Chrastava - www.chrastava.cz - homepage Chrastava
Fórum o Chrastavě
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Jak správně třídit odpad do barevných kontejnerů?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Sběrný dvůr, svozy - informace
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Šárka Spáčilová



Založen: 18.1.2017
Příspěvky: 29

PříspěvekZaslal: út březen 12, 2019 9:42 am    Předmět: Jak správně třídit odpad do barevných kontejnerů? Citovat

Jak správně třídit odpad do barevných kontejnerů?

Třídit odpad se stává čím dál tím normálnější a přirozenější součástí našich životů. 4 základní barevně rozlišené třídící kontejnery již vnímáme jako běžnou věc. Tříděním odpadů pomáháme šetřit primární zdroje surovin, energie a životní prostředí. V našem městě již máme 31 sběrných míst s celkovým počtem 99 kontejnerů a v letošním roce se toto číslo navýší o dalších 6 kusů.

Často se však bohužel stává, že v těchto kontejnerech ovšem končí i odpad, který tam nepatří, a to pak ztěžuje práci mnoha lidem. Taková mikrovlnná trouba do plastů opravdu nepatří a zabírá spoustu místa, stejně jako pneumatiky ? viz případ z Lipové ulice. Také je třeba si uvědomit, že sanitární keramika není sklo, tudíž si nedávejte tu práci a nesnažte se záchodovou mísu nacpat do kontejneru na sklo, víkem opravdu neprojde, jak se již přesvědčil někdo na Střeleckém Vrchu. Odkládáním odpadů mimo sběrné nádoby, nebo k nádobám přímo (i pokud jsou zrovna plné), porušujete zákon o nakládání s odpadem a hrozí pokuta až do výše 50.000,- Kč. Zakládání černých skládek se nevyplatí. Pro ujasnění, jaký odpad kam patří, poslouží následující tabulka. Pokud si stále nebudete jisti v případě sporných nebo třeba rozměrných odpadů, navštivte nás na nově zrekonstruovaném sběrném dvoře, kde Vám rádi poradíme a pomůžeme.

Otevřeno pro veřejnost je 6 dnů v týdnu.

PO + ST 14:00 -18:00
ÚT + ČT + PÁ 8:00 - 12:00
SO 9:00 - 12:00


? Papír
Kromě novin můžete třídit např. sešity, knihy, krabice, kartón, lepenku nebo papírové sáčky, reklamní letáky, brožury a rozložené papírové krabice. Papír by ovšem neměl být znečištěný, mastný, a nepatří sem též papír voskovaný či uhlový. Slisovaný roztříděný papír slouží k výrobě novin, toaletního papíru či obalů na vajíčka a pizzu.


? Plasty
U plastů najdeme označení ve formě recyklačního trojúhelníku doplněného zkratkami PET, HDPE, LDPE, PE, PP nebo PS, případně čísly 1, 2, 4, 5 a 6. Do speciálních kontejnerů tedy patří PET lahve, sáčky, folie, plastové nádoby, kelímky, krabičky a výrobky z plastů s odpovídajícím označením. Naopak sem nepatří polyvinylchlorid (PVC, 3) a také obaly od nebezpečných látek (barvy, chemikálie), léků, kabely, linoleum, guma či molitan.
Různé druhy plastů jsou následně odlišně využity. Z PET láhví se vyrábí vlákna, která se používají jako výplň zimních bund a spacáků nebo se přidávají do zátěžových koberců. Z fólií se opětovně vyrábí fólie a různé pytle.


? Sklo
Skleněné výrobky vhodné k recyklaci se označují zkratkou GL a čísly 70, 71, 72. Do zelených kontejnerů patří např. skleněné láhve od nápojů, barevné a bílé sklo, skleněné střepy nebo zavařovací sklenice. Naopak byste sem neměli vhazovat drátěné sklo, monitory, žárovky, zářivky, výbojky, zrcadla, porcelán, keramiku, ale ani autosklo. Ve sklárnách se roztříděné sklo rozdrtí a přidá do směsi na výrobu nového skla.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Chrastava -> Sběrný dvůr, svozy - informace Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Český překlad phpBB Czech - www.phpbbcz.com