Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

kacení stromů

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
j.kaňka



Založen: 5.10.2009
Příspěvky: 34
Bydliště: chrastava

PříspěvekZaslal: pá listopad 27, 2009 10:23 am    Předmět: kacení stromů Citovat

Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat -- komu tady na Střeláku na sídlišti vadily ty břízy co se museli pokácet. Stály stranou a navíc úplně zdravé (snad právě proto?) - to někdo potřeboval dříví do krbu a ještě mu za to MU platí? A mimo to už týden to nechají povalené na cestě, takže se musí obcházet po blátě -- prostě pohoda aj pro maminky s kočárama.
Komu vadí ta zeleň na sídlišti a proč se nikdo nezaměří na vykácení a vyčištění toho jako-by lesíku u horních paneláků jak se vybudovalo parkoviště. Tam se to nechává jen jako skládka pro okálisty??
I tam by měl pan podnikatel také dříví - ne sice tak pěkné jako si odřízl z těch bříz, ale na topení snad dobrý. Jen možná víc práce, ale určitě ne pro něho jak bylo vidět i tady, jen si to odměřoval s metrem Smile .
Děkuju za odpověď- snad se někdo najde a zná tuto problematiku...........
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petr Bezvoda



Založen: 30.4.2008
Příspěvky: 175

PříspěvekZaslal: pá listopad 27, 2009 12:53 pm    Předmět: Pokácené břízy Citovat

Dobrý den.

K pokácení Vámi zmiňovaných bříz došlo na základě žádosti OSBD (Okresního stavebního bytového družstva Liberec) resp. nájemců přilehlých bytů s odůvodněním, že stromy obtěžují spadem listí a pylu, kterého mají plné balkony, vyrůstají ve stráni a při větších větrných poryvech ohrožují panelový dům a chodce možným pádem.
Na základě místního šetření ze dne 1.10.2009 bylo následně příslušným orgánem ochrany přírody a krajiny, podle §76 odst.1 písm.a) zák.č. 114/1992Sb kácení povoleno. Současně byla uložena povinnost k provedení náhradní výsadby 3ks odrostlých sazenic stromu jeřáb břek popř. jeřáb muk a to nejpozději do 30.8.2010.
V současné době probíhá jednání o prodeji palivového dříví se zájemci těchto pokácených bříz, kteří budou mít v podmínkách mimo jiné i to, že si dřevo sami na svoje náklady rozřežou ,veškerý vzniklý odpadový materiál (větve piliny...) odvezou a místo po sobě uklidí.
Důvod, proč nedošlo k okamžitému rozřezání stromů je v prvé řadě z hlediska bezpečnosti a dále pak z důvodu velké pravděpodobnosti možného odcizení.
S pozdravem Petr Bezvoda (správa majetku)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
j.kaňka



Založen: 5.10.2009
Příspěvky: 34
Bydliště: chrastava

PříspěvekZaslal: pá listopad 27, 2009 7:11 pm    Předmět: Re: Pokácené břízy Citovat

Tak jsem čekal všelico, ale takovou odpověď to je opravdu skvělé Very Happy

To co píšete o tom ohrožování se podle mě týkalo jen jedné a ta bala už dávno pokácena(a byla i ve špatném stavu - na rozdíl od těchto tří) -- to šetření na místě muselo být také zajímavé (na žádném svahu nestály a ani v dosahu balkónů) starší paneláky mají balkony zarohem a nové na této straně nemají žádné tak nevím -- skoro mi to připadá jako by to šetření probíhalo na úplně jiném místě Very Happy . Co se týče toho, že někoho obtěžuje padající listí atd..... no to je bomba sama o sobě --- co takle vykácet všechno-s těch borovic zase padá jehličí a co padalo s té švestky co byla v dopadu těch bříz???
A ten úklid to je další zajímavost -- aby nedošlo k odcizení dřeva tak to tam na veřejné cestě na sídlišti bude dokud to neshnije -- pokud se půjdete podívat na to místo tak zjistíte, že k tomu odcizení asi už došlo a ze dvou bříz tam je jen koruna s větvemi tak o to bude asi největší zájem to po někom uklidit kdo si kmen nechal nařezat na metry a odvezl hned -- nebo na to bylo také výběrové řízení???? pochybuju moc.
Nebýt to na úkor zeleně co tady v Chrastavě mizí tak je to docela úsměvná argumentace --- nevím jak funguje ochrana přírody, ale myslel jsem si bláhově, že má chránit (i proti hlupákům a jejich nápadům) ostatně je to v názvu --- ono je na všem něco i tráva má pyl který může někomu vadit, že by se všechno vybetonovalo??? také řešení a vyřešilo by to i to parkování na sídlišti co na to??????

Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
správce areálu SIPRON



Založen: 8.11.2009
Příspěvky: 24

PříspěvekZaslal: pá listopad 27, 2009 8:04 pm    Předmět: břízy soukromé a obecní - dvojí metr Citovat

Rád se připojím k této debatě, protože se musím smát Smile) Také jsem vloni žádal na radnici o povolení k poražení nikým nevysazených dvou bříz u nás v areálu. Bohužel, tady prý nikomu nevadí a případné odpadávající větve nikoho nezraní. Parkující auta jsou naše ... že ? Takže asi není bříza jako bříza. Bylo nám doporučeně je odborně prořezat. Skoro to vypadá, že se smí kácet jenom tam kde to musí uklízet radnice ?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
j.kaňka



Založen: 5.10.2009
Příspěvky: 34
Bydliště: chrastava

PříspěvekZaslal: pá listopad 27, 2009 8:45 pm    Předmět: Re: břízy soukromé a obecní - dvojí metr Citovat

No není bříza jako bříza to je jasné Very Happy třeba ta vaše nevyhrála ten konkurz aby se sama uklidila Laughing -- jooo cesty na požadavky směrem k MU jsou nevyspitatelné Very Happy ..........
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
CSA



Založen: 2.12.2008
Příspěvky: 62
Bydliště: Chrastava / Liberec

PříspěvekZaslal: út prosinec 01, 2009 12:46 pm    Předmět: Citovat

Nejdřív to pokácíme a pak budeme třeba měsíc shánět a vybírat někoho, kdo to uklidí ... to sem se fakt pobavil Laughing
_________________
Fotky nejen z Chrastavy najdete na http://www.FotoBanka.net
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
j.kaňka



Založen: 5.10.2009
Příspěvky: 34
Bydliště: chrastava

PříspěvekZaslal: út prosinec 01, 2009 8:45 pm    Předmět: Citovat

Hurá už je tu vítěz konkurzu na ty břízy.Ale je to nějak podezřelé - připadá mi, že to je ta firma co tu provádí sekání trávy aj ten prořez keřů na sídlišti. Nebo se pletu? Pokud ne tak této firmě město platí za práci, tak to nevypadá na nějaký zisk za dřevo jak se snažil tady někdo nakukat lidem Very Happy Laughing -- ale proč ne lidi je potřeba porád oblbovat-- v bordelu se dobře vládne........ že pánové na MU
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petr Bezvoda



Založen: 30.4.2008
Příspěvky: 175

PříspěvekZaslal: st prosinec 02, 2009 12:13 pm    Předmět: Kácení Citovat

Dobrý den.

Následnou likvidaci 2 bříz (vlevo) skutečně, jak zmiňujete, provádí firma, která mj. zajišťuje pro město údržbu zeleně, avšak dřevo bude mít regulerně zaplacené , ať už tomu věříte nebo ne,resp. jí bude ,již stanovená cena odečtena z faktury za provedenou práci - viz. kácení. Třetí břízu (vpravo) si byla paní zaplatit v pondělí s tím, že jí bylo stanoveno , že si strom sama rozřeže, odveze a místo uklidí.Domluven byl i termín na odklizení na středu až čtvrtek (2.12-3.12.2009).V žádném případě se zde , jak vy naznačujete, nejedná o nekalou manipulaci se dřevem.Tímto způsobem se převážná část nákladů spojených s kácením a následnou likvidací odpadového materiálu vrátí a pro město je to způsob nejekonomičtější.
Možná by bylo příště vhodné, než začtete kohokoli obviňovat, se na danou věc nejdříve řádně informovat.

S pozdravem Petr Bezvoda (správa majetku)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
j.kaňka



Založen: 5.10.2009
Příspěvky: 34
Bydliště: chrastava

PříspěvekZaslal: st prosinec 02, 2009 2:11 pm    Předmět: Citovat

Dobrý den!

Nechci nikoho obviňovat -- a ty informace jsem se snažil získat , už proto, že jsem ze zásady proti kácení každých stromů kdekoli bez důvodu. Mám názor takový, že jeden zdravý strom který je třeba 30letý nemůže nahradit ani deset nově zasázených -- užitek ze stromů je běh na dlouhou trať a proto by se měly chránit (to je můj pohled na věc).
Na můj dotaz jsem nijak přesvědčivou odpověď nedostal (a myslím že nejen já), tak se nedivte ty nedůvěře. Když není průhlednost tak se pochybnosti nutně najdou. Někdy je lepší nepříjemná pravda než něco zastírat, ale to jsme zase jinde..........................

I tak děkuju za odpověď J.Kaňka.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com