Vzpomínka na „čertovský“ Jičín – město pohádky 2008

Řehečské kvarteto "V akci"Řehečské kvarteto a pískový čertovský "Pekloband"

Fotogalerie...

Je pátek 12.září 2008, den jako každý jiný, a přesto pro nás trochu výjimečný. Jičínské hlavní Valdštejnovo náměstí a ostatně celé město Jičín žije již v pořadí čtvrtým festivalovým dnem 18.ročníku pohádkového festivalu Jičín – město pohádky, tentokrát na téma Jak se čerti rojili.

Výjimečný pro nás proto, že s naším rodinným hudebním tělesem ŘQ - Řehečským kvartetem (ve složení Liboslav Kučera – harmonika a Zdeněk Němec, Janička Němcová a já – zpěv) zahajujeme v pátek odpoledne třídenní víkendový maraton jarmarečních písní na jičínském Rynečku, malém náměstí hned pod hlavním Valdštejnovým.

Že budeme hrát a zpívat Na Rynečku, to byl (ostatně jako vloni) výborný nápad organizátorů ve spojení s dětskými hračkami a různými dětskými atrakcemi, počínaje od stavění z dřevěných prkýnek až po dětské divadlo a vystoupení různých hudebních skupin. Jak jsme se později totiž přesvědčili, hlavní jičínské náměstí byl samý vzruch a hluk, a prostě by to nebylo ono (na pódiu se střídali různí umělci, všude plno lidí…). Krom toho vyrostly u kostela Na Rynečku nádherné pískové sochy s čertovskou tématikou, které vytvořili studenti jedné z uměleckých škol. Bylo nám ctí zahajovat naší písní Festivalová i nedělní odpolední vernisáž těchto soch.

Asi největší úspěch u diváků měla právě ona píseň, kterou jsme příznačně nazvali Festivalová, a která měla vloni na jičínském festivalu premiéru. Za ní jsme si několikrát vysloužili i velký potlesk, což nám udělalo radost, protože text jsme napsali přímo pro jičínský festival. Měli jsme pro dětské diváky připraveny i dvě písně na „čertovský“ námět, protože letošní festival byl koncipován jako skutečně čertovský. Text písně Čertovská se nakonec líbil starším i mladším návštěvníkům. A že se to čerty po Jičíně jen hemžilo…

Měli jsme zde možnost představit i naše první CD, natočené v létě v hudebním studiu u jednoho z hudebníků kapely Queen revival, kteří v pátek také hráli na jičínském hlavním náměstí. Křest našeho CD proběhl již koncem srpna při daleko komornější, přesto však velmi úspěšné, akci přímo v obci Řeheč.

Vždy po odehrané sérii máme asi hodinovou pauzu, kterou využíváme různě. Jednou se jdeme podívat na hlavní náměstí, podruhé do zámeckého parku, jindy na Husovu třídu. Všude se něco děje a na každém plácku je plno dětí. Spousta různých zajímavostí pro děti, od rukodělných dovedností až po atrakce typu vláčku, který s malými i velkými brouzdal jičínským „zlatým křížem“. Hlavně však je všude plno čertů.

Letos jsme konečně ochutnali, kromě sejkorek (bramborák pečený na plástu polní kuchyně lehce potřený špekem) také výborný guláš, který přímo z vojenské kuchyně servírovala kousek od nás skupina skautů.

Sobotní večerní ohňostroj odpalovaný přímo ze střechy jičínského zámku přilákal plné náměstí. A ten sobotní večer bylo opravdu se na co dívat… Kromě Petra Koláře zde vystupovala i zpěvačka Petra Janů (ostatně velký plakát máme uchován jako památku, protože jsme se zde objevili hned pod nimi).

Celé tři dny jsme si v Jičíně nádherně užívali. A tak to má být. Spokojena s námi byla i ředitelka festivalu, které jsme na památku věnovali také naše první CD. Pokud nás pořadatelé příští rok opět pozvou, rádi se zúčastníme.

Potěšilo mě, že jsem na pohádkovém festivalu v Jičíně zaznamenal i účast několika chrastaváků. Musím říci, že někteří byli velmi překvapeni (zdálo se, že mile) a dva z nich obdrželi také naše CD.

Co nás jako hudební těleso čeká v nejbližší době? Zejména to bude účast na večeru v poetické kavárně Obratník v Praze v polovině října, kam se již všichni moc těšíme. A potom se již budeme připravovat na vyhlášení celostátní literární soutěže Řehečská slepice 2009, které se bude konat začátkem dubna příštího roku, pravděpodobně opět v jičínské místní knihovně.

O jičínském festivalu se více dozvíte na www.jicin.cz, o našem hudebním tělesu také na www.rehec.cz.

Mgr. Oldřich Němec

výkonný ředitel ŘQ - Řehečského kvarteta