Motoklub Chrastava v barvách GRUPO ANTOLIN

V září 2003  byla obnovena činnost chrastavského Motoklubu. Byl zvolen nový výbor, v jehož čele stojí Libor Probošt a Antonín Nosek. Snahou klubu bude nejen účast v závodech, a to hlavně Cross country, Holby, Enduro, pořádání závodů, vybudování zázemí pro klub, ale především výchova a příprava mládeže, která o tento sport projeví zájem.

I s pomocí podniku GRUPO ANTOLIN Bohemia, a. s., a dalších sponzorů se mohou zúčastňovat podniků mistrovství republiky a přeboru republiky motocykloví závodníci chrastavského Klubu Enduro. Jak jistě víte, je tento sport finančně velmi náročný a bez pomoci sponzorů není v silách jedinců se do mistrovských závodů zapojit, a když už, tak ne výkonnostně tak, jak by si každý přál. I proto jsme rádi, že firmy GRUPO ANTOLIN Bohemia, Fuchs Oil, AlfaVaria Liberec, AJT Dubnice, MW Tech Vizovice, NACK Chomutov a další pomáhají svými sponzorskými dary a tím umožňují se účastnit závodů Cross country a Enduro. Myslíme si, že závodníci jezdící na zádech s “Áčkem“ reprezentují nejen sponzory, ale i město Chrastava víc než dobře.

V seriálu mistrovství republiky nás reprezentují dva závodníci, Miroslav Janouch a Libor Buchar. Oba dva se pravidelně dostávají na stupně vítězů a v současné době i v celkovém pořadí bojují o umístění mezi prvními třemi. Jen nehorázná smůla zabránila Liboru Bucharovi, aby se v posledních dvou závodech seriálu Cross country stal vítězem a předstihl tak i suveréna kubatury do 125 cm Zdeňka Gottwalda. Mimochodem - vicemistra Evropy a reprezentanta ČR. V prvém případě to byla i špatná domluva s depem při doplňování benzínu. To se mu stalo osudné a v posledním kole, kdy vedl, pohonné hmoty došly a svůj stroj musel do cíle “dotáhnout“ sám. Ve druhém případě, asi pět minut před cílem, motocykl vypověděl službu a ze závodů musel odstoupit. I Miroslav Janouch se dostává pravidelně na stupně vítězů a v současné chvíli mu patří celkově druhé místo za reprezentantem Milanem Barošem. V současnosti však jeho myšlenky a příprava směřuje na vrchol sezóny Mezinárodní Šestidenní Enduro, které se pojede v letošním roce v Brazílii. V přeboru republiky nás reprezentovali tři závodníci Libor Probošt, Antonín Nosek a Michal Palát. Poslední dva jmenovaní se po několika zraněních rozhodli letošní sezónu ukončit, vyléčit šrámy a připravit se na další ročník, ve kterém by měl nastoupit i dlouhodobě zraněný Pavel Bohuněk. Ale i prozatím jediný zástupce v soutěži Libor Probošt si vede velmi dobře a pravidelně se v nejvíce obsazené kubatuře umisťuje do sedmého místa a v celkovém pořadí mu patří velmi pěkné páté místo. Více o výsledcích a průběhu závodů se můžete dozvědět na internetových stránkách www.dakar.cz.

Škoda jen, že nyní klub má starosti s tréninkovou tratí. V Chrastavě na Vysoké byl klub nucen trať uzavřít a čeká jej nyní jednání o získání nebo aspoň pronajmutí pozemků v souladu se životním prostředí, a tak, aby nebyli obtěžováni ostatní obyvatelé v okolí. Takzvaný exil získali v Nové Vsi, kde se připravují na závody v letošním roce. V příštím roce by však kromě Novoveské dráhy chtěli i trať domácí. Také proto, že přejíždění je časově náročné a i z důvodů, že od hlavního sponzora GRUPO ANTOLIN získali halu, kterou by chtěli využít na výstavbu depa a zázemí na závodní trati. Snahou klubu je získat nejen pro klub, ale i pro město jeden ze závodů Mistrovství republiky v Cross country. Vždyť klub nereprezentuje jen sebe, ale i město. V příštím roce by do kolotoče závodů měli naskočit i dva junioři našeho týmu, Jan Chabera a Jan Košina. Víme, že první rok bude spíše poznávací a testovací, ale i tak jim přejeme, a to i všem ostatním závodníkům, hodně úspěchů, dobrých výsledků a hlavně zdraví.

Košina Michal