Reprezentanti kolové ve Francii

Ve dnech 26. – 28.června 2009 se konal v malebném severofrancouzském městečku ROMBAS mezistátní přátelský outdoor turnaj, který byl bohatě zastoupen, a to 18-ti dvojicemi ze čtyř evropských zemí. Domácí Francie, sousedního Německa s Belgií a poprvé i zástupci naší České republiky. V tomto turnaji bojovala za Českou republiku a naše město Chrastava dvojice Pavel Matuškovič a Michal Fadrhonc.

Do města Rombas jsme vyrazili v pátek po obědě a po 850-ti kilometrech strávených v automobilu jsme dorazili na místo konání. Po akreditaci a ochutnání místní vinné chlouby se sýrem jsme se odebrali nabrat síly na dvoudenní turnaj.

V sobotu již brzy  zrána nás probudily melodie typické francouzské hudby linoucí se po celém údolí. Po lehké snídani se začali sjíždět zbylí účastníci turnaje. V 9:00 turnaj začal. Mužstva byla rozdělena do tří skupin A, B,C po šesti týmech, ze kterých postupovali do finálové skupiny pouze první dva. Na začátku turnaje bylo odsouhlaseno, že se bude hrát pouze 2 x 4 minuty. Namísto klasických 2 x 7 minut, které jsou předepsány v mistrovských zápasech. Jinak by se totiž turnaj musel stát týdenním. Po 15-ti odehraných zápasech se na hřiště dostali naši borci. Bohužel v tomto zápase bylo zjevně vidět, že naši protihráči se tohoto turnaje zúčastnili již po několikáté a působili na speciálním hracím povrchu zkušeněji než naši borci. Zápas byl z našeho pohledu velmi bojovný, ale bohužel se nám nepodařilo zvládnout utkání do vítězného konce a soupeř nás pokořil z našeho pohledu 1:4.

Pouhá minuta nás dělila do druhého zápasu. Avšak to, co je pro tento „outdoor“ turnaj typické, se stalo v tento den osudným. Přihnaly se mraky a celý zbytek dne propršelo. Po první dešťové přeháňce se pořadatelé pokusili hřiště vysušit, avšak bylo to marné. Příroda byla nadále proti. Francouzští organizátoři nezahodili flintu do žita a připravili velmi příjemný program, který začal ihned po večeři. Organizátoři pro sportovce pozvali hudební skupinu, která zazpívala klasické národní francouzské písně. Večer byl i nám přínosným, jelikož se nám podařilo získat nové kontakty na kluby, které zde startovaly.

V neděli ráno začal turnaj již velmi brzy. V druhém zápase se nám vedlo o poznání lépe, ale ještě ani on nebyl vítězný. Na favorizovanou domácí dvojici nám nestačily nastřílené dva góly a podlehli jsme v poměru 2:3. Třetí zápas byl v rychlém tempu a ve znamení bojovnosti, který jsme ovšem zvládli na výbornou a dovedli utkání do vítězného konce. A to v poměru 3:2 z našeho pohledu. Naše vystoupení na tomto velmi specifickém turnaji mělo vzestupnou tendenci. Podařilo se nám totiž přehrát svého čtvrtého soupeře, hlavně díky neinkasovanému gólu, a to ve skóre 5:0. Bohužel náš pátý soupeř se nedostavil, a tak bylo naše vystoupení u konce, jelikož se nám nepodařilo probojovat se do finálové skupiny pouze o jeden bod. A tak se naše cesty otočily zpět domů.

Ve Francii jsme zanechali velmi dobrý dojem a byli jsme pozváni na tentýž turnaj, který se koná vždy o posledním červnovém víkendu. Doufejme, že naši francouzští kolegové přijmou na oplátku naše pozvání na již blížící se turnaj v Chrastavě, který se koná 4. října 2009.

Na ten vás samozřejmě srdečně zveme a těšíme se na vaši hojnou účast, kterou budou naši borci zajisté potřebovat.

Chtěli bychom vás tímto informovat o nově spuštěném webu www.chrastava-cycleball.webnode.cz, kde najdete podrobnosti o tomto velmi krásném a specifickém sportu v našem městě. O sportu, v němž jsme se stali v roce 2008 po 25. mistry světa. O sportu, který je mládeži zastiňován ostatními sporty jako florbal, fotbal …

Při této příležitosti bych Vás, „mládež“ - nejlépe ve věku od 8 do 10 let, chtěl pozvat na otevřené tréninky, a to v chrastavské tělocvičně (u škvárového hřiště) v čase od 17:00 do 19:00 vždy ve středu a v pátek. Tímto bych chtěl apelovat i na Vás rodiče „nenechávejte doma lenošit vaše děti “ a vezměte je vyzkoušet si jízdu na našem speciálním kole.

Pavel Matuškovič