: To: murphys Citovat

Vážený nicku murphys,
v současnosti byl zákon schválený sněmovnou (pokud vím beze změny) schválen senátem a prezidentem a čeká se na jeho vyhlášení ve sbírce zákonů. Pokud se potvrdí to, že byl schválen beze změny (tzn. ve znění, které je uvedeno v tomto odkazu: http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/original/53301/45255),
bude ovšem platit následující (pokud nebudete při čtení následující věty věřit vlastním očím, nic si z toho nedělejte, já jsem při podrobném čtení a studiu zákona také nevěřil):

"Obec bude moci změnit místní koeficient daně z nemovitostí pro rok 2010 nejdříve 1.ledna 2010, musí to ovšem učinit nejdéle 30.listopadu 2009".

Výše uvedená věta totiž vyplývá z následujícího. Zákon dosud umožňoval v §16a) pro následující rok ustanovení či změnu místního koeficientu vyhláškou, která musela nabýt platnosti nejdéle 1.srpna (odkaz na současné znění zákona 338/1992 je např. zde http://www.podnikatel.cz/zakony/zakon-c-338-1992-sb-o-dani-z-nemovitosti/).
Nový zákon tzv. "janotův balíček" (který v části první zvyšuje v některých položkách daň z nemovitostí na dvojnásobek) byl schvalován v říjnu. Tudíž obce by nemohly nijak reagovat (změnou místního koeficientu). Proto jeden z poslanců navrhnul pozměňující paragraf, který byl schválen a sice, že obec může vydat vyhlášku v roce 2009 pro rok 2010 nejdéle do 30.listopadu. Jenže nikoho z těch umělců v parlamentu již nenapadlo, že kvůli tomu musí změnit účinnost celého zákona ("janotova balíčku"). Ta zůstala pro celou část týkající se daně z nemovitostí 1.ledna 2010 (najdete v http://www.senat.cz/xqw/xervlet/pssenat/original/53301/45255 úplně dole). To znamená, že do 31.prosince 2009 vůbec nejde podle tohoto zákona ("janotova balíčku") postupovat, neboť zákon sice bude po vydání ve sbírce zákonů platný, ale nebude v první části, kde je novela zákona o dani z nemovitostí, účinný (podle platného zákona, který ovšem není účinný nelze postupovat, je to jakoby nebyl).
Pokud přes výše uvedené, některé obce vydají vyhlášku, hrozí jim (pokud bude MF postupovat podle zákona, tak jak je povinno), že vyhláška bude jako nezákonná zrušena (k tomuto rozhodnutí nemají žádnou lhůtu, může se tak stát po několika měsících, ale klidně i po několika letech) příp. že jí neuzná FÚ. V tom případě, pak budou muset plátci nejen doplatit daň z nemovitostí, ale zřejmě i penále až ve výši několikanásobku dlužné částky (následně budou moci žalovat obec pro uvedení v omyl atd.).
Já osobně v žádném případě nemůžu jako starosta z výše uvedených důvodů v žádném případě schvalovat vyhlášku o které bych byl přesvědčen, že je přijímaná jako protizákonná (a zároveň tím riskoval pro všechny doplatek + penále).
Přes výše uvedený můj právní názor jsem dal již před týdnem celou záležitost k posouzení nejromovanější právní kanceláři, kterou v Liberci znám, tj. Šmídek-Ulmann. JUDr. Petr Ulmann mě přislíbil, že své stanovisko vydá v příštím týdnu. Já ho zde poté v celém rozsahu zveřejním. V případě, že potvrdí můj zde prezentovaný právní názor, resp. v případě že neuvede, že můžeme vydat vyhlášku do 30.listopadu, která bude zákonná a která nebude moci býti následně zrušena, platí to co jsem uvedl výše - tzn. zastupitelstvo nebude moci žádnou vyhlášku v dané věci v roce 2009 vydat.

Závěrem tohoto svého příspěvku si dovolím na rovinu prezentovat svůj názor: Víte sám dobře co se dříve ohledně daně z nemovitosti v Chrastavě dělo a znal jste můj názor. Umožnil jsem (svoláním mimořádného zastupitelstva), ač jsem ho svolávat nemusel, revizi původního 5-ti násobku (s úlevou za odpady) na dvojnásobek. Rozhodnutí jsem plně respektoval a deklaroval 20.4.2009, že je to ode mně tečka viz. http://www.chrastava.cz/2009/dan-tecka.htm.
Tehdy nejen mně, ale zřejmě nihoko ani ve snu nenapadlo, co v tomto vymyslí stát novelou zákona. Když se tak již stalo, nepodporoval bych prosté zrušení místního koeficientu 2, protože by ve výsledku byl příjem města nižší než v roce 2009 (v novele, tak jak jí schválil parlament, se totiž nezvyšují všechny položky, nezvyšuje se nejen zemědělská půda, ale také ne zemědělské stavby, ale také se nezvyšují tzv. ostatní stavby a především se nezvyšují patra, tj. vše kromě přízemí), v průměru se dá říci že se jedná ne o 2-násobek, ale o 1,5 násobek. O čem jsem však byl připraven diskutovat bylo, že v případě zrušení místního koeficientu (resp. změna z 2 na 1), by se vyhláškou zároveň zavedl koeficient spec.1,5, který se týká jen rekreačních zařízení, podnikatelských staveb a pater (ničeho jiného, viz. 11 odst.3, písm b), tím by byl výnos daně pro město v roce 2010 cca stejný jako v roce 2009.
Na rovinu však uvádím, že vzhledem k tomu, že na straně jedné, že vzhledem k tomu, co již v Chrastavě v dané věci proběhlo a vzhledem k tomu, že jsem se na tomto základě na straně zavázal, že již ani v budoucnu nebudu navrhovat či podporovat navýšení místního koeficientu a že na straně druhé, jsou nyní celkové daňové příjmy hrozivě osekány (ztráta až 10 mil. Kč/rok) bych uvítal, kdyby i do budoucna platilo, že daň z nemovitosti zůstane místním koeficientem 2 ve dvojnásobné výši nad základní hladinou určenou státem (nemáme na rozdíl např. od Liberce koeificent dle počtu obyvatel 3,5, ale jen 1,4).

Bez ohledu na výše uvedený svůj osobní názor, jsem však byl - a to zdůrazňuji - připraven v této věci svolat na listopad mimořádné zastupitelstvo a to bez ohledu nato, zda by rozhodlo v souladu s mým názorem či nikoliv. Bohužel (a to slovo myslím smrtelně vážně bez ohledu na to, že by takto svolané zastupitelstvo mohlo jednat v rozporu s mým osobním názorem) to, pokud mě advokátní kancelář Šmídek-Ulmann resp. JUDr. Petr Ulmann, nevyvrátí můj právní názor, nebude možné, resp. zastupitelstvo zásluhou neskutečného paskvilu Parlamentu ČR nebude moci v dané oblasti v roce 2009 přijmout žádné opatření, žádnou vyhlášku.

P.S. Mnou uvedený názor nijak nepolemizuje s Vaším názorem na nemravnost daně z nemovitosti. Obecně platí, že každá daň je zákonem legalizovaná krádež. Daň z nemovitostí je však jediná, která je ze 100% příjmem města. Proto Vás prosím o pochopení (nežádám o souhlas) mých postojů ve věci této daně z pohledu starosty, protože bez příjmu z daní město existovat prostě nemůže.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: ne říjen 11, 2009 11:41 am    Předmět: Oprava odkazu Citovat

Rozhodnutí jsem plně respektoval a deklaroval 20.4.2009, že je to ode mně tečka viz. http://www.chrastava.cz/2009/dan-tecka.htm .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: st říjen 14, 2009 5:43 pm    Předmět: Stanovisko právní kanceláře Šmídek-Ulmann Citovat

Vážený pan starosta
Ing. Michael C a n o v
Městský úřad Chrastava
C h r a s t a v a

V Liberci dne 14. října 2009

Vážený pane starosto,

na základě našeho jednání z minulého týdne si Vám dovoluji předložit svůj právní názor na problematiku zákona (prozatím bez čísla), obsahující mimo jiné i novelu zákona o dani z nemovitostí. Musím konstatovat, že můj názor se od našeho osobního jednání z minulého týdne nezměnil. Dle mého názoru nelze tedy platně přijmout obecně závaznou vyhlášku na základě zákona byť přijatého oběma komorami parlamentu a podepsaného prezidentem republiky do té doby než tento platný zákon nebude účinnosti. Na podporu svého právního názoru si dovoluji odcitovat Prof. JUDr. Aleše Gerlocha, CSc., předního teoretika právní vědy, který je od roku 2006 rovněž děkanem Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a současně místopředsedou legislativní rady vlády ČR. Ve své učebnici ?Teorie práva?, jejíž čtvrté vydání bylo publikováno v roce 2007, v části II. odstavec 7.4 na straně 73 autor uvádí: ?Časová působnost normy se nekryje s platností právní normy. Platnost začíná včleněním normy do právního řádu (publikací) a končí jejím vyřazením z právního řád, tj. výslovnou derogací (zrušením). Časová působnost souvisí s používáním normy na konkrétní případy, s její realizací a aplikací.? V části IV. odstavec 2.4 na straně 94 mimo jiné uvádí. ?Účinnost právního předpisu je taková vlastnost, která spočívá v možnosti způsobit následky a přijetím normy vymezené, tj. jeho aplikovatelnost na normou upravené právní vztahy.?
Podle mého názoru tedy, jak jsem již výše uvedl, nelze aplikovat právní normu, která dosud nenabyla účinnosti. Tento problém nelze zhojit ani delegací k přijetí a vydání jiné normy, v tomto případě obecně závazné vyhlášky ve smyslu zákona o obcích. Další nezanedbatelnou skutečností je fakt, že do dnešního dne nebyl tento kontroverzní zákon publikován ve Sbírce zákonů. Poslední zatím doručenou Částkou je soubor norem s označením číslem 109, která byla publikována 9. října a která obsahuje zákony ze dne 11. září vše pochopitelně letošního roku. Kdy dojde k distribuci dalších norem nelze předpokládat.

Vážený pane starosto,

v případě, že nebude toto mé stanovisko pro Vaše potřeby a potřeby váženého Zastupitelstva města Chrastavy, mám tím na mysli zejména rozsah vyjádření, dostačující, jsem připraven podat obsáhlejší rozbor a to případně i za použití starších publikací jiných teoretiků právní vědy.

V dokonalé úctě

JUDr. Petr U l m a n n
advokát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: st říjen 14, 2009 6:59 pm    Předmět: odkaz na vyjádření právní kanceláře v pdf Citovat

http://www.chrastava.cz/2009/2009_dan.pdf
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
murphyz



Založen: 15.7.2008
Příspěvky: 100

PříspěvekZaslal: čt říjen 15, 2009 2:05 pm    Předmět: Nezáleží co nejde, ale až to, co nastane. Citovat

Daň na rok 2010. Obce "mohou" koeficient z vlastního rozhodnutí snížit. §?

Dobrý den pane starosto,
jestli jsem to dobře pochopil, vláda nám zase lže!!!
Já bych jedno řešení měl, ale je to takový nezvyklý postup.
Navrhuji platit daň z nemovitosti měsíčně nebo čtvrtletně, dokud snížení koeficientu legislativně neprojde.
Mzdu dostávám měsíčně, pojistky, půjčky platím měsíčně.
Poslanci dostávali Bakaláře Bc. měsíčně, Magistra Mgr. čtvrtletně....

Vážený pane starosto,
přestože znám Váš názor na daně z nemovitosti, dovolte mi, abych Vám poděkoval za stávající i budoucí iniciativu. Děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: pá říjen 23, 2009 11:59 pm    Předmět: To: murphyz Citovat

Dobrý den,
v reakci na 22.10.2009 zveřejněné stanovisko MV v dané záležitosti, jsem vydal stanovisko své, které vyjde v listopadových Chrastavských listech, a na našem webu v sekci aktuality. Již nyní (bez jazykové úpravy) je však dostupné na http://www.chrastava.com/zm/st/2009/06/zm_18_11_2009.doc
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
murphyz



Založen: 15.7.2008
Příspěvky: 100

PříspěvekZaslal: po říjen 26, 2009 10:25 am    Předmět: Re: Daň z nemovitost rok 2010 Citovat

Návrh ministerstva financí na další zvýšení daně z nemovitosti se mi nelíbí. Vždyť za své bydlení jsem náležitě NĚKOLIKRÁT zdaněn:
V polovině sedmdesátých let rodiče kupují dům.
Daň z převodu zaplacena.
Provedli jsme kompletní rekonstrukci domu.
Daň zaplacena.
Rodiči jsem byl obdarován částí domu.
Daň darovací zaplacena.
Rodiče už nemám.
Daň dědická zaplacena.
Každý to zkoušíme.
Každý podle svého hledáme snazší přístup...když přístupová silnice k domu je to jediné, co se nezměnilo!
Hezký den, přeji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: po říjen 26, 2009 11:28 am    Předmět: To: murphyz Citovat

Dobrý den,
Vážený murphyzi, ale já Vaše argumenty chápu a nedivím se Vašemu postoji z Vašeho pohledu.

Z pohledu příjmu pro město: daň z převodu z nemovitosti - 0%
daň darovací - 0%
daň dědická - 0%
daň z nemovitostí - 100%

Věřím však, že po proběhlých bouřlivých debatách by dlouhodobé stanovení m.k. 2 (z možností 2,3,4,5) mohlo být přijatelné pro obě strany (a to bez ohledu na nemožnost to měnit ze zákona v účinném znění). Ministerstvo financí se navýšením základní hladiny pro rok 2010 snažilo kompenzovat katastrofální výpadky z příjmů obcí ve všech jiných daňových oblastech.

P.S.: Ono se opakované zdanění týká i jiných oblastí - v zaměstnání dostanete zdaněnou mzdu a z té odvádíte daň při nákupu jakéhokoliv zboží (kde je daň zahrnuta do prodejní ceny) apod.

Též přeji hezký den.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
murphyz



Založen: 15.7.2008
Příspěvky: 100

PříspěvekZaslal: st listopad 25, 2009 11:35 am    Předmět: Daň z nemovitosti a pozemkU rok 2010 Citovat

Dobrý den, také všem majitelům staveb a pozemku.
Zastupitelstvo k dani z NEMOVITOSTI vydalo vyhlášku 7/2009, kterou se snižuje koeficient 2 na koeficient 1,4. ( Děkuji)
Dále,
zároveň i vláda (tzv.úsporný Janotův balíček) od ledna 2010,
zvyšuje pro všechny obce základní sazby daně z NEMOVITOSTÍ, ale také POZEMKŮ na DVOJNÁSOBEK. :-(
Nově tedy v roce 2010 celkem zaplatím 2x koeficient 1,4 tj. 2,8.( Bez úpravy ZM, by byl 2x koeficient 2,0 tj. 4,0.)
Doufám, že se nepletu a pochopil jsem to správně.
Závěr:
Jen mi ještě není jasná daň z pozemků! Vyhláška 7/2009, proč se nevztahuje i na daň z pozemků ?
Děkuji za odpověď.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: so listopad 28, 2009 7:13 pm    Předmět: To: Murphys Citovat

Dobrý den,
k obecně závazné vyhlášce č.7/2009 v tuto chvíli jenom stručně (bližší informace poskytnu za cca 14 dní):
1. Tato sice ve svém článku 1-mění koeficient dle §11 odst 3a) (počet obyvatel dle sčítání lidu) ze 2 na 1,4, ovšem toto nemá praktický význam, neboť v Chrastavě je tento koeficient 1,4 od zavedení daně z nemovitostí v roce 1992 (nikdy nebyl jiný než 1,4), pouze ve Vítkově naopak zvyšuje sníženou hranici 1,0 na 1,4.
2. Ve svém článku č.2 zrušuje neexistující vyhlášku č.6
3. Vyhláška je neplatná a to nejen z důvodu, že dosud nenabyl účinnosti zákon č. 362/2009, jak jsem uváděl dříve a z toho důvodu jsem se vůbec nezúčastnil hlasování o této vyhlášce (kterou jsem viděl poprvé až na zastupitelstvu viz. http://www.chrastava.cz/muinfo/zastup/zapisy/zzm091118.pdf) , ale vzhledem k tomu, že je její účinnost stanovená na 25. 11. 2009, je neplatná dále z důvodu porušení §16a) odst.2 338/1992 a §12 odst. 2 128/2000 (neeexistuje žádný naléhavý obecní zájem, aby byla účinná již v listopadu a v prosinci 2009) a především je neplatná z důvodu, že byla vyvěšena až 27. 11. 2009 (den, kdy připojil svůj podpis pan místostarosta) tj. po stanoveném datu účinnosti 25. 11. 2009 viz. http://www.chrastava.cz/muinfo/vyhl/vy0907.pdf .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
murphyz



Založen: 15.7.2008
Příspěvky: 100

PříspěvekZaslal: ne listopad 29, 2009 3:55 pm    Předmět: Zítra je taky den Citovat

Dobrý den starosto,
děkuji, že reagujete na můj dotaz ještě před koncem měsíce listopadu tj. měsíce, do kterého "mohou Zastupitelstva snížit koeficient k dani z nemovitostí! "
Jestli to stíhám chápat, mám jen VPŠS:
V Chrastavě "máme", vlastně nemáme vyhlášku ze dne 25.11.2009, protože ji pan Pilař podepsal až 27.11.2009?!
To zní jako špatný vtip. Měsíce se snažím o daň 2010 ve stejné výši jako v roce 2009, Zastupitelstvo rozhodne a (kromě jiného) kvůli podpis jednoho úředníka to celé neplatí? To snad ani nepište. Protože to okamžitě navrhnu, zítra 30.11.2009 je také den, svolejte mimořádné Zastupitelstvo a projednejte novou vyhlášku. I v Hrádku nad Nisou jednomyslně snížili koeficient ze 2 na 1.
V Chrastavě to máme jinak, musel by existovat naléhavý obecní zájem, především!
Závěr: Pracuji fyzicky i na baráku to ani jinak nejde a nikdy mě z toho nebolela hlava. Ale z papírování vždycky.
Děkuji za Váš čas, pane starosto.
Už také končím a pomalu se smiřuji s tím, že co jsem zaplatil v roce 2009, si zopakuji v roce 2010, ale 2x
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: ne listopad 29, 2009 5:31 pm    Předmět: To: Murphys Citovat

Dobrý den,
můj názor, který znáte, je zachovat místní koeficient 2 a garantovat jeho nenavýšení ani v řadě dalších let. Přesto vždy umožním jak v tomto případě, tak v jiných, kolegům zastupitelům vyslovit hlasováním svou vůli a názor, i kdyby byl zcela odlišný od mého. Proto jsem také ostatně ZM na 18. 11. 2009 svolal.
Když však pan místostarosta umožnil svým podpisem vyvěšení vyhlášky až 27. listopadu, nemohl jsem již svolat ještě v listopadu další ZM, neboť zákon o obcích §93 odst.1 nařizuje zveřejnění konání ZM 7 dní předem.

Ubezpečuji Vás, že jsem si z právního hlediska zcela jist, že nelze postupovat dle platného leč neúčinného zákona. Pokud tak někdo činí, není to v souladu se zákonem a dotyčný riskuje, že třeba i za několik let bude takováto vyhláška zrušena a plátci budou nuset daň doplatit i s penále (mimochodem stejně se vyjádřila i Česká Lípa v páteční MF Dnes).

Když však již někdo podle tohoto platného leč neúčinného zákona chce postupovat, tak musí ctít dvě data - vydání do 30. listopadu a účinnost 1.1.2010 (přesně).

Vyhláška, kterou předložil pan kolega Němec a kterou schválilo ZM však obsahuje účinnost 25. listopadu 2009. Proč netuším (já se schválenou vyhláškou, resp. jejím textem, nemám společného vůbec nic, kromě toho, že jsem jí neprodleně po jejím schválení tj 20. 11. 2009 podepsal, jak mi zákon ukládá), to by Vám musel objasnit on.

A toto datum účinnosti - 25. listopadu - dle mého právního názoru způsobuje další dva zákonné důvody neplatnosti. Včetně té s tím naléhavým zájmem. Přeci ani Vy jste nežádal, aby se koeficient snížil od 25. listopadu 2009, ale až od 1. ledna 2010 (to je právě ta účinnost).
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Diskuze - daň z nemovitostí Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 1 z 5

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com