Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Odpady

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Diskuze - odpady
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
newman



Založen: 2.8.2007
Příspěvky: 81
Bydliště: Dolní Chrastava

PříspěvekZaslal: čt listopad 19, 2009 1:13 pm    Předmět: Odpady Citovat

Je směšné debatovat o navyšování poplatku za popelnice v době kdy jiná města od toho poplatku ustupují.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: út listopad 24, 2009 9:31 pm    Předmět: To: newman Citovat

Dobrý den,
zastupitelstvo se vůbec v poslední době nezabývalo velikostí poplatku za odpady - tzn. že zůstává automaticky ve výši stanovené dříve.

Je sice pravdou, že existuje nová pozměňovací vyhláška 6/2009 o odpadech, ale tou jsme pouze plnili svojí zákonou povinnost, neboť v důsledku neuvěřitelné buzerace v zákoně, musíme každý rok měnit tabulku dle konkrétních dat z minulého roku (to znamená každý rok přijímat pozměňovací vyhlášku) ačkoliv to nemá pro samotnou vyhlášku a pro výši poplatku vůbec žádný praktický důsledek a žádný význam. Pokud bychom toto neučinili, porušili bychom zákon o odpadech.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
mop09



Založen: 4.12.2009
Příspěvky: 60

PříspěvekZaslal: čt březen 11, 2010 2:35 pm    Předmět: Popelnice Citovat

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,
kde musíme uhradit poplatky za odvoz odpadů, zda v místě trvalého bydliště (viz.občanský průkaz) nebo v místě skutečného pobytu( viz.pracovní smlouva na dobu neurčitou, nájemní smlouva ubytování).
Existuje nárok na 50% slevu na poplatky pro osoby starší 70 let?
Děkuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: čt březen 11, 2010 3:32 pm    Předmět: To: mop09 Citovat

Dobrý den,
město Chrastava (obdobně jako velká většina měst v okolí a v celé ČR) má zaveden systém platby za provoz systému. Dle pravidel tohoto systému je poplatek ve výši 500 Kč povinen uhradit každý obyvatel města Chrastavy, tj. ten, kdo má v Chrastavě trvalý pobyt (bez ohledu na to, kde ve skutečnosti pobývá). U této platby nejsou v Chrastavě zavedeny výjimky tzn. poplatek ve výši 500Kč je povinen uhradit každý obyvatel bez výjimky.

Upozornění: Tento systém při svém zavedení (v roce 2001) byl ze zákona jediný možný. Předpokládal, že občan bez ohledu na skutečné místo pobytu bude platit v České republice jen jednou dle místa trvalého pobytu (a to za provoz systému tzv. na hlavu) bez ohledu na to, kde ve skutečnosti pobývá (s tím, že se případy, kdy má občan trvalé bydlitě jinde než pobývá, dle teorie pravděpodobnosti velkých čísel vektorově navzájem vykompenzují). Bohužel následně zákon obnovil možnost platiti za popelnici (kterou předtím zakázal) a vzhledem k tomu, že některé obce používají tuto platbu, vznikl tak duální (tzn. v tomto případě velmi špatný) systém. Teoreticky tak mohou nastat dvě nespravedlivé varianty:
a) Pokud občan má trvalé bydliště v obci, kde se platí na hlavu, ale ve skutečnosti pobývá v obci, kde se platí za popelnici, musí platit tam i tam
b) Pokud občan má trvalé bydliště v obci, kde se platí za popelnici, ale ve skutečnosti pobývá v obci, kde se platí na hlavu, neplatí ani tam ani tam

Právě existence tohoto duálního systému a možnost vzniklých nespravedlivostí uvedených výše mě vedou k úvahám, že v budoucnu (zřejmě v roce 2011) uspořádám (pokud to ještě bude v mé moci) velkou anketu všech občanů města, zda nepřejdeme k systému platby za popelnici.
Podmínkou uspořádání ankety by byla detailní informace občanů o tom, co by pro ně změna znamenala z ekonomického hlediska, aby se mohli rozhodovati kvalifikovaně (u platby na popelnici by částku za popelnici nestanovovalo město poplatkem, kdy je město bez ohledu na výši poplatku povinno platiti svozové firmě dle smlouvy, což je v současnosti podstatně výše než odpovídá vybraným poplatkům, ale byla by výsledkem dohody mezi občanem a svozovou firmou). Platba za popelnici by navíc nezahrnovala (na rozdíl od poplatku za provoz systému) platby za jiné druhy odpadu (velkoobjemový odpad atd.)
Pokud by občané chtěli v anketě jednoznačně tuto změnu, změnil by se systém pravděpodobně od roku 2012.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Diskuze - odpady Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com