Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Chysta se ve Vitkove velka zmena?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Filip



Založen: 4.1.2014
Příspěvky: 42

PříspěvekZaslal: pá březen 18, 2016 9:39 am    Předmět: Chysta se ve Vitkove velka zmena? Citovat

Chystá se ve Vítkově velká změna?

Areál bývalého VKK 500 (velkokapacitní kravín) nad Vítkovem byl kdysi chloubou místního JZD. Po převratu se pro něj nenašlo využití a nějaký čas sloužil i jako karanténa pro vzácné achaltekinské koně dovážené pro nedalekou farmu na Vysoké.

Od roku 2000, kdy ho koupila přes své firmy a přízně dvojice spekulantů p. Turek (Integra) a Lukáš Plechatý, je areál opuštěn a v rozkladu a poslední léta byl jen jedním velkým smetištěm, když se po něm rozlézala obří černá skládka.

Díky zásahu města a osobně i pana starosty Canova skládky sice zmizely, ale areál nadále ležel ladem a přímo mizel před očima krásné sochy svatého Jána (díky p Vydrovi a přátelům historie za její citlivou rekonstrukci).

Nastává změna. Areál hledá nového majitele.

V posledních dnech se objevil inzerát na prodej souboru pozemků o celkové výměře 20.712 m2 - bývalý zemědělský areál Dolní Vítkov u Chrastavy. Jedná se o 6.400 m2 zastavěných ploch (2x budova kravínu + domek) a přes 14.000 m2 manipulačních ploch s asfaltovým povrchem. Soubor několika pozemků tvoří jeden celek a územním plánem jsou schváleny jako plochy výroby a skladování. Příjezd po asfaltové komunikaci. Vodovod a elektřina v místě.

Cena 2.100.000 Kč (101 Kč za m2).

Co bude dál?

Prodej areálu může mít pozitivní i negativní dopad. Vzhledem k určení v územním plánu zde může vyrůst nová fabrika s napojením na Polsko přes Albrechtičák a na R35 přes Chrastavu, která může vytvořit nová pracovní místa pro Vítkovské a Chrastaváky. Nebo se změní územní plán a vyrostou tu rodinné domky (je-li to možné)? Nebo to může nadále ležet ladem. Atd. atd.

Kdo bude novým majitelem? Logicky se nabízí Kendik jr., který vlastní přilehlé pozemky včetně části areálu. Další možností jsou místní zemědělci, kteří mají své farmy hned přes údolí, resp. přes kopec (farma Kordula, veterinářská farma Horní Vítkov nebo farma Vysoká). Nebo přijde nějaký investor zvenčí?

Dotaz na město ? zapojí se nějakým způsobem město do prodeje? Přeci jen je to poměrně velký pozemek, který je potencionálně využitelný pro průmyslový areál, případně (pokud je něco takového možné) časem i pro rodinné domky (krátká vzdálenost do Liberce, dechberoucí výhled na Vysokou a Ještěd, klid, příroda ? to z něj dělá hodně atraktivní lokalitu. Stačí se podívat, jak z druhé strany zarůstá obytnou zástavbou Vysoká).

Jedno je jisté - pokud nebude areál nadále ležet ladem, tak bude mít jeho další vývoj pravděpodobně poměrně značný dopad na život ve Vítkově a potažmo i Chrastavě.

Snad alespoň socha svatého Jana, která tu stála již před kravínem, tu bude za pomoci dobrých lidí (ještě jednou díky) stát i nadále, ať už se přitom bude dívat na cokoliv.

Zdroje:

Odkaz na inzerát
http://www.sreality.cz/detail/prodej/pozemek/komercni/chrastava-dolni-vitkov-/4126818396

Odkaz na katastr
http://www.katastr2.cz/?lat=50.84334576550849&lng=14.973962903022766&zoom=18


Vývoj areálu 2003, 2006, 2012, 2015,
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Michael Canov



Založen: 2.4.2007
Příspěvky: 1733

PříspěvekZaslal: po březen 21, 2016 12:33 am    Předmět: To:Filip Citovat

Děkuji za informaci. V tuto chvíli na Váš dotaz (objevil jsem ho před chvílí, byl jsem od pátku mimo internet) odpovědět neumím. Musíme se poradit. Možnost je to každopádně zajímavá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com