Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Veřejné osvětlení Střelecký vrch sídliště

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Březina



Založen: 11.10.2017
Příspěvky: 1

PříspěvekZaslal: st říjen 11, 2017 8:04 pm    Předmět: Veřejné osvětlení Střelecký vrch sídliště Citovat

Na Střeleckém vrchu mezi paneláky 684-685 a 683-682 byla nainstalována nová lampa veřejného osvětlení.Tato lampa je nevhodně zvolená.Lampa má osvětlovat chodník a nemá svítit lidem do bytu.Bydlím ve 4.patře a světlo z lampy je velmi nepříjemné.Při pohledu z okna oslňuje.Doufám,že tato lampa bude co nejdříve vyměněna za správný typ. Březina Jan
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jakub Dvořák



Založen: 4.9.2007
Příspěvky: 68

PříspěvekZaslal: čt říjen 12, 2017 7:20 am    Předmět: Citovat

Dobrý den,
přeposílám odpověď správce veřejného osvětlení Ing. Lamberta Medřického:

Dobrý den, lampa je zvolená správně.
Na akci, prováděnou firmou Eltodo, byl vypracován projekt, včetně projektu světelného. Navíc nedošlo k žádné změně umístění svítidla, dokonce poklesl příkon výbojky ve svítidle o více než 50 %!
Problém netkví ve změněné vyzařovací charakteristice svítidla, ale v tom, že původní, 32 let staré svítidlo, mělo sice osazenu výbojku o vysokém příkonu, ale účinnost vyzařování světelného toku prostě s léty klesá s tím, jak matovatí zrcadlo ve svítidle a klesá difusní propustnost pro světlo u krytu svítidla. Navíc sama nová výbojka cca v prvním měsíci provozu vyzařuje lepší světelný tok, než ve zbývajícíím čase, kdy vyzařuje tok jmenovitý.
U současných typů výbojek, na rozdíl, od výbojek rtuťových, nedochází běhen živostnosti k výraznéhmu úbytku toku, což je zásadní tech. přínos a výhoda moderních světelných zdrojů.

V tomto případě upozorňuji, že jako správce VO, který zakázku orientovanou na značnou úsporu el. energie a obnovu dožilého světelného parku inicioval, nejsem autorem světelného výpočtu ani nezodpovídám za realizaci. Stavba má vlastní investorský stavební dozor, za nás dohlížíme pouze na to, aby bylo osazeno vše co osazeno být má a to v požadovaném provedení a kvalitě.

Až bude celé dílo dokončeno, je možné se v odůvodněných, prokázaných, případech bavit o částečném přiclonění vyzařování světelného toku u jednotlivých svítidel, pokud tím nedojde ke zhoršení světelných parametrů v důležitých prostorech.
Ale je to celé o tom, že je na jednu stranu požadováno velmi slušné osvětlení na sídlišti, kde žije více než 1.500 lidí a na druhou stranu požadována tma, aby na něm lidé mohli spát.
Celému dílu ještě pomůže to, že bude na závěr do soustavy osazen regulátor, který bude snižovat úroveň osvětlení mimo exponovanoé časy, takže problému se půjde naproti i tímto.

Jinak mi dovolte přirovnání - je to jako s novými stromy na náměstí. Také měly spoustu nepřátel a podívejte se na ně dnes, jak jsou krásné a už nikomu nevadí!

L. Medřický, správa VO v Chrastavě
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Naše město Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com