Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

cesta ke kostelu

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
lexa



Založen: 13.7.2014
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: ne červenec 13, 2014 2:29 pm    Předmět: cesta ke kostelu Citovat

Prosimvás kterej expert vymyslel že se vyreje tráva mezi kamenama dole na cestě z Družstevní ke kostelu kolem toho černobílího baráku? Jsou tam teď díry možná to hezky vypadá ale chodit se potom nedá. Jestli tam dolu poběží děcko tak si tam zláme nohy nebo ženská na podpatkách. Si tam zkuste jít nahoře co ty experti to ještě nechaly tak se jde normálně a dole co je to vyrytý aby si člověk zlámal nohy jak tam z toho ty kameny lezou. A až zaprší tak to bude pěkný bahno. To nemáte práci jinde že vymejšlíte takový bejkoviny?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
kroutil



Založen: 6.3.2013
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: ne červenec 13, 2014 3:26 pm    Předmět: Citovat

Tak jsem tam jel dnes na kole a fakt dole, co je to vyrejpaný to se skoro nedá, ještě že je to jen kousek. Doufám, že to nahoře už dělat nebudou a dole to nějak srovnají jinak je to katastrofa.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Petr Bezvoda



Založen: 30.4.2008
Příspěvky: 175

PříspěvekZaslal: po červenec 14, 2014 7:27 am    Předmět: Citovat

Dobrý den,
Jedná se o historickou cestu, vydlážděnou říčními kameny, u které se s ohledem na charakter povrchu nedá 100% zajistit dokonale rovný povrch. Aby nedocházelo k zarůstání cesty, necháváme odstranit cca. každé 2 roky travní porost.Během dnešního a zítřejšího dne zajistíme odstranění hlíny mezi kameny a spáry budou dosypány jemnou kamennou drtí. Spodní část cesty, v místě napojení na stávající komunikaci, ještě upravíme. Děkujeme za Váš podnět.

S pozdravem Petr Bezvoda (správa majetku)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
kroutil



Založen: 6.3.2013
Příspěvky: 25

PříspěvekZaslal: út červenec 15, 2014 7:19 am    Předmět: Citovat

Tak to mě promiňte, ale děláte pěknou blbost. Cesta je skopce, ta tráva mezi kamenama drží ale kamínky při větším dešti se budou vyplavovat. Protože to nejsou kostky, ale mezi kamenama je dost místa tak tam tech kaminků bude hodně a bude to ujíždět a nám na kole se pojede taky blbě. Nechápu co máte proti trávě která tu cestu zpevňuje. Když se z toho dělaj celý parkoviště ze zatravňovacích dlaždic. Leda jestli potřebujete práci pro svoje lidi aby se neflákali.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: út červenec 15, 2014 8:41 am    Předmět: Citovat

Dobrý den,
jedná se o starou historickou cestu vystavenou z říčních kamenů.
Píše se o ní (včetně fota) např. v bulletinu 225 z května 2014 http://www.chrastava.com/listy/bull225.pdf (str. 4).

Není cílem takovouto historickou cestu z říčních kamenů nechat zarůst travou, naopak je cílem zachovat její historický charakter. Naši pracovníci se snaží cestu upravit a opravit do co nejlepšího stavu, ale znovu opakuji a zdůrazňuji, není cílem nechat jí zarůst travou.

Každý, kdo vstoupí na historickou cestu tvořenou říčními kameny, musí počítat s tím, že se nejedná o symbol rovnosti. Říčními kameny je ostatně tvořena i cesta k charitě (od 125). Diskutovaná cesta (viz. přiložený obr. kolem 109 http://www.chrastava.com/starosta/109.jpg) je poměrně z prudkého kopce. Není tedy ani určena pro cyklisty, ti jí mají snadnou možnost minout .
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
František



Založen: 16.7.2014
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: st červenec 16, 2014 9:14 am    Předmět: historická cesta Citovat

Vážení, sleduji vaši diskusi o cestě dlážděné říčními kameny. Pokud ji chcete obnovit tak, jak byla před sto nebo i více lety postavena, měli byste kromě vyčištění trávy také zachovat původní výplně mezi kameny.

Ty se v minulosti dělaly udusanou hlínou, nikoliv drobným štěrkem, to je výmysl nedávné doby. Ta cesta není na náměstí nebo v ulicích velkého města (tam se často i shoduje materiál dlažebních kostek s materiálem štěrku - zde ale ne), má spíše venkovský charakter. Drobný štěrk navíc není u takové cesty ani praktický, ten se hodí jako výplň dlažby z pravidelných dlažebních kostek, kde jsou mezery široké 0,5 - 1 cm a je na rovině. U dlažby z říčních kamenů je často mezera kolem 5 cm a tam drobný štěrk nebude držet, bude se vymílat při přívalových deštích a běžným používáním cesty, zvláště když vrstva štěrku je slabá a cesta je svažitá. Štěrk bude vyjíždět z mezer na kameny a po cestě se bude špatně chodit, bude to na oblých kamenech pokrytých drobnými kamínky klouzat.

Říční kameny se používaly proto, že byly nejdostupnější a nejlevnější. Těžko by v té době někoho napadlo mezi říční kameny nasypat štěrk, který by místo všude dostupné jílovité hlíny byl drahý. Pokud hlína zaroste drny trávy - nevadí, vyčistí ji dnes snadno každá levná strunová sekačka, jen se ty struny budou muset kvůli kamenům často měnit. Kořeny drnů mezi kameny navíc působí jako pojivo, což se o štěrku rozhodně nedá říci. Udusaná hlína se také dá navršit do mezer dostatečně vysoko, aby cesta byla rovná, drobné kamínky těžko - budou vyjíždět.

Naši předkové byli praktičtí a cesty stavěli tak, aby se po nich dalo chodit a jezdit, aby byly i při použití nepravidelných kamenů co nejrovnější. Tak to prosím udělejte podle nich, ať má cesta skutečně historický charakter a není to napůl moderní kočkopes.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jakub Dvořák



Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 68

PříspěvekZaslal: st červenec 16, 2014 11:00 am    Předmět: Citovat

Dobrý den,
já bych jen rád zopakoval, že se jedná pouze o běžnou údržbu chodníku, která se provádí standartně každé 1-2 roky. Pokud bychom ji neprovedli, za pár let by byl chodník zarostlý a původní dlažba by se zcela ztratila po travním porostem.
Že se mezery mezi kameny dosypávají jemným štěrkem je proto, že tento materiál je pro tento účel nejvhodnější. Po usazení kamínků do hlíny ve spárách bude naopak bránit rychlému prorůstání trávy a omezí riziko uklouznutí po mokré dlažbě. To naopak hrozí po mokré trávě. S ohledem na fakt, jak rychle tráva v sezóně roste by to znamenalo sekat trávu každý týden, což není v našich možnostech vzhledem k rozsahu udržovaných ploch.
Závěrem bych jen připomněl, že pro cestu na kole je daleko vhodnější cesta ul. Družstevní a přes ul. Školní. Sjíždět za mokra tímto chodníkem nedoporučujeme (vzhledem k charakteru povrchu je asi jedno, zda tam roste tráva či ne).

S pozdravem

Mgr. Jakub Dvořák, vedoucí ORM
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com